No vyborne ;-) Nekdo na rootu mne bude poucovat jak funguje pracovni trh. Beru si popkorn a poustim si monoskop...
No když vidím, že to nechápeš, tak rád pomohu. Není zač.
Tak nestudujte a bezte delat k pasu do fabriky nebo toho skladnika - tech 25-28kkc je realny nastupak tady ve vidlakove (pro prazaky: pobliz outletu s dinosaurama).
Proč radíš takovou blbost? Jsi snad sám blb? Programátor nastoupí za nějaké peníze a za 15 let bere 2 - 3x tolik. Skladník nastoupí a za 15 let bere možná o 30 % víc.
Netahej sem fabriku, řeč byla o pokladní. A pokladní v naprosté většině malých obchodů berou o dost méně než to, na co na bilboarder lákají největší řetězce.
Jaky argument si tedy predstavujes?
To je moje pointa, že když chceš práci A, tak fakt nedává smysl porovnávat, za kolik se nastupuje v práci B, která je úplně jiná.
Argument, že u vás nenastoupím jako programátor za X, protože pokladní nastupuje za Y prostě nedává smysl. Jediný platný argument je, nenastoupím u vás za X, protože vaše konkurence mi na podobné pozici nabízí X + N.
Pokud umíš hrát poker, tak ještě můžeš zkusit argument, že za X prostě nenastoupíš, protože je to málo (a je na nich, jestli je pro ně výhodnější ti přihodit a mít tě, nebo čekat na jiného).
Doba se trochu posunula od doby co jsi studoval. Treba naklady na bydleni, prace ve stavebnictvi a energie. I takove socialni Brno uz neni tak levne jako kdysi.
Doba se posunula? Jako se změnil princip tržní nabídky a poptávky? Všimni si, že já nikde nepsal, jaký má být správný nástupní plat a jestli má být vyšší nebo nižší, než je plat pokladní.
Pokud by tam nebyl na teto pozici vyssi plat nikdo by to delat nesel. Kde jsou vsechna ta odstudovana leta a oceneni za znalosti?
1) Všimni si, že jsem nejenom nepsal nic o tom, že by nástupní plat měl být v nějaké relaci k platu pokladní
2) A už vůbec jsem to nepsal o platu, který se bude postupně vyvíjet (u programátora směrem značně nahoru a u pokladní velmi omezeně)
3) Nicméně jsou lidé, kteří mají odstudovaná stejná léta jako programátoři, mají ve svém oboru také velké znalosti a... na na plat té pokladní se dostanou třeba po 10, 20 letech. Archeolog nebo archivář si může vybrat, jestli bude se svou VŠ dělat za pár drobných, nebo jestli bude dělat něco úplně jiného. Jeho titul a znalosti neznamenají, že bude brát více než pokladní.
Kazdy muze delat embedaka po tydnu zauceni jak ta pokladni?
To je dost dvousečný argument. Právě, že ta pokladní týden po zaučení bude podávat 80 - 90 % maximálního výkonu. Ty jako programátor budeš ještě po půl roce zdržovat seniora blbými dotazy a prodražovat projekt.
Ta prace je neuveritelne stresujici, porad si neco cpes do hlavy a nestaci jen zabouchnout dvere kanclu a padla. Tak mozek nefunguje.
Potom dostavas na starosti i novacky (coz je + 1/2 prace navic denne), postupne vedes projekty. Mezitim si neco porad cpes do hlavy. Technologie se pretahuji s politikou a korporatnim bullshitem (pravda zde zalezi na nadrizenem a velikosti firmy).
Lidi ci si rikaji mrzky plat vubec nic netusi o narocnosti zamestnani nebo maji velmi nizkou uroven sebevedomi a respektu k sobe sama.
Rada programatoru konci velmi brzo vyhorenim a jejich produktivni doba je mnohem kratsi nez treba u te pokladni. Takovy programator pak jde delat neco zcela jineho - chovat ovce, sosat prachy ze statu pres neziskovky, delat remeslnika atd.
Klid, to je normální, každý má pocit, že zrovna ta jeho práce je hrozně těžká, stresující a nedoceněná a hrozí vyhoření.
Ale neboj, ostatní práce mají zase něco. Dělník chodí domů s čistou hlavou, ale než jde domů, tak s ním občas zacházejí tak, jak si primadony od programování nedovedou představit.
Chces-li jeste vedle toho mit konicky nebo rodinu zakladem je dostatecny plat a vedet kolik si muzes rici. Je to i kvuli horsim casu nebo neocekavanym vydajum. Uz nejsme v devadesatkach kdy si clovek musel pujcovat jak jelito pomalu i na mobil nebo domaci spotrebic.
Uvědom si, že vůči jiným oborům bereš zatraceně nadprůměrný plat. A že je tom jenom proto, že pracuješ v oboru, kde se točí pěkné peníze a firmy hodně vydělávají, tak aby vydělaly, tak platí hodně, aby někoho sehnaly. Je to sprostý trh. Žádné kecy o tom, že nejsme v nějaké době.