Měním distro z Ubuntu na...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: mením distro z ubuntu na ...
« Odpověď #15 kdy: 25. 07. 2011, 02:16:31 »
Ja na ubuntu zacinal a neodradilo mne. Uvedom si hlavne, ze ty veci co tu popisujes asi tezko nejakej zacatecnik vubec zaregistruje. Dlouho uz jsem ubuntu nevidel az nedavno jsem ho zkousel na notasu. Unity ci jak se to jmenuje byl dle meho nazoru hodne krok vedle a prijde mi, ze se ubuntu vidalo smerem z uzivatelsky prijemne distribuce pro newbies trochu smerem zpaskvileni ala microsoft. Mint jsem cca pred dvema roky provozoval stabilne na notebooku jako primarni system a musim konstatovat ze maximalni spokojenost. Dneska jedu na Gentoo a FreeBSD coz zrovna nejsou distra dle prani pisatele clanku ale jsem s nima maximalne spokojeny.

asdfasdf

« Odpověď #16 kdy: 25. 07. 2011, 08:29:54 »
...Nedoporučil bych Ti Debian, kterej je ve stable verzích prakticky uzamčenej a pak tam dostat něco novýho je (prej) porod...
To tve 'prej' znamena, ze jej nepouzivas?
Pak nemel kr@viny, hnupe!

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 25. 07. 2011, 10:25:41 »
Trochu silna slova z obou stran nemyslite? Sam sem debian nejakej cas aktivne vyuzival v praci a nemohl jsem si stezovat, ze by mi tam nekdy neco novyho neslo nacpat.

"Prej" mezi radky skutecne znamena, ze debian Pavouk106 nepouziva a ze ma tuto informaci z druhe ruky, na druhou stranu nadavat nekomu za nazor ktery nekde slysel je dosti ubohy at uz s nim souhlasime nebo ne.

« Odpověď #18 kdy: 25. 07. 2011, 11:01:20 »
Tak cez víkend som narýchlo hodil na jednu malú partíciu Fedoru. Potešil ma gnome shell, ale tiež to asi nebude bez bugov.
- čistá inštalácia a už prvá aktualizácia zlyhala na závislostiach
- napísal som jedno slovo a z neho vynechalo dve písmená

Celkovo je fedora svižnejšia, uvidíme teda čo sa mi podarí s tými dvoma chybkami.
Ten problém s ubuntu by som teoreticky mohol vyriešiť nainštalovaním nižšej verzie, ale načo, keď podpora zachvílu aj tak skončí. Gnome classic som skúšal a nefungovalo to stopercentne.

aaa158

• 251
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 25. 07. 2011, 11:08:36 »
...
...

=> zacat debug klavesnicou ;-)

« Odpověď #20 kdy: 25. 07. 2011, 11:18:03 »
stále mám aj ubuntu a tam to všetko ide, čiže klávesnica je mimo podozrenia

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #21 kdy: 25. 07. 2011, 11:21:24 »
Trochu silna slova z obou stran nemyslite? Sam sem debian nejakej cas aktivne vyuzival v praci a nemohl jsem si stezovat, ze by mi tam nekdy neco novyho neslo nacpat.

"Prej" mezi radky skutecne znamena, ze debian Pavouk106 nepouziva a ze ma tuto informaci z druhe ruky, na druhou stranu nadavat nekomu za nazor ktery nekde slysel je dosti ubohy at uz s nim souhlasime nebo ne.

Díky za názor a obhajobu. "Prej" skutečně znamená, že jsem Debian nepoužíval a nepoužívám, mám informaci od kamaráda, který mnou zmíněný problém řešil.

Pokud se mnou asdfasdf nesouhlasí, může to říct i slušně, rád se nechám opravit, když plácám blbosti (minimálně se předejde tomu, abych je řekl znovu stejně špatně).

Jen k obhajobě nebo spíš upřesnění mýho tvrzení o Debian stable - já bych si tam aktuální verze balíků dotlačil, nemůžu tvrdit, že to je nemožný. Ale trochu se bojím, že zakladatel vlákna by tohle nerad řešil (a možná na to nemá ani zkušenosti, aby něco takovýho řešil - kompilace, externí repozitáře nebo jiné, nevím, jak to Debian má).

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 25. 07. 2011, 12:30:34 »
Neni zac. Ja vzdycky myslel, ze to je cilem diskuze, vymenovat si nazory, obhajovat je a ziskavat novy pohled na situaci a ne nekoho okamzite urazet jenom proto, ze ma rozdilny nezor nez mam ja sam. Jaky by pak tyto diskuze mely smysl, kdyby meli vsichni ten jediny a spravni nazor?

Co se tyce toho systemu tak nemuzu nez souhlasit s spidermanem. Prechod z distibuce pro "liny" uzivatele na base distro, ktere z principu vyzaduje vice pozornosti, umu a casu.

