Ale postupně se vypracovává, a dneska umí prakticky to samé, co C#, Java, Python.
To je dost silne tvrdenie, hlavne ked veci co som vymenoval maju uz 15 rokov C# aj java vyriesene milionkrat lepsie. Repktive to tam programator nemusi riesit a proste to funguje.
i sa nehodi a este menej sa pouziva.
Ty jiné jazyky si hlavně nenesou tak šílenou zátěž špatného návrhu a mizerné základní knihovny jako php, kde stále ještě spousta knihovních funkcí vrací nulu nebo false při chybě místo, aby vyhodily výjimku. Existuje externí knihovna, která to zkouší řešit, ale při mém zkoušení nefungovala:
https://thecodingmachine.io/introducing-safe-phpTaké mě překvapilo, že v php není ani tak základní věc jako datový typ pro datetime, takže na projektu, kde jsem dělal, se používaly rovnou tři in-house knihovny pro práci s časem, každá nedomrlá svým způsobem. Navíc v php nejdou přetížit operátory, takže třeba pythonovské datetime(year=2010,month=1,day=1) + timedelta(minutes=60) si ani sám nemůžeš implementovat a u nás se to řešilo podivnými funkcemi jako TimeStamp->addSeconds().
Co mi ale přijde nejhorší, je komunita kolem Nette, které má potřebu ignorovat okolní svět a všechno si dělat samo. Takže máme sice phpUnit, ale Nette si vyvíjí vlastní Tester, který má možná nějaké drobné fíčurky navíc, ale chybí podpora v IDE (polofunkční plugin do PhpStormu nepočitám) a testy v debuggeru si prostě jednoduše nepustíš. Podpora pro NEON v IDE - jde, ale zaplať si propietární plugin. Atd.
Přijde mi, že PHP jde celkem dobrým směrem (třeba typová kontrola a phpstan jsou fajn), ale staví na tak špatných základech, že mě osobně dává větší smysl věnovat se jiným jazykům.