Jako clovek co skoncil nekde u PHP6 bych taky ocenil nejaky souhrn jak programovat moderne.
...
Frameworky me ale nezajimaj.. holt mam svuj vlastni svet :P
Docela by mě zajímalo, co přesně jsi v tom php6 dělal :) https://ma.ttias.be/php6-missing-version-number/ a taky, jak se ten "můj svět bez frameworků" předává k dalšímu vývojáři - máš k tomu i detailní dokumentaci nebo kdokoliv jiný je ztracen v překladu a bojí se do toho hrábnout? :)
Tim PHP6 nazyvam to co vyslo v 2009 jako 5.3, tj. s podporou namespaces, ktere v puvodni 5.0 z 2004 nebylo, viz:
https://en.wikipedia.org/wiki/PHP#Release_history ... ty verze moc neresim, protoze pouzivam jen zakladni konstrukce, ne to co nove zrovna pridali (aka stareho psa novym vecem nenaucis). Ale ted nedavno mi upgrade verze nejake starsi skripty rozbil a musel jsem to resit explicitne - zahozeni podpory adresovani znaku z retezce skrze { }, nahrazeno s [ ].
Muj svet je muj. Neni potreba to predavat dalsimu vyvojari. Je to sada trid, ktere nemaji s webem nic spolecneho. Preferuji self-documenting code, tj. spravne pojmenovane tridy a metody, nepouzivani optimalizaci ktere kod zprasi do necitelne podoby jen pro kousek vykonu. Takze clovek pise tak, aby to par letech kdyz to otevre, uz od pohledu videl co a jak to dela.
Aplikacni zamereni mam na vyvoj elektroniky, firmwaru, zpracovani videa, souborove formaty, kodeky. Veskery proof-of-concept a reverzni inzenyrstvi, je skriptovano v PHP, protoze clovek muze resit jadro pudla a ne se hodiny hadat s prekladacem, runtimem, IDE, OS a dokumentaci, protoze porad neco nefunguje a nelze udelat. Vetsina trid reprezentuje elementarni stavebni prvky z teto oblasti, nez aby resila konkretni problem, takze ta znovupouzitelnost je maximalni - cokoliv co pisu je novy kod, ktery stavi na existujicim. Zadny copy-paste reseni mezi projektama - nejsou to totiz projekty, je to jeden velky pomocnik k tomu cemu se venuji. Takovej muj toolbox, nez trvale bezici aplikace/sluzba.
Ja jsem programator / vyvojar, ne lepic reseni z frameworku.