« Odpověď #23 kdy: 25. 07. 2011, 13:22:00 »
aby ste si nemysleli, že som totálny lamer, ktorý pozná iba zapínacie tlačítko a facebook. S linuxom robím niekoľko rokov, mám vpsko, ktoré si spravujem sám, vo firme sa občas hrám na admina. Problém je iba časový - už dávno sa mi nestalo, že by som splnil nejaký termín :) preto nechcem takýmito vecami strácať čas keď mám plno svojej roboty.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 25. 07. 2011, 13:38:40 »
Tak to si asi malokdo mysli. Myslim ze pozadavky jsou celkem rozumne vysvetlene  a vetsina lidi je pochopila spravne, stejne tak jako fakt, ze ani ne kazdy pocitacovy guru ma naladu delat vsechno "from scratch" (a nenarazim na zadny distro :) ). Ja si myslim, ze ta sinusovka plati i pro linuxovy uzivatele. Nejprve na vosahani je lepsi hotove uzivatelske distro (ubuntu), nez si to clovek osaha a nauci se zaklady. Pak se v tom hrabe a hrabe vice a vice a chce si delat nastavovat, menit, zkouset atp. a postupne prechazi na na base distra typu debian a spol. timto to viosciluje az k hardcore distro typu gentoo, LFS atd a kdyz uz clovek ma vyblbnuto, zjisti, ze uz toho ranec umi a ze je to moc fajn, ale ze proc vlastne neustale ladit, tunit, vymyslet etc. kdyz uz to vicemene udelal nekdo za vas a vam staci jen si to doupravit za par machnuti klavesnici bez vetsi ztraty casu a jste vlastne tam kde jste zacali. Z toho potom vychazeji takove distra typu PC-BSD ci Sabayon.

yatz

« Odpověď #25 kdy: 25. 07. 2011, 14:29:26 »
Linux Mint Debian Edition (LMDE) nebo Linux Mint XFCE. Obe distra jsou defakto Debian Testing s jednoduchym instalatorem a par vylepsenimi pro hezci desktop a nekolika "mint" aplikacema. Kdyz jsem loni utikal od Ubuntu, zkusil jsem ruzne distra (Arch, Fedora, Debian) a nakonec jsem zakotvil u Mintu. Původně verze 9 (ubuntu 10.04) a po vydani LMDE jsem presel na nej a jsem nadmiru spokojen.  Mint XFCE je to stejne, je s XFCE misto Gnome.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #26 kdy: 25. 07. 2011, 14:37:54 »

Máš správnou klávesnici (slovenskou)? A nevynechalo to písmena s diakritikou? Měl jsem obdobnej problém ve Fedoře, když jsem jí kdysi zkoušel :-)

Ivan

« Odpověď #27 kdy: 25. 07. 2011, 15:19:55 »
Zrovna o víkendu jsem na noťasu s LMDE dvě hodiny řešil jak nahodit xka která mi po aktualizaci nechtěla naběhnout a vytrvale jsem končil jen v příkazové řádce. Takže bych kvůli bezproblémovosti raděj zkusil Mint 11

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 25. 07. 2011, 15:52:09 »
Nepouziva tu nekdo VectorLinux? Co jsem o nem cetl, vypadalo celkem zajimave, ale jsem zvedavy na zkusenosti nekoho, kdo s tim opravdu delal.

pedro

« Odpověď #29 kdy: 25. 07. 2011, 18:16:55 »
Abych diskusi trochu opepril ;-)

* doporucovat Linux Mint namisto Ubuntu z jinych duvodu, nez GUI je nesmysl. Mint si sam dela asi dva tucty baliku a jinak je to proste Ubuntu.
* Debian stable je sice stary (ted ne, ale vzpomenme na dlouhou kariéru Lennyho), ale s pouzitim apt pinning lze dosahnout zajimavych vysledku.
* Pomalu nikdo nezminil OpenSuse a Fedoru - to jsou vedle Ubuntu jedina dve distra, ktera soutezi na stejnem poli.
* Jsou dva typy dister: A) autonomni vyvoj (tech je vsehovsudy 6 + LFS), B) odvozeniny. Odvozeniny jsou o nicem - jina tapeta, jiny vyber programu, jinak totez...
* Jeste by se dala udelat dalsi typologie: A) distra s dlouhou podporou a pomalou akceptaci baliku (Debian, RH, Gentoo x86), B) distra s kratkych release cyklem.
* Protoze vsechna distra s kratkych release cyklem prebiraji baliky z upstreamu, maji prakticky tytez verze a nejak zasadne opatchovat upstream nemaji cas (popravde nemaji na to ani zdroje), vykazuji v zasade stejne vlastnosti. Jsou to prave ty, co te vedou k odchodu od Ubuntu...

Zamerne jsem obral na kost (tj. zjednodusil, ale ne za hranici pravdivosti) vlastni zkusenost s "distro hopping-em". Je to o nicem. Jednoduse bud mas Debian Stable, RH, CentOS, Gentoo x86, nebo mas obcas neco rozbite. Neni jina cesta.
At uz si vyberes Fedoru, OpenSuse nebo Ubuntu, tak nakonec zjistis, ze nektery release se proste nepovedl. Tim nechci hajit Ubuntu, oni tomu opravdu v posledni dobe davaji na frak vic, nez je normalni.