Internetové Wi-Fi rádio

esenc

Internetové Wi-Fi rádio
« kdy: 28. 12. 2021, 09:43:11 »
Ahojte, chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti s hardvérovými internetovými rádiami? Myslím tie krabičky, čo sa pripoja cez wifi na internet a prehrávajú internetové rádio. Moja otázka je hlavne ohľadom stability, spoľahlivosti, aktualizácií, user interface alebo možnosti to nejako vzdialene nastavovať cez web/ssh.

Ide o to, že u nás je biedny signál na FM rádio. Ja osobne veľmi rádio nepočúvam, rodičia však hej, najmä Slovenský Rozhlas. To čo sa dá vyriešiť na PC zadarmo aplikáciou, pripadne stačí webový prehliadač, bez počítača stojí tak 50 € a viac. Neviem, ako je to s DAB/DAB+ v našej lokalite, či by bol signál dostatočný. SRO zatiaľ vysiela v DAB experimentálne.

Rozmýšľam nad týmito možnosťami:
1. Kúpiť nejaké wifi rádio a ďalej neriešiť. Som odkázaný na výrobcu a jeho prípadné aktualizácie.
2. Kúpiť wifi router s USB, kde pôjde dať OpenWRT, usb zvukovku a malé repráčiky. Niečo ako TL-WR902AC by mohlo v pohode stačiť. Toto som skúsil na inom routeri a nejako to šlo. Ako proof of concept, ovládanie cez ssh.
3. Kúpiť Raspberry Pi a malé repráčiky. Zvukovku by už malo mať.

Problém custom riešenia je design a user interface. Najmä Raspberry by potreboval nejaké hw tlačítka. Router jedno má, čo by prinajhoršom stačilo.

Ďakujem pekne.
« Poslední změna: 28. 12. 2021, 11:48:25 od Petr Krčmář »

Re:Internetové wifi rádio
« Odpověď #1 kdy: 28. 12. 2021, 10:07:46 »
SilverCrest z Lídlu takřka v pohodě, jediný menší problém při připojení přes WiFi je, že si nerozumí s jednotnou sítí 2,4+5 GHz (je tedy potřeba mít ty sítě odděleny). Ale rádio je staršího data provedení, možná u novějších verzí tento problém není. A existují i jiná (obdobná) netová rádia, např. Philips TAR8805/10, což je v podstatě jedno a to samé. Pokud nevadí cena, pak není co řešit a pořád existuje možnost odstoupení od smlouvy do 14 dnů bez uvedení důvodu při nákupu přes net.
Co se týká aktualizací, tak ten SilverCrest mám snad 5 let a o žádné aktualizaci jsem neslyšel, nicméně vše funguje jak má.
« Poslední změna: 28. 12. 2021, 10:09:25 od Adolf.Shitler.2 »

Re:Internetové wifi rádio
« Odpověď #2 kdy: 28. 12. 2021, 10:58:48 »
Orange pi zero - lacna varianta, nainstalovat mpc a mpd daemona, aplikacia na android vytvorena pomocou kivy, buildozer a paramiko modul na komunikaciu cez ssh. Este na tom pracujem :-)

Re:Internetové Wi-Fi rádio
« Odpověď #3 kdy: 28. 12. 2021, 11:54:40 »
Pokud chcete poslouchat a ne se starat o software, jsou internetova radia z Lidlu OK. Mame doma dve, na tom starsim je obcas potreba znovu vyvolat pripojeni k siti. Novejsi (siroky) ma o neco horsi zvuk. Obecne obe maji zvuk lepsiho tranzistoraku, takze zalezi, jestli to staci.
Na kvalitnejsi poslech je ale s MP3 streamy (casto stale jeste ve 128 kbps) stejne potreba zapomenout.

e3k

• 249
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. 12. 2021, 12:13:44 »
staci zrecyklovat stary telefon a cez 3,5mm jack pripojit na lubovolny zosik.

