Jak vybrat TV?

Re:Jak vybrat TV?
« Odpověď #30 kdy: 16. 11. 2021, 10:22:58 »
Máme doma 55" QLED od Samsungu a jsme spokojení. Reakce softwaru jsou velmi rychlé (až na výjimky, kdy po probuzení se TV na chvíli "zamyslí" a pohyb v menu laguje, ale děje se to jen zřídka a není to nic hrozného. Hlavní provoz je Netflix, youtube, ivysílání (hbbtv) a to je v pohodě, obraz i zvuk mi subjektivně přijde velmi dobrý.

Dvě věci:

Pozemní TV (DVB2) mi přijde že má takový lehce nepřirozený obraz (upscaling?) až moc to zvýrazňuje nějaké detaily (pot, makeup, vrásky) a lidi v té TV vypadají až dost ošklivě :)  (píšu to dost s nadsázkou a nejspíš to jde i nastavit). Na ni ale tak časato nekoukáme a u zpráv je to jedno.

Ovladač by mohl mít víc tlačítek - chtělo by to červené tlačítko (hbbtv) a alespoň 3-5 rychlých voleb na nejsledovanější kanály. Ale člověk si zvykne. Navíc se dá určitě za pár stovek dokoupit jiný.

« Odpověď #31 kdy: 16. 11. 2021, 10:38:50 »
Zakladatel vlakna napisal jasne svoje poziadavky a vy tu riesite vselijake svoje DYI vecicky ktore vas urcite vysli drahsie ako je zakladatelov rozpocet.

V danom rozpocte vychadza roumne kupit all in one riesenie, tj smart telku. Ziadne blbosti s vymyslanim kupovania ci uz hlupej telky, ale smart telky ktoru urobite hlupou a pripojite k nej PC za dalsich 10k KC, len aby ste si tam mohli dat soft s ktorym sa budete desiatky ak nie aj 100+ hodin hrajkat az to funguje.

A porovnavanie si pindikov na tom komu startuje telka rychlejsie je pi<>vina. Tu telku tak ci tak zapnete, raz, mozno dva krat denne a potom aj tak casto krat bezi az kym nejdete spat, tak riesit ci sa mi nastartuje za 10 sekund, alebo 30 je snad kazdemu normalnemu cloveku jedno. Pokial to netrva minutu a viac tak to pre pana nerieste, a rieste to co je podstatne, tj to co bude ta telka 99,7% casu robit, a to bude zobrazovat nejaky obsah.

Cize co treba riesit je co vsetko to vie prehrat, aky to ma panel, ake to ma reproduktory (tie vstavane su vzdy nic moc, ale na rozpravky pre deti a pozretie si vecernych sprav to staci, kto chce mat orgazmus z hudobneho zazitku z nejakeho AAA filmu ide bud do kina, alebo ma kino vybavu doma).

Osobne by som sa zameral este na jednu vec, pri telke je dolezite ako dlho je na trhu. Mozno si pomyslite ze to alebo tamto je an trhu dva tri roky a ma to dobre recenzie. Ano, z casti pravda, mozno ma dobry panel, v pohode repraky, slusnu softverovu vybavu, rychlu odozvu atd. Lenze take telky su casto krat EOL, vyrobca tam vyda (alebo uz mozno aj vydal) posledny update a dalej na nu kasle. Cize ked bude treba obycajnu prkotinu, ala novu verziu aplikacie pre youtube, alebo hbo, alebo cokolvek ine, tak dojdete, proste telka uz neni na zozname podporovanych a vy si mozte trhnut nohou. Cize kupovat to co je nove na trhu, bude to aspon par rokov bezat a dostavat aktualizacie, ktore su dnes velmi podstatna polozka pri nakupe telky, nie len jej velkost, rozlisenie a panel.

A pripadne smart krabicky k nej ktore nahradia jej mrtvu softverovu vybavu (a pripadne aj hw podporu novych kodekov) mozte riesit vzdy. Cize staci s tymto pockat do doby ked telka uz nebude podporovana, ale pritom to bude stale slusne zobrazovadlo. Je pitomost vyhadzovat za to peniaze teraz, ked to aj tak mate v cene telky od vyrobcu.

