Ahoj, já jsem VŠ ekonomku vystudoval a statistky jsem měl 2 nebo 3 semestry a rozhodně se nedá říct, že by mi to šlo samo o sobě
Upřímně, to co tu popisujete si už nepamatuji - je to dlouho a nepoužívám to. Můžu ale poradit jinak. Jsou předměty, které vysvětlit zle a jsou u kterých to nelze a nebo to dokáže jenom zlomek lidí, kteří danou látku dobře ovládají. Statistika je právě ten druhý případ. Neztrácel bych tedy čas hledáním nějakého zázračného "vysvětlovače".
Mě pomohlo ke zkoušce počítat, počítat a počítat. Bez přehánění jsem popsal 2 bloky. Takže je třeba najít zadání, aplikaci té dané teorie a snaž se spočítat případy. Dobrý byl
https://www.wolframalpha.com/ (v mé době byl zdarma a ukázal i postup jak došel k výsledku). Případně najít slovní příklady, kde budete mít výsledky, ty jsou ve statistice časté. Tímto brutálním drcením to člověk, pokud na to má, to i pochopí. Pamatuju si, že u hodně věcí to u mě bylo furt nic a pak blik a bylo mi to naprosto jasné...
Jinak statistika, mikro a makro ekonomie jsou předměty, kde je potřeba pochopit po vlastní ose, prostě některé věci, se vysvětlit polopatě nedají - právě proto to jsou na eko VŠ vylejvací předměty.
Držím palce, je to boj. Příprava na tyhle zkoušky klidně vezme 2x tolik času co na zbytek semestru.
EDIT: Zapomněl jsem dostat zásadní věc. Taky je možné problém v tom, že vnučka nezná terminologii, základy atp. Např. pokud chci pochopit, co to znamená t-test, tak už musím dobře chápat co je to náhodný výběr, normální rozdělení, střední hodnota... a všechny další přidružené termíny.