Fórum Root.cz

Hlavní témata => Sítě => Téma založeno: Martin-2 29. 01. 2022, 23:20:14

Název: Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Martin-2 29. 01. 2022, 23:20:14
Protože můj ctihodný operátor O2 mě po vypnutí 3G vysílačů a nuceného přechodu na 4G doslova poslal do kopru. (down 2Mbit, ve špičce 0,5Mbit) a nehodlá to dál řešit jelikož víc to nejde a nepůjde, vysílače přetíženy atd., rozhodl jsem se společně s otcem na pořizení Starlinku a rozdělení připojení a ceny 50/50. Tady přichází dotaz propojení dvou domů mezi kterými se nachází soused.

1) Asi nejvíc profi metoda by byla za router starlink dát druhý router, na kterých vytvořit jednotlivé VLAN a nastavit agregaci do obou domácností a natáhnout optiku do druhého domu kde buď umístit pouze switch nebo další router aby v případě propojení funguvala vnitřní síť druhého objektu. Toto řešení ale nelze zatím provést vzhledem k tomu, že ČEZ bude naprosto všude předělávat elektřinu a navíc se ještě dokončují terenní úpravy kolem domu.

2) Nejlevnější dočasné řešení by bylo za starlink router dát switch, ze switche vést kabel do routeru domu A, druhý drát natáhnout na střechu kde by se umístila směrová wifi na obou střechách, Obě budovy mají vysoko postavenou střechu a tak je nad sousedem přímá viditelnost a nic zde nepřekáží. Na druhé budově stáhnout do routeru domu C. Vzdálenost vzduchem je 50/60 metrů.
Směrová wifi: https://www.alza.cz/ubiquiti-litebeam-ac5-23dbi-d5606867.htm#recenze

Lze plán č.2 takto bez problémů provozovat? Zdá se mi to schůdné na delší dobu než by se síť později zakopala do země nebo pokud klesne cena starlinku a obě budovy by jeli samostatně. Dík za názor

Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: RDa 30. 01. 2022, 01:23:10
Hoj, pokud by ti postacil 1 par tohoto na propoj, tak mi dej vedet... zbytecne mi to tady stoji nevyuzito:
https://www.alza.cz/ubnt-nanobridge-m5-22dbi-d439892.htm

Osobne bych sel do routeru, ale jako docasne reseni sdilet LAN s tatkou taky lze.

Btw k ISP mi smeruje zas ubiquity m5 nanostation, ta ma 2 LAN (nevim jak moc to je konfigurovatelne, ale mozna to umi rezim "switch/bridge", tak bys mohl jenom udelat loop na strese. Ale protoze predpokladam ze jak Starlink tak Ubiquity maji vlastni POE, tak to nepujde resit jako daisy-chain, a musis udelat topologii "hvezda" - jak jsi psal v 2.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: alex6bbc 30. 01. 2022, 08:42:39
a proc nezkusis t-mobile, vodafone, pokud tam maji pokryti, tak to bude levnejsi nez starlink.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: alex6bbc 30. 01. 2022, 08:44:26
a neni m treba plot a na nej si zavesit opticke vlakno.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 30. 01. 2022, 09:28:52
Router nechat jenom jeden, dále už pouze switche. A nevymýšlet nějaké VLANy, které k ničemu nejsou.

Pokud je vzdálenost mezi dvěma domy cca 60 metrů, pak tam klidně natáhnout venkovní závěsný UTP kabel za pár peněz, než dělat nějaké P2P pojítko za tisíce.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Vlasta A 30. 01. 2022, 11:22:03
a proc nezkusis t-mobile, vodafone, pokud tam maji pokryti, tak to bude levnejsi nez starlink.

T-Mobile a O2 sdileji mimo velka mesta svoji 4G infrastrukturu, takze kdyz nekde nejde O2, tak neni moc velka sance, ze s T-Mobile poridis lepe. Tudiz Vodafone, nebo nejaka jina technologie.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 🇺🇦 GPU 30. 01. 2022, 20:43:43
Vodafone si to zase dělá sám, ale často mizerně.