Karmelos

• 1 043
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 16. 11. 2021, 10:40:20 »
Podle mého názoru očekávat od proprietálního bastlu nějakou bezpečnost a funkčnost po dobu životnosti mi připadá utopické. A ta životnost je 10+ let.
Televize je podle mě pasivní zobrazovadlo a jako takové má své vymezené místo. Příjem pozemní TV a nebo satelitu či kabelu je akceptovatelné, pouštět to na internet rizikové. Má to zobrazovat jen to, co do toho pustím.
A stejně jako běžné BFU se nehodlám zabývat povolováním televize na FW. Pokud problém neexistuje, nemusím ho řešit.
Je podle mě velice smutné, že počínající demence "chytrých" TV je důvodem k nákupu nových.
Je to plýtvání zdroji, časem, penězi na velice pofidérní užitek.
Jako čumět na TV mi přijde jako obzvlášť hloupé trávení času.
A jinak za mě doporučuju nějakýho obyčejnýho philipsa, ale doporučuju se na něj někde nejdřív podívat a zkusit obraz a přepínání v obchodě...

Gréta je nejlepší.

« Odpověď #33 kdy: 16. 11. 2021, 11:05:38 »
A porovnavanie si pindikov na tom komu startuje telka rychlejsie je pi<>vina. Tu telku tak ci tak zapnete, raz, mozno dva krat denne

No tohle je ale součástí "user experience". Nejde jen o start, ale o celkovou odezvu, svižnost.. V tomhle bývají mezi smart TV docela rozdíly. Je to ale subjektivní, někdo je flegmatik a v klidu si počká, někdo má chuť tu TV prohodit oknem, když něco zmáčkne a dvě sekundy se nic neděje. Byl jsem v létě v pronajatém apartmánu, kde byla nějaká TV míň známé značky (nevím už teď co) a uživatelské prostředí byla katastrofa, to bych denně používat nechtěl. Rychlost bez komentáře. Samsungy v tomhle směru fungují z mé zkušenosti dobře (řekněme tak 3-5 let po vydání).  Ono později kromě softwaru těžce morálně zastará i hardware. Např. tu mám 10 let starý samsung s nějakým dual core procesorem. Youtube (a nejspíš i neflix) to dá (ten youtube je vůbec nezmar a hraje snad na čemkoliv, i na starém neznačkovém čínském set top boxu). Některé funkce ale "vymřely" a jiné jsou nepoužitelné (web browser - výkon hw byl na velké stránky přeplácané javascriptem, reklamami... na hraně už tehdy a bez aktualizace web  to rychle zahyne na úbytě). Aktuálně se ta stará telka používá hlavně pro TV (set top box přes HDMI, protože DVB-T2 neumí) a možnost připojit něco chytřejšího externě tu je.

« Odpověď #34 kdy: 16. 11. 2021, 11:59:22 »
jak tu už někdo psal, jde především o osobní preference. Trh úplně nesleduji, ale silně pochybuji, že TV za 10k je k něčemu dobrá (kromě vyluxování Vaší peněženky) a bude splňovat, to co chcete. U mě je to jednoduché sh**y značek LG a Ťamťunk či s Androidem mi nesmí domů ;-), což bohužel hodně zmenší výběr. Škoda, že se nedá skoupit smartTV a odinstalovat z ní ty hlouposti a udělat stupidTV.

Sám za sebe, to raději řeším připojením nějakého chytrého "universálního" zařízení, než abych měl smart TV. Bohužel bazmek typu smartTV a hbbtv je dnes standard, ačkoliv je to naprosto k ničemu (z mého pohledu). Na druhou stranu asi existují lidé, co to využívají. Moje stařičká Panasonic plazma podobný ho**diny má, ale nikdy jsem to nespustil. K TV mám připojený AppleTV kde vyřeším vše co potřebuji. Pokud ne, pošlu data přes AirPlay.

Ale k vašemu dotazu - u téhle cenové kategorie bych spíše využil návštěvu v krámu či AVmedia forum. Ono to máte všechno hodně subjektivní, ať už jde o zvuk, obraz a jeho parametry či funkcionality. Obávám se, že Vaše cenová hladina bohužel dost limituje kvalitu i funkcionalitu.