AM

« Odpověď #5 kdy: 28. 12. 2021, 14:29:44 »
Právě mi redakční systém ROOTu sežral a zahodil delší příspěvek, a tak jen stručně: Místo internetového rádia zvažte levné Google Nest Audio (asi 2700 Kč). Je to mnohem flexibilnější řešení a kvalita zvuku je dobrá.

« Odpověď #6 kdy: 28. 12. 2021, 15:57:12 »
Záleží, jak moc si chceš hrát. Koupě je jistota, ale nuda...

Ad RPi - interní zvukovka je PWM, kvalita dost špatná.

Ad tlačítka - pro case jsou nejjednodušší malé šroubky s hezkou hlavou napojené na dotykový senzor za pár korun. Hrál jsem si s tím na https://github.com/pavhofman/plabs-player . Osvědčil se mi tenký x86 klient za pár stovek z ebaye s místem uvnitř na levný digitální zesík napájený rovnou z adaptéru klienta, interní zvukovka hraje velice slušně . Je potřeba použít symetrický vstup zesilovače, čímž se odstraní zemní smyčka při společném napájení https://www.diyaudio.com/community/threads/adding-an-amp-into-thin-client-pc.320812/ . To ale vyžaduje poměrně pracné zabudování TFT displeje přes usb-arduino->SPI.

Příp. čelní panel PCB z Číny s bílou nepájivou maskou, ve kterém jsou již rovnou dotyková "tlačítka" hotová, tvar libovolný přesně vyfrézovaný v ceně. Výhodou je hned černý silkscreen jako potisk. Příp. bílá na černém pozadí. JLCPCB je velice levný, nejvíc dáš za dopravu.

Ad software - zajímavý je např. Peppy player pro RPi s dotykovým LCD https://github.com/project-owner/PeppyPlayers.doc/wiki/Gallery . Autor pořád vydává nové verze.

Jigdo

• 499
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 28. 12. 2021, 16:11:04 »
Ahojte, chcem sa spýtať, aké máte skúsenosti s hardvérovými internetovými rádiami? Myslím tie krabičky, čo sa pripoja cez wifi na internet a prehrávajú internetové rádio. Moja otázka je hlavne ohľadom stability, spoľahlivosti, aktualizácií, user interface alebo možnosti to nejako vzdialene nastavovať cez web/ssh.

Ide o to, že u nás je biedny signál na FM rádio. Ja osobne veľmi rádio nepočúvam, rodičia však hej, najmä Slovenský Rozhlas. To čo sa dá vyriešiť na PC zadarmo aplikáciou, pripadne stačí webový prehliadač, bez počítača stojí tak 50 € a viac. Neviem, ako je to s DAB/DAB+ v našej lokalite, či by bol signál dostatočný. SRO zatiaľ vysiela v DAB experimentálne.

Rozmýšľam nad týmito možnosťami:
1. Kúpiť nejaké wifi rádio a ďalej neriešiť. Som odkázaný na výrobcu a jeho prípadné aktualizácie.
2. Kúpiť wifi router s USB, kde pôjde dať OpenWRT, usb zvukovku a malé repráčiky. Niečo ako TL-WR902AC by mohlo v pohode stačiť. Toto som skúsil na inom routeri a nejako to šlo. Ako proof of concept, ovládanie cez ssh.
3. Kúpiť Raspberry Pi a malé repráčiky. Zvukovku by už malo mať.

Problém custom riešenia je design a user interface. Najmä Raspberry by potreboval nejaké hw tlačítka. Router jedno má, čo by prinajhoršom stačilo.

Ďakujem pekne.

Pimoroni Pirate Radio - Pi Zero W with Headers Project Kit
https://www.adafruit.com/product/3477

Jsem to kdysi koupil, ale lezi mi to v supliku jako nedodelany projekt ....
Ale vypada to pekne ....

