pokud mohu doporučit, tak Pro. Je samozeřejmě otázka na co chcete noťas, jak ho plánujete mít dlouho. Pro je těžší, Air je zase lehčí (a podle mne má i líbivější design, ale to je diskutabilní).
Co se týče kapacity disku, tak sám za sebe považuji minimum 2T. Air jsem měl jednou, byl jsem spokojen. Znám dost lidí, kteří na něm fungují i pracovně. Prostě záleží na hodně parametrech, které chcete aby noťas měl.
Sám mám Pro 16", M1, 64G ram, disk 4T. Volné místo asi 60%, ale používám Macka i na soukromé věci (fotky, stříhání videa apod.). Pracuji na rozmanitých věcech - .NET, Kotlin, Java, AI s Python, React, Figma, Elastic, Adobe... Pracovní věci zabírají na disku cca 1.2T a budou růst. K tomu mám pustěných asi 39 Docker kontejnerů, dost často mám spustěny 3 - 5 IDE, Safari s hodně přes 100 záložek, M$ Teams. Připojen mám druhý 5k LCD a iPad. Ventilátor jsem ještě za 1/2 roku neslyšel. Výdrž baterie kolem 20h reálně.
Další výhodou, kterou tu nikdo nezmiňoval, pokud se bude k Macku chovat "slušně", tak i po pár letech bude mít hezkou cenu. Takže pokud by jste u Macka už zůstal (což je dost reálné, až pocopíte o čem Mac je), tak jde jen o první investici, ta je vyšší, uznávám, ale následný prodej použitého Macka je vždy výhodnější je rozvrzaný plastový klito**ris Thinkpad, který je po 3 letech tak leda do šrotu
Air je super, malý, lehký, ale pokud ho vyšťavíte, tak degraduje výkon - nemá ventilátory. Je tedy docela potřeba vědět, co na noťasu chceš dělat.
SSD o velikosti 256G je fakt málo, jako rozumné minimum bych volil alespoň 1T. Do M2 bych osobně nešel.