« Odpověď #35 kdy: 16. 11. 2021, 12:12:03 »
Osobne by som sa zameral este na jednu vec, pri telke je dolezite ako dlho je na trhu. Mozno si pomyslite ze to alebo tamto je an trhu dva tri roky a ma to dobre recenzie. Ano, z casti pravda, mozno ma dobry panel, v pohode repraky, slusnu softverovu vybavu, rychlu odozvu atd. Lenze take telky su casto krat EOL, vyrobca tam vyda (alebo uz mozno aj vydal) posledny update a dalej na nu kasle. Cize ked bude treba obycajnu prkotinu, ala novu verziu aplikacie pre youtube, alebo hbo, alebo cokolvek ine, tak dojdete, proste telka uz neni na zozname podporovanych a vy si mozte trhnut nohou. Cize kupovat to co je nove na trhu, bude to aspon par rokov bezat a dostavat aktualizacie, ktore su dnes velmi podstatna polozka pri nakupe telky, nie len jej velkost, rozlisenie a panel.
S tímto souhlasím, ale jen částečně (z mého pohledu důležitý parametr). Výběhové TV nemají v porovnání s novými tak kvalitní panely (otázkou je, jestli vůbec některý LCD je u TV je kvalitní), plno nových technologií může scházet atd. Na druhou stranu, cena odpovídá kvalitě a může to být dobrý kompromis, pokud tazatel není ochoten dát za TV 100k

SB

• 347
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 16. 11. 2021, 13:55:09 »
A pripadne smart krabicky k nej ktore nahradia jej mrtvu softverovu vybavu (a pripadne aj hw podporu novych kodekov) mozte riesit vzdy. Cize staci s tymto pockat do doby ked telka uz nebude podporovana, ale pritom to bude stale slusne zobrazovadlo. Je pitomost vyhadzovat za to peniaze teraz, ked to aj tak mate v cene telky od vyrobcu.

Smart TV je to samé jako router s NAS nebo PC vše v jednom - kdykoliv může dojít k zastarání či znefunkčnění některé části, a ono se to pak blbě mění (když to vůbec jde a když už to nestojí celé od začátku za výkal).
Takže vybírat TV podle funkcí smart, které stejně do 5 let nebudou fungovat, místo upřednostnění zobrazování a zvuku je kreténovina, lepší je všechny části pořídit odděleně hned a pořádně (bez kompromisů). Toť můj přístup.

« Odpověď #37 kdy: 16. 11. 2021, 22:08:13 »
Přesně tohle jsem řešila přede dvěma roky. Nakonec jsem vybrala podle displeje, jakýsi Panasonic to je. TV nemám připojenou k anténě, používám ji jen jako zobrazovač pro připojené RPI s Kodi. Překvapilo mě, že ovládání Kodi přes ovladač TV zafungovalo bez jakéhokoliv nastavování. K těm vychytralým funkcím TV se dostanu jen tehdy, kdy mi ovladač pošlape kočka a pak pomůže tlačítko source a je zase dobře.
Hlavně TV nepřipojovat na wifi - nepodlehnout iluzi, že zvládne přehrávat z NASu lépe a hlavně jednodušeji než třeba Kodi, to nemůže dopadnout dobře :)
Jediné, co mi přestalo časem fungovat - ovšem není to vinou TV, je YouTube na Kodi - jakýsi problém s jakýmsi klíčem, který nemám trpělivost vyřešit.

mark42

• 126
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 18. 11. 2021, 11:03:15 »
suma sumarum:
- ber plusminus aktualny model (nie 3 roky stare vypredaje, aj ked vyssieho radu) kvoli pripadnemu updatu SW
- bud pripraveny v pripade potreby do toho pripojit krabicku ak sa vyrobca na update vykasle
- zapojene do drotoveho Ethernetu a nie do Wifi
- USB 3 konektor a moznost prehravania z externeho zdroja (nebyva to uplne samozrejmost, niektore TV prehravaju len to, co si same nahraju + mozno vedia fotogaleriu)
- vzhlad, farby displeja a ovladatelnost si v predajni prever a vyskusaj aj s manzelkou :)

Nech ta Sila sprevadza :D

« Odpověď #39 kdy: 18. 11. 2021, 14:33:00 »
Já mám tuhle 50" https://www.alza.cz/50-samsung-ue50ru7092-d5653572.htm

Přišla mě na cca 10000kč a spokojenost. Nechtěl jsem kupovat nic dražšího neb to třeba za X let už může být zastaralý model nepodporující různé nové komprese atd. Běží mi na tom HBO Go, Netflix, Prime Video a AppleTV+. Jednou vypadl Netflix, ale aktualizace FW z menu TV to vyřešila.
« Poslední změna: 18. 11. 2021, 14:36:15 od Lovec Veverek »

