Protože můj ctihodný operátor O2 mě po vypnutí 3G vysílačů a nuceného přechodu na 4G doslova poslal do kopru. (down 2Mbit, ve špičce 0,5Mbit) a nehodlá to dál řešit jelikož víc to nejde a nepůjde, vysílače přetíženy atd., rozhodl jsem se společně s otcem na pořizení Starlinku a rozdělení připojení a ceny 50/50. Tady přichází dotaz propojení dvou domů mezi kterými se nachází soused.
1) Asi nejvíc profi metoda by byla za router starlink dát druhý router, na kterých vytvořit jednotlivé VLAN a nastavit agregaci do obou domácností a natáhnout optiku do druhého domu kde buď umístit pouze switch nebo další router aby v případě propojení funguvala vnitřní síť druhého objektu. Toto řešení ale nelze zatím provést vzhledem k tomu, že ČEZ bude naprosto všude předělávat elektřinu a navíc se ještě dokončují terenní úpravy kolem domu.
2) Nejlevnější dočasné řešení by bylo za starlink router dát switch, ze switche vést kabel do routeru domu A, druhý drát natáhnout na střechu kde by se umístila směrová wifi na obou střechách, Obě budovy mají vysoko postavenou střechu a tak je nad sousedem přímá viditelnost a nic zde nepřekáží. Na druhé budově stáhnout do routeru domu C. Vzdálenost vzduchem je 50/60 metrů.
Směrová wifi:
https://www.alza.cz/ubiquiti-litebeam-ac5-23dbi-d5606867.htm#recenzeLze plán č.2 takto bez problémů provozovat? Zdá se mi to schůdné na delší dobu než by se síť později zakopala do země nebo pokud klesne cena starlinku a obě budovy by jeli samostatně. Dík za názor