FIO rozhodně ne, zkoušel jsem je, to že jejich rozhraní vypadá prehistoricky bych snad ještě zkousnul, ale že se u akcií nedá zobrazit ani vyhledávat podle ISIN, to prostě kousnout nejde. To je jak zajít si k dealerovi aut a on by vám prodával model: "podívejte našim zákazníkům stačí, že jim řeknu, že auto je červené, na co potřebujete znát výkon motoru, takové informace neposkytujeme". Prostě u FIO člověk vůbec neví co kupuje.
Myslím, že hodně lidí co tu doporučuje FIO ani v životě nečetlo KIID nebo balance sheet.
Z brokerů používám Degiro (je fakt levné a rozhraní je skvělé, pro začátečníky asi nejlepší platforma) a taky Patrii (má nevýhodné směnné kurzy, ale lze tam posílat přes SEPA přímo EURa).
Pro investování doporučuji kurz InvestGuru od Fichtnera, na tom jsem vyrostl já, taky skvělá knížka je inteligentní investor, která prochází snad všechny investorské chyby a "skvělé" nápady, které vás můžou napadnout (každý takový skvělý nápad, který vás zrovna napadl, a je určitě unikátní, tak v této knížce najdete, kolik lidí se na té skvělosti už pohřbilo).
Začněte také tím, že si pročtete KIID k tomu co vůbec kupujete.
XTB je platforma spíše pro spekulanty než investory, opět tam moc nevíte co je co, třeba pod pojmem NATGAS nevím co si přesně představit, na jaké burze a co vlastně kupujete.
Ale možná se mýlím, třeba tu budou tací, co přijdou do obchodu a řeknou "chci nějaký laptop na hry"
https://www.youtube.com/watch?v=EXtrbkLE27Y a takhle do burzy narvou hodně peněz.
Další věc je, že na fórech je každý chytrý, jenomže 90% lidí má zainvestováno třeba 5.000 Kč, nebo 20.000 Kč, a každý je chytrý jak rádio
Ono je něco jiného se na burze udržet když máte zainvestováno 10.000.000 Kč a burza za týden spadne o 20%, v tomto případě přijdete o 2 mio za týden, versus když máte zainvestováno 10.000 Kč a za týden přijdete o 2.000 Kč, to se pak panečku rozdávají rady