Pro dvě domácnosti, při přepočtu na hlavu, je ten Starlink asi nejvýhodnější varianta. Konkurencí tomu bude až 5G, ale to je s dostupnoustí ještě hodně let pozadu.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Martin Poljak 30. 01. 2022, 21:28:59
Pro dvě domácnosti, při přepočtu na hlavu, je ten Starlink asi nejvýhodnější varianta. Konkurencí tomu bude až 5G, ale to je s dostupnoustí ještě hodně let pozadu.

Výhodnost paušálně posuzovat skutečně nelze. Třeba pro nás by to byla nevýhodná varianta i kdybychom ho sdíleli mezi čtyřmi domácnostmi. Cokoliv co stojí víc než čtyři stovky na domácnost je třeba pro nás zbytečně drahé. Obecnou výhodnost lze posuzovat pouze při znalosti tazatelových požadavků a úplné znalosti dalších možností připojení v místě.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: hahel16625 30. 01. 2022, 22:38:45
Pokud je vzdálenost mezi dvěma domy cca 60 metrů, pak tam klidně natáhnout venkovní závěsný UTP kabel za pár peněz, než dělat nějaké P2P pojítko za tisíce.

Aby tady z toho nebyla zase nekonečná debata o riziku úderu blesku :-)
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Radek Zajíc 31. 01. 2022, 00:31:18
Citace
T-Mobile a O2 sdileji mimo velka mesta svoji 4G infrastrukturu, takze kdyz nekde nejde O2, tak neni moc velka sance, ze s T-Mobile poridis lepe.
Tohle caste tvrzeni vychazi z nepochopeni sdileni siti a neni automaticky pravdive.
TM a O2 maji cca. 1:1 sdileni v zakladnim LTE pasmu (800 MHz). Kapacitni pasma (1800, 2100, 2600 MHz) si ale kazdy planuje sam, a tak se realne dostupna kapacita v jednom miste muze mezi operatory vyrazne lisit.
TM ma vyrazne vyssi kapacitu pro mobily, ale LTE pripojky pro domacnosti uz temer neprodava.
O2 ma zase 3,7 GHz kapacitni pasmo (v rezimu LTE/5G), kde ma dostatek kapacity pro "LTE/5G na doma", a to ted hodne tlaci. Presto je bezbym tarifem v tehle nabidce "50/10 Mbps", coz se Starlinkem moc srovnat nejde.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 31. 01. 2022, 06:23:11
Pokud je vzdálenost mezi dvěma domy cca 60 metrů, pak tam klidně natáhnout venkovní závěsný UTP kabel za pár peněz, než dělat nějaké P2P pojítko za tisíce.

Aby tady z toho nebyla zase nekonečná debata o riziku úderu blesku :-)
Snad ne, když dotyčný píše, že to má dočasně, než dojde k uložení do země :)
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 🇺🇦 GPU 31. 01. 2022, 10:51:17
Nerad bych tu debatu začínal, ale vysvětlujte blesku, že ten kabel tam je dočasně...  ;D
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: ja. 31. 01. 2022, 13:03:25
Táto téma sa nedávno riešila na reddite: https://www.reddit.com/r/homeassistant/comments/rzsmr9/2022_high_end_privacy_respecting_haintegrable_no/

Mám to odložené, pretože tiež to budem onedlho riešiť a zatiaľ vyzerá, že v diskusii sa pomerne zhodli na Valetudo (https://valetudo.cloud/), alternatívnom firmware pre rootnuté zariadenia.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 31. 01. 2022, 14:03:19
Nerad bych tu debatu začínal, ale vysvětlujte blesku, že ten kabel tam je dočasně...  ;D
V zimě blesky nejsou. A i kdyby ano, pak venkovních nadzemních metalických vedení je spousta (Cetin po celé republice), a že by byl nějaký extra problém, to opravdu není.
Jinak tedy pro úplnost, tak venkovní jednotka UBNT (na P2P pojítko) může úder blesku schytat také, resp. UTP kabel co k ní vede.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomáš G. 31. 01. 2022, 17:19:22
V zimě blesky nejsou.

Ne, od té poslední bouřky to jsou už skoro dva týdny.  ;)
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/snehova-bourka-boure-polsko-slezsko-meteorologie-pocasi.A220117_162339_ostrava-zpravy_jst
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: alex6bbc 31. 01. 2022, 17:29:17
mezi baraky bych tahal jedine opticky kabel.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 31. 01. 2022, 18:33:22
V zimě blesky nejsou.