Jigdo

• 499
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. 12. 2021, 16:22:38 »
Tady je stanka toho projektu
https://learn.pimoroni.com/article/assembling-pirate-radio

V roce 2020 ho vylepsili:
Please note that in late 2020 we updated this kit to be solderless. If you've got one of these newer kits you can skip the soldering sections - your Pi and pHAT BEAT will come with their headers pre-attached!
It should take around 30 minutes to assemble everything.

« Odpověď #9 kdy: 28. 12. 2021, 16:51:35 »
Před sedmi lety jsem koupil rodičům na Vánoce nějako internetové radio Hama a bez problému funguje dodnes. Vzhledově je velmi podobné tomu, co později začal prodávat Lidl.

Jigdo

• 499
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 28. 12. 2021, 17:48:56 »

« Odpověď #11 kdy: 28. 12. 2021, 17:49:49 »
Pokud chcete poslouchat a ne se starat o software, jsou internetova radia z Lidlu OK. Mame doma dve, na tom starsim je obcas potreba znovu vyvolat pripojeni k siti. Novejsi (siroky) ma o neco horsi zvuk. Obecne obe maji zvuk lepsiho tranzistoraku, takze zalezi, jestli to staci.
Na kvalitnejsi poslech je ale s MP3 streamy (casto stale jeste ve 128 kbps) stejne potreba zapomenout.
To připojení k síti mně občas vypadávalo u starého routeru TP-Link 3600 a sranda byla, že spojení zlikvidovala i zapnutá mikrovlnka, která mám v bytě zhruba v polovině mezi routerem a SilverCrestem. Pak jsem ale pořídil Archer C7 a už vše v pohodě, připojení je v 5 GHz (až na tu jednotnou síť, jak jsem psal výše, to se prostě SilverCrest při jejím použití nespojí).

5R

« Odpověď #12 kdy: 28. 12. 2021, 18:52:24 »
Najjednoduchsie je asi kupit hotovu vec s tym, ze si to najskor vezmi k sebe a vyskusaj, ci je to stabilne, ci sa to jednoducho nastavuje a jednoducho ovlada a ak nie, vratiti a skusit dalsie... Ja som kupil nejake noname v obchode naslepo podla dizajnu, a ovlada sa to debilne zlozito a pri velmi nizkej hlasitosti (napr. pri zaspavani) to ma jednak brum, druhak je skok v hlasitosti privelky, takze to hra prilis hlasno alebo prilis potichu a tym sa to zariadenie diskvalifikuje. Kedysi nieco podobne vyrabal aj Logitech ale to bolo davno.. (2009). Iluzie o updates by som si nerobil pri ziadnej znacke.

Ze su rodicia zrucni v narabanim so smartfonom, nahradil som to Google Nest mini do ktoreho si pustia stream z mobilnej aplikacie pre radia + som pre zopar radii a par podcastov na spotify nastavil rutiny, takze si ich mozu spustit jednoduchym slovnym pokynom s lahkou vyslovnostou. Keby som to chcel este zjednodusit, polozil by som vedla toho nejaky uplne lacny tablet ktory by sluzil len k tomu, aby na nom bola neustale spustena aplikacia s radiom streamujucim do Google Nest mini, aby sa dalo prepinat tapnutim.

M Z

« Odpověď #13 kdy: 28. 12. 2021, 18:55:19 »
Internetove radio provozuji jiz nekolik let na Pi Zero W. Uz ani nevim, co tam mam za distribuci, je tam apt takze nejaky debian ;-). Musel jsem dokoupit USB zvukovou kartu (C-Media Electronics, Inc. Audio Adapter Unitek Y-247A), s tou interni se to neda poslouchat. Jinak klasika, mpd a na ovladani Android aplikace M.A.L.P.

« Odpověď #14 kdy: 28. 12. 2021, 22:35:58 »
Doporučuji zkusit i to DAB/DAB+ - je to standard a má budoucnost (v ČR funguje slušně).