Ahoj!
Zaujímalo by ma akoto majú iní developeri v práci čo sa týka vykazovania práce, resp. odpracovaného času na projektoch.
Ja pracujem v e-commerce, kde sa pracovný čas programátora predáva zákazníkovi.Takže v Jire máme tickety s požiadavkami a na vypracovanie je vymedzený čas. Po splnení ticketu si odpracovaný čas vykážeme. To dáva docela zmysel...
ALE je potrebné mať vykázaných aspoň 80% z celkového časového fondu zamestnanca za mesiac. Takže to je asi 6 a pol hodiny plnotučného sekania kódu za 8 hodinovú šichtu. Polhodinová obedová prestávka sa tam nezarátava. Takže máme 1,5 hodiny denne ako rezervu. Z toho si odpočítame prestoje (cik-pauza, chodenie do kuchynky po jedlo a pitie atď) cca 30 min.. Odpočítame si aj 30min. ako cesta po/na obed. Zostane nám plus mínus 30 min. v rezerve - dajme tomu na ďalšie prestoje medzi ticketmi atď.
Poviete si, no dobre, spravím ten task rýchlejšie a vykážem si plný čas. No nie celkom. Tickety sú častokrát časovo nacenené docela natesno, navyše by sme si mali vykazovať len 80% kvôli tomu, že ešte sa tam vykazuje code review prípadne testovanie. Keď to neprejde testovaním alebo si projekt manager zmyslí, že tam chce niečo pridať, tak sa ticket vráti a treba to riešiť, ale estimate by sa aj tak nemal prekračovať. A keď sa to už aj nejak stihne rýchlejšie než je vymedzený čas, tak by sa mal vykazovať realny čas.
Takže vo výsledku u nás programátor príde do práce, sadne na zadok a seká kód až do konca šichty. Žiadna playstation, oddychová zóna, šípky a podobné kolotočariny. Proste sedíš a makáš a keď nestíhaš, musíš robiť doma po víkendoch alebo si zobrať dovo.
A aby ľudia neprichádzali zbytočne o čas, tak existujú tickety aj na vykazovanie standupov a meetingov...
Zaujímalo by ma, ako to máte v práci vy?
Myslíte si, že takýto štýl práce je v IT bežný alebo je lepšie radšej utekať?
Díky moc