Ne, od té poslední bouřky to jsou už skoro dva týdny.  ;)
https://www.idnes.cz/ostrava/zpravy/snehova-bourka-boure-polsko-slezsko-meteorologie-pocasi.A220117_162339_ostrava-zpravy_jst
To je kraj razovity, to se nebere :D
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: tr1l1ner 01. 02. 2022, 09:11:54
Na podobnou vzdalenost provozuji spoj ze dvou Ubiquiti zarizeni - Ubiquiti LiteBeam 5AC Gen2 (https://www.mironet.cz/ubiquiti-litebeam-5ac-gen2+dp344795/) a Ubiquiti NanoBeam 5AC Gen2 (https://www.mironet.cz/ubiquiti-nanobeam-5ac-gen2+dp344797/). Funguje to spolehlive. Spoj ma rychlost cca 300Mbit/s. Na internet (30Mbit/s UP/DOWN) to staci a i na prehravani videa v jednom baraku z NAS v druhem baraku...

Co se tyce topologie, tak mam router v baraku s internetem a jednu sit spolecnou pro obe budovy. Sic VLANy pouzivam, ale na rozdeleni site jako takove, nemam rozdilne VLANy pro kazdy barak. Bezdratove pojitka jsou v rezimu bridge. Slouzi jen jako "vzdusny kabel", nic vic, nic min.

Takze budto bezdratovy spoj nebo natahnout optiku. S bezdratem bude nejspis mene prace, zvlast pokud by se optika mela zakopavat do zeme.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: M_D 01. 02. 2022, 09:41:26
A co vzít láhev něčeho dobrého a jít se zeptat toho baráku mezi Vámi (pokud zrovna nepřesouváte vojenské jednotky k plotu kvůli listí padajícímu přes plot nebo podobné sousedské vražedné patálii), jak jsou na tom s Internetem tam?
Třeba má něco, co mu naprosto funguje a stojí rozumně a můžete použít také. Nebo je na tom stejně blbě jak Vy a třeba by se nechal na Starlink ukecat, ať je to u něj a ve třech se to táhne ještě lépe. Určitě by pak bylo i jednodušší domluvit, jak a kudy hodit kabel nebo bezdrát od něj na obě strany a máte případně i LANku pro pařbu pouličního DOOMa, až to nežádoucí listí bude padat přes plot. :-)
Souhlas s tím LTE, dají se najít místa, kde nakonec i Vodafone byla výhra z těch tří.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 🇺🇦 GPU 01. 02. 2022, 09:58:48
Sdílet s někým své připojení k internetu, to už vyžaduje hodně velké přátelství, čti důvěru, nebo nízké požadavky na kvalitu.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 01. 02. 2022, 10:36:01
60m závěsného UTP bude stát cca 7 stovek a domy jsou propojeny. Místo toho debata na bezdrátové P2P pojítko za několik tisíc nebo tahání optiky s nutností opto-metalických převodníků také za tisíce. Hmm... :P  Jo, vlastně ty hromy a blesky o kterých se všude mluví, ale ještě je nikdy nikdo neviděl (nebo viděl tak nahodile, že se jedná o číslo na úrovni statistické chyby) :D
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Standa Blábol 01. 02. 2022, 12:35:16
A neni v miste to Vodafone LTE na nestandardni frekvenci?
Co jsem pred lety videl mapu, bylo to prakticky vsude

https://www.vodafone.cz/mapa-pokryti/
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomas-T 01. 02. 2022, 13:11:43
60m závěsného UTP bude stát cca 7 stovek a domy jsou propojeny. Místo toho debata na bezdrátové P2P pojítko za několik tisíc nebo tahání optiky s nutností opto-metalických převodníků také za tisíce. Hmm... :P  Jo, vlastně ty hromy a blesky o kterých se všude mluví, ale ještě je nikdy nikdo neviděl (nebo viděl tak nahodile, že se jedná o číslo na úrovni statistické chyby) :D
A co asi tak řekne na UTP převěs ten soused, co je mezi nimi?
Já bych tedy takový cizí drát nad pozemkem a nad barákem mít nechtěl.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 🇺🇦 GPU 01. 02. 2022, 13:29:02
A neni v miste to Vodafone LTE na nestandardni frekvenci?
Co jsem pred lety videl mapu, bylo to prakticky vsude

https://www.vodafone.cz/mapa-pokryti/

Pokrytí ale neznamená.
- dobré pokrytí (kvalita signálu)
- dostačující kapacita sítě (rychlost)

