V expense listu chybí topení (nebo je to v elektřině a pak žiješ v zimě, nebo tě vytápí sousedi?)
Vytápím i ohřívám vodu elektrickým bojlerem („noční“ proud), za rok jsem spotřeboval 3.5MWh. Ano, je to teda za loňskou cenu. Barák je z 50. let s moderně zateplenou fasádou a topím tak na 19-20˚C. Na podzim jsem si koupil
odvlhčovač (tehdy 4kKč, započítáno v údržba/home improvement) aby mi někdo nemohl říkat že mám kvůli prý nízké teplotě nezdravě vlhko.
měsíční kupon na MHD (běžný výdaj)
To, že vrazím 9000 Kč ročně do kola (2.5násobek ceny dotovaného pražského kuponu), je na přepravu málo? (mimochodem tohle předpokládám že do budoucna klesne, protože jsem zrovna kupoval „nové“ kolo (7kKč, na bazoši od člověka který si ho koupil, měl ho pět let ve sklepě a vyjel na něm párkrát kolem baráku), které ale vydrží dýl než 18 měsíců -- takže tohle může kompenzovat to, že oblečení je biasnuté opačně, že mám nějaké staré a tak zatím nebylo potřeba kupovat)
Pro auto nemám využití, neumím ho moc řídit a nevím kde bych ho z Praze parkoval.
123 Kč na jídlo denně mi přijde podezřele málo
Normální potraviny z Tesca, Billy a Albertu, vařím si sám. Je v tom i občas hospoda, před pandemií jsem chodil tak 6x za rok a teď se to kvůli pandemii omezilo tak na 3x. A v létě několikrát "bagety a bistro na benzínce" na vícedenním výletu na kole. Průměrně jednou za 1-2 týdny nám koupí oběd v práci a zhruba 2 týdny ročně strávím na služebce, kde nám jídlo platí. Na rozdíl od ostatního tady ani neplatí „nakoupil sis než jsi začal trackovat“, právě naopak, na začátku trackování jsem neměl vůbec žádné zásoby. (ale jejich hodnota je v těch 3.7k/měsíc zanedbatelná)
chybí tam sociální život
"98 vstupné". Pravda, před pár lety by tam bylo ještě 250 členství v brmlabu.
A to neni jedine co je tam podozrivo nizke. Oblecenie 97kc (4eura) mesacne? To dostavate oblecenie z cerveneho kriza ci co? Len slusnejsie boty (rozumej nie nejake super lacne cinaky) stoja ~50eur. Co tricka, mikiny, teplaky, rifle, spodne pradlo, zimna bunda... Ci chodite nahy?
Tady je blbý že jsem začal trackovat teprve před rokem a půl, takže se tam neprojevily třeba boty - mám třeba troje tretry (používám je i na krátké chození v destinaci) za 5700 celkem, jenže od roku 2015 (měním jenom kufry, ty kupuju na aliexpressu), tenisky z ~2011 a zimní boty z ~2015, "goretexové" kalhoty taky z doby před trackováním. Trička a mikiny mám z konferencí a soutěží, bundu nějakou reklamní protože máma jede v těch různých "pošli čárové kódy" a tak jsem si kdysi z mamahotelu odnesl náhodné oblečení a od té doby to furt používám, včetně ponožek a spodního prádla. Takže oblečení jsem za ten rok a půl kupoval jenom pár trenýrek, boty a rukavice. Ale myslím že to ani po opotřebování nebude nějaké nákladné, v podstatě likviduju trenýrky, ponožky a kalhoty (plátěné za pár stovek, s návleky na kolena se to dá v pražském podnebí používat celoročně). Nejdražší asi bude až se pokazí ta reklamní "goretexová" bunda.
Taktiez elektronika, 185kc mesacne, to je 7,65eura. Slusnejsi telefon stoji 150€ plus, a to je skor taky vyssi lowend/nizsi midend.
Já mám
high-endovou manažerskou Nokii z kontejneru na elektroodpad čili za 0. Bez baterky, ale naštěstí lidi vyhazujou i baterky z notebooků, ze kterých jsem získal hromadu článků 18650 co ještě měly kolem 1.5Ah (a díky tomu mám "zadarmo" i akuvrtačku a akuvysavač - vyhozené kvůli mrtvým baterkám).
Co ostatna elektronika? A to ratam ze ak robite z domu tak vam firma da vsetko na kompletku, tj pc/notebook, monitory, klavesnicu, mys a sluchadla. Ale svoje sukromne si platite, kolko potom setrite na napr novy pc (za dajme tomu 1000€/24kkc)? 24000/185 = 129 mesiacov. Hmm, neverim.
Firma mi dala notebook a monitor. Já si k tomu koupil dock (z Ali) a ergo stojan na monitor.
Myš a klávesnice za 250 také pochází z doby před trackováním, běžně mi vydrží tak 5 let (ve skutečnosti jsem obě předchozí klávesnice co jsem v životě měl zničil svojí blbostí; myši jsou horší, už na několika mi přestalo scrollovat kolečko a nepovedlo se mi to opravit), sluchátka taky (Geniusy s mikrofonem, před 10 lety stály asi 120 Kč, zatím jsem jim jenom spájel ukroucený kabel a vyměnil molitan). Někdo by mohl říct že je teda blbě započítaná amortizace klávesnice, myši a sluchátek, ale zase ten ergo stojan na monitor (za litr) doufám vydrží věčně.