Co je špatného na MacPorts?
MacPorts jsem nepoužíval, jenom Homebrew. Co jsem pochopil ze srovnání, tahá si MacPorts víc závislostí s sebou, jinak jsou podle recenzí srovnatelné (ale jak říkám - bez osobní zkušenosti). U Homebrew jsem viděl dvě velké nevýhody ve srovnání s Linuxovými distribucemi:
- Nesrovnatelně míň balíčků: Perl modules jsem například musel skoro všechny tahat přes cpan. V Ubuntu / Debian vždycky jako balíček, u Redhat až na pár obskurnějších taky.
- Kompilace SW ze source code (jakože stažena mimo Homebrew) si ne vždycky dokázala poradit s nestandardní instalací závislost z Homebrew. Nebylo to obvykle těžké opravit, ale je to práce navíc u něčeho, co v Linuxu funguje přirozeně díky standardním cestám.
Ale každý dva roky budete čelit nutkání koupit nový model - opět od aple, laple od aple, hodinky od aple... taková čtyřčlenná rodina jen za 4 mobily a příslušenství může vysolit co dva roky 200k jen to fikne.
Nutkání koupit nebo nekoupit nový model má každý bez ohledu na značku. Znám spoustu lidí, kteří používají iPhone starý 4 roky a žádné nutkání nemají. Naopak, díky podpoře funguje velice dobře, často líp než Android (co bych za to dal). Otazníkem je kvalita - mi se u dvou pracovních Macbook nafoukla baterka, ten druhý možná pravda kvůli přehřívání a vylitém pití. Celé je to horší s novými modely a jejich neopravitelností. Ale kupovat si nový laptop jen pro to, že existuje novější, je nesmysl, zvláště, když ten vývoj se poslední dekádu nijak extra neposouvá (s výjimkou přechodu na aarch64).
Ale opravdu to tak je, myslim že na ajfounu vyfotíš fotku a máš ji na cloudu. To samé stáhneš soubor, hudbu, film... Nic nemusíš dělat, nastavovat. Rozbije se ti ajfoun - koupíš nový, ťup, a máš tam všecko co jsi měl na starým. fotky, všecko. V podstatě ani nemusíš vědět, kde to vlastně je... Je to pohodlnější než se mořit s ftp, sambou, rsyncem atd.
Pro někoho kdo nechce, nepotřebuje nebo nerozumí technice je to úžasné.
Současně je to poměrně bezpečné.
Ale ano, je to přístup ala čtyřleté dítě. Mě se to nelíbí taky.
Tohle je standard i u Google Photos třeba. Jaké by mělo být správné řešení - všechno neustále synchronizovat ručně? Synchronizace do/z cloud je zrovna část, kde ten rozvoj technologie oceňuju - fotky, kontakty, nastavení, historie atd.