Já přes LTE od Vodafonu u nás v ve vesnici tahám tak 10-15Mbps, a to i se směrovou anténou na střeše. Ve velkém městě to pochopitelně jede mnohokrát tolik - z mapy ale rozdíl nepoznáte.

A co asi tak řekne na UTP převěs ten soused, co je mezi nimi?
Já bych tedy takový cizí drát nad pozemkem a nad barákem mít nechtěl.

Já bych to tahal po plotě, okolo pozemku. Možná bude potřeba domluva s více sousedy, ale řešení by to bylo prakticky neviditelné. Tahat kabel nad domy je pochopitelně nesmysl a nikdo by to neodkýval.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: SB 01. 02. 2022, 13:45:44
To je právě ono - kabel je sice levný (teda až do toho prvního blesku), ale už je to závislost na někom, i když třeba neoficiální. U bezdrátu jsem svobodný.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomáš G. 01. 02. 2022, 14:04:56
Jo, vlastně ty hromy a blesky o kterých se všude mluví, ale ještě je nikdy nikdo neviděl (nebo viděl tak nahodile, že se jedná o číslo na úrovni statistické chyby) :D
Měl jsem několik průvěsu metalikou, nebo kabel hozený na střeše a asi nikdy při nějaké bouřce nic neodešlo. Ale tak jednou, dvakrát do roka se krabička na nějaké straně při bouřce kousla. Nic dramatického, stačilo klasické vypnout/zapnout, ale když je ta bouřka v sobotu, tak to prostě nas... . Nahradilo se to optikou a problémy vymizely.