motyq

« Odpověď #40 kdy: 19. 11. 2021, 15:15:22 »
Jak tu někdo psal - vyber dle peněženky, aktuální model a víc neřešit.
Já doma s úspěchem řeším již více jak 7? let pomocí LG telek + raspberrypi4 s libreelecem - tedy telku(y) jsem vybíral čistě dle velikosti zobrazovadla a ceny (nepřiplácel jsem zbytečně za tuner, nebo mega-super-smart funkce).
Nevím jak ostatní výrobci, ale na LG funguje krásně HDMI-CEC, tedy raspberry/libreelec ovládám ovladačem od televize. V obýváku mám ještě AV receiver, který když zapnu televizi, tak se sám zapne, tedy žádné navíc harakiri.
Telky jsou samozřejmě out-of-life co se smart věcí (možná tam funguje ještě youtube - netuším) a tunerů týče, ale tyto nebyly nikdy použity. S rpi4 (dříve rpi3 a předtím rpi2) a libreelecem mám vše stále aktuální a funkční. NASka ve sklepě poskytuje úložiště, netflix plugin maká také krásně, dvb-t jsem donedávna řešil dalším raspberry na půdě s dvb-t hatem. Nyní jedu vše přes sledovani.tv plugin.
Za mě tedy - buď pořídit aktuální model a neřešit a spoléhat na výrobce a jeho aktualizace. Časem, až to postupně přestane makat, tak za to pověsit rpi s libreelecem a jedeš dál. Pokud je low budget, tak koupit bazarovku dle peněženky a velikosti a brát ji pouze jako zobrazovadlo, pověsit rpi a pohlídat si akorát funkční HDMI-CEC.

« Odpověď #41 kdy: 20. 11. 2021, 01:23:55 »
zajimavy, jen jeslti tam neni moc ruzovych bryli.

raspberrypi4 s libreelecem , ten netflix plugin prestal fungovat tak obmesic a  byl strasnej opruz to znovu rozchodit.
ostatnim to delalo totez.
taky se mi libilo jak u nedavne verze libreelec mi prestal fungovat soundbar (pripojieny analogove). jsem se musel docist, ze dev Libeelec se rozhodl, ze analogovy zvukovy vystup vykopne s initu, proste proto.
to je problem u open source projektu tlacenych jednim clovekem, protoze jim obcas preskoci v hlave kolecko a neni nikdo, kdo by jim to rozmluvil..

bazarovej Lenovo notebook s windows a DHMI mi slouzi lip.

Já doma s úspěchem řeším již více jak 7? let pomocí LG telek + raspberrypi4 s libreelecem - tedy telku(y) jsem vybíral čistě dle velikosti zobrazovadla a ceny (nepřiplácel jsem zbytečně za tuner, nebo mega-super-smart funkce).
Nevím jak ostatní výrobci, ale na LG funguje krásně HDMI-CEC, tedy raspberry/libreelec ovládám ovladačem od televize. V obýváku mám ještě AV receiver, který když zapnu televizi, tak se sám zapne, tedy žádné navíc harakiri.
Telky jsou samozřejmě out-of-life co se smart věcí (možná tam funguje ještě youtube - netuším) a tunerů týče, ale tyto nebyly nikdy použity. S rpi4 (dříve rpi3 a předtím rpi2) a libreelecem mám vše stále aktuální a funkční. NASka ve sklepě poskytuje úložiště, netflix plugin maká také krásně, dvb-t jsem donedávna řešil dalším raspberry na půdě s dvb-t hatem. Nyní jedu vše přes sledovani.tv plugin.
Za mě tedy - buď pořídit aktuální model a neřešit a spoléhat na výrobce a jeho aktualizace. Časem, až to postupně přestane makat, tak za to pověsit rpi s libreelecem a jedeš dál. Pokud je low budget, tak koupit bazarovku dle peněženky a velikosti a brát ji pouze jako zobrazovadlo, pověsit rpi a pohlídat si akorát funkční HDMI-CEC.

« Odpověď #42 kdy: 20. 11. 2021, 10:15:51 »
zajimavy, jen jeslti tam neni moc ruzovych bryli.

raspberrypi4 s libreelecem , ten netflix plugin prestal fungovat tak obmesic a  byl strasnej opruz to znovu rozchodit.
ostatnim to delalo totez.
taky se mi libilo jak u nedavne verze libreelec mi prestal fungovat soundbar (pripojieny analogove). jsem se musel docist, ze dev Libeelec se rozhodl, ze analogovy zvukovy vystup vykopne s initu, proste proto.
to je problem u open source projektu tlacenych jednim clovekem, protoze jim obcas preskoci v hlave kolecko a neni nikdo, kdo by jim to rozmluvil..

bazarovej Lenovo notebook s windows a DHMI mi slouzi lip.

