alfi mne zasa pride take chore presny opak. Bez frameworku a super composeru ani ranu lebo to je trendy a cool. Kod na "mieru" s dokumentaciou co je samozrejme alfa a omega. Taky frajerkovia ako ty ze len framework a da vsetko to su taky "docasnickovia" ktory aj tak nedokazu upravit/spracovat projekt bez dokumentacie pokial to nie je 100% podla frameworku a zazil som 3 hned po skole ze oni idu len Laravel a ked som si pozrel kod a ako by to malo byt tak to bolo dost prasenie aj toho Laravelu. Na otazku preco to nie je ako by malo byt bola klasicka odpoved - ide to? ide tak potom coje tvoj problem ved to je Laravel to dojde po mne hocikto a upravy to za par minut.
Nj, zprasit kód bez komentářů se dá s frameworkem i bez
I já jsem kdysi "nadával" na balíčky a závislosti - pak jsem si zkusil pár větších projektů vyrobit, předat dál, po někom převzít, nabrat spolupracovníky - a musím uznat, že to stojí za to, i přes nějaké komplikace, které to přinese. Velkým bonusem je štábní kultura, kterou framework mimochodem vynutí, tj. základní prvky se jmenujou stejně, jsou na očekávaném místě, mají očekávané chování apod. Už jen použití composeru hodně zjednoduší přehled o cizí aplikaci, ať už s frameworkem nebo bez něj.
Kolik takových složitějších aplikací, kde je potřeba práce v týmu, jsi vyrobil, prodal nebo někomu předal a co na to říkali ti další autoři? :-) Já aktuálně udržuju-přepisuju několik samo-domo frameworků s minimem dokumentace a můžu říct, že je to peklo, člověk se do toho bojí hrábnout, protože každý znak může dělat něco nechtěného, upgrade na major verzi php často znamená úpravy v polovině kódu.. Netvrdím, že bez composeru ani ránu - tvrdím jen, že pro více spolupracujících autorů i pro efektivnější-rychlejší práci jednoho má composer + hotové knihovny + nějaký ten framework hodně smysl. Vyrábět vlastní klon Api platform nebo Doctrine se nikdy nezaplatí a dělat třeba phpbb ve spoustě lidí bez frameworku a štábní kultury je dneska dost nereálné