Příběh z opačného konce:
Já mám doma starou 43" full-HD TV od Vestelu (nějaký Gogen). Umí jenom DVB-T, nikoli T2. Ale s tím jsem ji ve slevě koupil, "jako zobrazovadlo". Trochu mě štve, že nereaguje automaticky na dostupnost signálu z vnějších vstupů (HDMI, VGA) - na rozdíl od počítačového monitoru, který se automaticky chytí aktivního vstupu, jinak chrápe.
Protože nemám rád ani "smart" firmwary televizí, ani Android, ani nakouslé ovoce, a vlastně ani Windows, skončilo to Linuxem... na
HTPC vlastní výroby. Hardware drží parádně, z levného SSDčka to startuje na desktop asi za 12 sekund, akorát jak jsem si s tím dlouho hrál, tak mám stejně od začátku na druhém HDMI ještě T2 STB (Mascom MC720T2). Nějak jsem se poslední rok a půl nedostal k tomu, aktualizovat VDR a všechny jeho dependencies ve "video cestě" (související s podporou HW akcelerace H.265 v ATOMu Gemini Lake) - snad teď v zimě. Takže jsem mezitím vrátil na plochu XFCE "taskbar" a chová se to jako počítač. Děcka naučily manželku přepnout na telce HDMI vstup, spustit na HTPC browser a třeba online archiv ČT... nebo samozřejmě YouTube.
Nedávno jsem zkusmo připojil externí bedýnky od staré věže přímo na výstup zesu na vestelím "motherboardu" (namísto zabudovaných repráků) a překvapilo mě, jak hezky relativně vyváženě ten konec ve třídě D hraje. Čekal bych nějaký ohavný boost na "popotažení" spodního konce prašivých zabudovaných repráčků, ale skoro bych řekl, že to hraje prakticky bez korekcí. A dá se použít zabudovaný ekvalizér, dostupný v menu. Takže laškuju s myšlenkou, postavit bedýnky s nějakým širokopásmovým měničem třeba od Visatonu, osmiohmové, abych tomu slabému konci moc nenakládal... je tu nedaleko firma, kam člověk pošle e-mailem řezný plán, řekne si jaký chce dekor lamina, oni to NC pilou nařežou a ohraní... stačí vyříznout frézkou kulatou díru na reprák a tu stavebnici nějak poskládat dohromady.
Tzn. jestli se peklovat s proprietárním firmwarem, nebo o něco otevřenějším Androidem, nebo se srdcařským čistým Linuxem, to je otázka za milión... nic není jasná výhra. Otázka osobního vkusu = pick your poison. Dáte-li se cestou vlastního bastlu, mělo by Vám být předem jasné, že cesta je cíl :-)
BTW, HP Tronic nabízí na svoje televize Gogen prodlouženou záruku, tuším stačí se registrovat. Já jsem to odmítl, protože jsem věděl, že do ní chci možná drbat kvůli vývodu na repráky apod. No a asi rok po skončení základní záruky mi odešla jedna LEDka v podsvícení - TV má tři LED pásky zezadu ve hřbetní výduti, tzn. nikoli edge LED. No a ty LEDkové pásky se dají koupit asi za 1 kKč. Já jsem nicméně sehnal náhradní LEDky asi za kilo v TME :-) kde pravidelně nakupuju služebně i soukromě. A podařilo se mi tu BGA LEDku i přiletovat na pásek (na druhý pokus. Je pěkně háklivá.) Akorát jsem špatně tipnul barevnou teplotu - vzal jsem neutrální bílou asi 4000K, správně by bejvala byla studená bílá (5000+ K). Takže je na displeji vidět o něco teplejší místo. Jako žádnej med ta rozborka, ale aspoň jsem zjistil, jak ty televize od Gogenu vypadají uvniř. Že ten sendvič vlastního displeje (sklo tlusté asi milimetr) a nějakých plastových rozptylových fólií vzadu je skutečně sklapnutý dohromady jenom plastovým rámečkem a pár šroubky... Tzn. nekoná se "modul displeje" pouzdřený do kovového rámečku, jak je člověk zvyklý z notebooků a průmyslových PC... Na youtube se dají najít filmečky - návody na rozborku vestelích televizí. A najdou se i nějaká PDFka se schématy motherboardů, zdrojů, měničů podsvícení. Samozřejmě tenhle servis má smysl asi jenom v případě, že člověk nepočítá svůj čas. Vůbec se nedivím, že opravovat levnou elektroniku na kšeft prakticky nedává ekonomický smysl :-( a to i když budu počítat půlku čistého času, za který bych to dal napodruhé nebo napotřetí (jsem pomalý - profík mě strčí do kapsy). Když už jsem se v ní hrabal, aspoň jsem si vyměnil kondíky ve zdroji za značkové kousky. Na motherboardu a měniči podsvícení prakticky není co měnit, je tam samá keramika. Jinak mě Vestel neuráží - firmware mívají použitelný a tady v ČR mají i technickou podporu, která v případě zásadního bugu utrousí update firmwaru. (Což jsem využil zase s jinou televizí v rodině - měla vadný a nevypnutelný automatický update seznamu programů = nějaká čínská inovace...) Pro mě jako kutila slaboproudaře je to poezie. Kochat se debugovacími výstupu linuxového firmwaru na sériové konzole... tato je k dispozici ve SCART konektoru, a jinak dost k ničemu (RX linka je prakticky vypnutá, není k dispozici shell).