/ )
       /  /___
 __/    (____)
          (____)
 ___   (____)
      \_(____)

Toto je obrovsky problem u vselijakych tuna spomenutich rieseni, ala mam telku plus 1- az x dalsich krabiciek k tomu aby som si vlastne pozrel vecerne spravy. Vysledna cena tichto "kutilskych" rieseni casto dva a viac krat prevysuje cenu normalnej smart telky, plus tie obcasne problemy ktore sa u normalnej telky proste nevyskytuju. No nie, dakujem. Ak ma niekto cas raz za pol roka vyhodit von oknom len tak z nudy 10-XX hodin znovu spojazdnovanim niecoho "kutilskeho", nech sa paci.

Zakladatel temy sa vyjadril myslim si dost jasne, ze chce telku, zhruba 55", cena 10-17kkc, wifi, ethernet, podpora netflix, hbo a youtube. Nikde nepise o tom ze chce zriadit malu serverovnu v obyvacke.
« Poslední změna: 20. 11. 2021, 10:18:39 od kanoe22 »

« Odpověď #43 kdy: 09. 04. 2022, 22:56:16 »
Hm tyjo. To mám za ty chytrý kecy prve. Mám z rodiny požadavek na TV pro důchodce: úhlopříčka 50-55", má hlavně dobře fungovat na DVB-T2 = chce to svižnou spolehlivou reakci na dálkové ovládání a neprudit s nesmyslama (reklamy v uživatelském rozhraní, bez internetu nefunguje, občas laguje protože něco štrachá v interní flašce apod.) Hlavně žádný externí STB.

Původně jsem chtěl koukat po 2k full HD, ale realita je taková, že u těchto úhlopříček už jedině 4k. A hloupou TV koupit nejde, všechny jsou smart, a "přepnout do hloupého režimu" je taky asi nesmysl - můžu maximálně zavolit peněženkou, zda Android ano či ne. Jako že vyladěný proprietární "takysmart" firmware bude možná v základních funkcích víc "just works" než Android. A třeba zjistit, jak u kterého modelu funguje EPG, je prakticky nemožné jinak, než vlastnoručně = zajít na prodejnu :-(

Zkusil jsem zjistit, že teda když už smart a převážně Android, jestli už se do mainstreamu dostala podpora AV1. Bohužel to v tuzemských e-shopech nevidím jako parametr (tím méně filtrovatelný). Takže kašlat na to, T2 pojede ještě nějakou dobu v H.265.

Nedávno jsem potkal levný Philips (mnohem menší obrazovka) a byl jsem překvapený, jak hezky ta telka "prostě šlape" bez čínských "inovací". Jako že někdo z EU, kdo má všech pět pohromadě, dohlédl na design UI a otestování firmwaru. Mimochodem hodně zajímavý je 3,5mm sluchátkový výstup s nezávislým ovládáním hlasitosti, kde zasunutí sluchátkového jacku nezpůsobí automatické odpojení reproduktorů...

Takže: než nějaký nejlevnější Vestel ve slevě, kde musím předpokládat komunikaci s techsupportem kvůli updatu firmwaru hned po vybalení, možná radši nějaký Philips...
Pokud se týče třeba výměny LEDek v podsvícení, tak si člověk asi nevybere. Sice mě trochu překvapilo, že levný Vestel má celý sendvič skleněného displeje a difuzních fólií a zadního plechového deklu sevřený plastovým klapacím rámečkem po okraji, který kvůli výměně LEDek musím rozloupnout - ale počítám, že levné značkové TV nebudou výrazně příjemnější na případnou opravu... tzn. pokud se v tom nechci vrtat, tak radši zaregistrovat kus u výrobce, výměnou za delší záruku (a nejlíp si schovat krabici).

Jedna věc je jistá: zabudované repráky stojí u placatých televizí čím dál za houby. Základní fyziku oblafnout nejde. Jediná šance je, připojit bedny zvenčí. A protože je potřeba prodávat aktivní soundbary a AV receivery, tak dnešní televize nemají výstup pro externí pasivní repro... což není žádná novinka, prostě jsem už vážně starej.

« Odpověď #44 kdy: 10. 04. 2022, 10:35:59 »
Zrovna produkty Vestel patří k tomu lepšímu, co lze pro obyčejné sledování DVB-T2 sehnat. A firmware vůbec není potřeba aktualizovat (taky k čemu by měla aktualizace být, když je pozemní vysílání pořád stejné). Pro tyto účely ale rozhodně nebrat nic s Androidem, protože právě ten obvykle vyžaduje připojení k netu a staví na "chytrých" funkcích.