Jestli dá někdo 15 litru za anténu a měsíčně bude platit 2,6 za službu, tak ho asi netrápí jednorázových 15 stovek za dva konvertory, nebo tři litry za bezdrátový propoj.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomas-T 01. 02. 2022, 14:16:18
15 litrů je nesmysl.
Dal bych tam proti sobě dva kusy něčeho takovéhleho https://www.i4wifi.cz/cs/210945-access-point-ubnt-litebeam-5-ac-gen2 v bridge režimu - na 60metrů v tom nevidím problém ani při horším počasí.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 01. 02. 2022, 14:21:11
60m závěsného UTP bude stát cca 7 stovek a domy jsou propojeny. Místo toho debata na bezdrátové P2P pojítko za několik tisíc nebo tahání optiky s nutností opto-metalických převodníků také za tisíce. Hmm... :P  Jo, vlastně ty hromy a blesky o kterých se všude mluví, ale ještě je nikdy nikdo neviděl (nebo viděl tak nahodile, že se jedná o číslo na úrovni statistické chyby) :D
A co asi tak řekne na UTP převěs ten soused, co je mezi nimi?
Já bych tedy takový cizí drát nad pozemkem a nad barákem mít nechtěl.
A jak ten soused řeší letadla, která mu létají nad jeho pozemkem? Sestřeluje je?
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomas-T 01. 02. 2022, 14:28:00
Pokud mu nad domem poletí stejně vysoko jako by byl ten drát, tak je stačí z oblohy shazovat bidlem  ;D
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Adolf.Shitler.2 01. 02. 2022, 14:28:59
A ty víš, jak je to vysoko?
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomas-T 01. 02. 2022, 16:11:59
Dovedu si to vcelku dobře představit z popisu (jde o rodinné domy, ne mrakodrapy):
"Tady přichází dotaz propojení dvou domů mezi kterými se nachází soused. Obě budovy mají vysoko postavenou střechu a tak je nad sousedem přímá viditelnost a nic zde nepřekáží. Vzdálenost vzduchem je 50/60 metrů."
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomáš G. 01. 02. 2022, 17:46:03
15 litrů je nesmysl.
Dal bych tam proti sobě dva kusy něčeho takovéhleho https://www.i4wifi.cz/cs/210945-access-point-ubnt-litebeam-5-ac-gen2 v bridge režimu - na 60metrů v tom nevidím problém ani při horším počasí.
Však píšu 3 litry na propoj. 15 litru za satelit. 13+1.7 doprava.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Jimmyx 01. 02. 2022, 17:50:55
Jo, vlastně ty hromy a blesky o kterých se všude mluví, ale ještě je nikdy nikdo neviděl (nebo viděl tak nahodile, že se jedná o číslo na úrovni statistické chyby) :D
Měl jsem několik průvěsu metalikou, nebo kabel hozený na střeše a asi nikdy při nějaké bouřce nic neodešlo. Ale tak jednou, dvakrát do roka se krabička na nějaké straně při bouřce kousla. Nic dramatického, stačilo klasické vypnout/zapnout, ale když je ta bouřka v sobotu, tak to prostě nas... . Nahradilo se to optikou a problémy vymizely.
Zažil jsem zásah blesku do bloku domů propojených UTP po střeše a pod střechou a odešlo všechno co bylo v daném segmentu zapojené. Bylo jedno kolik switchů bylo v cestě, stejně odcházeli i síťovky v PC (kupodivu port v televizi přežil). Takže když se povede, tak je pak "veselo". Na druhou stranu v daném bloku domů, které netvoří žádnou dominantu vychází zásah bleskem cca 1x za 10 až 20 let, takže to může fungovat dost dlouho bez problémů. Nicméně v dané lokalitě už je skoro všude optika, přeci jen měnit tolik zařízení najednou nebyla žádná zábava.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Martin-2 04. 02. 2022, 00:38:08
Tak jsem urgoval operátory co mi nabídnou a je to jedna velká bída. T-mobile hned cuknul že tam nic není a jak to nesrmdělo kšeftem tak mě uklidnil větou: "možná v budoucnu" a rozloučil se, O2 víc nezvládne protože siť je plná ale nabídnul mi "zrovna dneska výhodně" další kanály do TV když u jsem u telefonu, Vodafone byl věcnější a rovnou uvedl, že tam signál není ale nad skálou kousek výš kdybych umístil anténu tak by tam byl přímý výhled na vysílač a pak by se dalo už něco řešit (cca 180m kabelu, nesdílené řešení pro jednu domácnost).

Co se týká starlinku tak se mi při hledání nejvhodnějšího místa začalo zdát podezřelé, že když provádím měření a je tam strom tak to ničemu nevadí a mám 100% signál (respektive 0% zakrytí v aplikaci), preventivně jsem vzal telefony z rodiny a dělal měření na různých místech. Jak jsem tušil ukázalo se, že průměrem je nejlepší výsledek 1,5-2,5% což znamená pravidelné výpadky (na obou pozemcích), nejlepší výsledek byl 0,5% uprostřed na obecní louce což se stejně stále nedoporučuje vzhledem k výpadkům. Jediná možnost by tam bylo postavit vysoký sloup a na něj umístit starlink, takže už by to znamenalo: povolení obce na pozemek, stavební povolení sloupu, vyjádření ekologů (protože ti se cpou do všeho), povolení čez (má tam kousek sloupy s vedením 0,4kV), postavit sloup, udělat tam ochranu před blesky a na oba objekty udělat bezdrátový AP a ještě zajistit napájení. Nejsem ISP kterej to dělá na kšeft. Musím počkat než bude více satelitů, tím stačí menší část oblohy. 
Varování pro starlink zájemce: Radší si změřte dostupnost více telefony, jak vidno některým je to jedno i když stojíte vedle stromu.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 5R 04. 02. 2022, 11:08:23
Mam podobnu situaciu - Starlink zdiela viac domacnosti v dvoch budovach prepojenych ubiquiti pojitkami na cca 500m.

Starlink router mozete vynechat upne, nie je potrebny. Na router ktorym ho nahradite staci pridat routu k antene kvoli diagnostike.

