Jenomže veskrze když člověk je v IT kariéře 10+ let pochopí, že to není o kódu ani technologiích. Tohle je prostě otázka kodér vs programátor, a to embedded je spíše kodér, ten neřeší byznys problémy jak zoptimalizovat proces distribuce léků, při kterém firma ušetří 100 mio USD a je potřeba vymyslet architekturu, vykomunikovat business case, přesvědčit vedení a odtáhnout vývoj, který ve výsledku činí 10-20% času.
Embeded je z většiny prostě čistě to programování nějakého jednočipu v kameře nebo v letadle. Prostě psaní kódu, a to neplatí dobře nikdo.
Čím jsem starší, tím víc se držím dál od firem, které hledají nějakého technologického experta, a to proto:
ad1) být expert na nějakou technologii je extrémně rizikové, technologie procházejí vlnami popularity a ztráty popularity
ad2) toho experta stejně nikdo nezaplatí
ad3) vývoj v čase, nechci jít s nějakou technologií do šrotu.
Osobně neumím nic pořádně, ale mám velký rozhled a mé znalosti technologií nejsou špatné. Osobně se mi spíše stává to, že zaměstnavatel za mnou přijde s tím, že chce abych se něco naučil, nebo vyřešil nějaký jeho problém a já jsem pro něj dobrý proto:
ad1) znám prostředí a byznys zaměstnavatele
ad2) znám jeho tooly
ad3) důvěřuje mi
Zaměstnavatel mě pak nebere jen jako nějakého dělníka, ale jako člověka, kterému může svěřit svůj problém. A to pro něj má větší hodnotu než ťukání nejlepšího kódu na světě.