Aplikacia na kontrolu vyhladu je dost presna. V tej svetlej casti nemoze byt naozaj prakticky ziadna prekazka, ale ten vyhlad zasa nepotrebuje na uplne vsetky svetove strany, potrebuje v podstate severnu cast oblohy ktoru ta aplikacia aj realne kontroluje.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tomas-T 04. 02. 2022, 13:18:45
... Musím počkat než bude více satelitů, tím stačí menší část oblohy. 
Třeba se v dohledné době dočkáš.
https://www.idnes.cz/technet/pc-mac/starlink-premium-satelitni-internet-elon-musk-500-mbit.A220204_113912_hardware_nyv
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 🇺🇦 GPU 04. 02. 2022, 13:47:38
Starlink router mozete vynechat upne, nie je potrebny. Na router ktorym ho nahradite staci pridat routu k antene kvoli diagnostike.

To je zajímavá informace. Škoda, že nová anténa používá proprietární konektor, to je zcela nesmyslný krok stranou :-/
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 5R 04. 02. 2022, 14:44:52
To je zajímavá informace. Škoda, že nová anténa používá proprietární konektor, to je zcela nesmyslný krok stranou :-/

To je asi uplne jedno, pretoze aj v sucasnej verzii je kabel od anteny neodpojitelny a antena nerozoberatelna (okrem mazania natacania). Tipujem, ze je to ochrana proti hluposti, lebo po tom kabli ide aj napajanie a antena je vyhrievana a ma zvysenu spotrebu, tak aby to niekto nazapojil nejakym home made nezmyslom. Kabel konci tak ci tak v PoE injektore, z ktoreho mozete pokracovat dalej beznym UTP. Nevravim ze sa mi to paci, tiez by sa mi hodilo tak +10 metrov. Niekde som cital, ze sa k novej antene da dokupit konektor na RJ45 pre vlastny router.
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: kozzi11 04. 02. 2022, 15:48:13
...
2) Nejlevnější dočasné řešení by bylo za starlink router dát switch, ze switche vést kabel do routeru domu A, druhý drát natáhnout na střechu kde by se umístila směrová wifi na obou střechách, Obě budovy mají vysoko postavenou střechu a tak je nad sousedem přímá viditelnost a nic zde nepřekáží. Na druhé budově stáhnout do routeru domu C. Vzdálenost vzduchem je 50/60 metrů.
Směrová wifi: https://www.alza.cz/ubiquiti-litebeam-ac5-23dbi-d5606867.htm#recenze

Lze plán č.2 takto bez problémů provozovat? Zdá se mi to schůdné na delší dobu než by se síť později zakopala do země nebo pokud klesne cena starlinku a obě budovy by jeli samostatně. Dík za názor

Já něco podobného řešil a skončil jsem u https://www.i4wifi.cz/cs/211134-mikrotik-wireless-wire-dish. A už nemám důvod to předělávat na optiku ani nic jiného. Ta propustnost mi zatim stačí. Pravda je že já to mám na větší vzdálenost
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: 🇺🇦 GPU 04. 02. 2022, 15:55:44
Na pár desítek metrů je to (v porovnání s kabelem)
a) Drahé
b) Má to vyšší spotřebu
c) Vyšší poruchovost
Název: Re:Propojení dvou domků od jednoho ISP (Starlink)
Přispěvatel: Tonda 04. 02. 2022, 17:05:30
Martin-2, zkoušel si fakt důkladně prověřit možnosti připojení přes mobilní operátory? Viz mapa vysílačů https://www.gsmweb.cz/ a mapy pokrytí https://digi.ctu.cz/ + mapy pokrytí operátorů

Ono totiž nedává moc smysl aby tam, kde to jelo uspokojivě přes UMTS na 2,1 GHz, to nejelo přes LTE na 1,8 nebo 2,1 nebo 2,6 GHz.

Pokud ti operátoři nechtějí prodat LTE internet na tu konkrétní adresu, tak pořád můžeš koupit mobilní neomezený internet a i když je to o dost dražší, tak je to pořád zlomek ceny Starlinku.

Problém který máš možná jen spočívá v tom, že síť tě tlačí do přetíženého pásma 800 Mhz, i když bys mohl jet přes kapacitnější vyšší frekvence, na to stačí koupit LTE router s možností výběru konkrétního pásma.