Zdravím, hledám si momentálně práci v Praze jako programátor a v podstatě se rozhoduji mezi dvěma druhy nabídek:
C++ programátor: skoro vždy to je embedded, ale viděl jsem i "slušné" nabídky od herních studií.
C# programátor: většinou backend pro nějaké weby.
Osobně mě vždy c++ bavilo více, weby mě nikdy moc nezajímaly. Známý, který pracuje v embedded mi však řekl, že platy tam jsou nižší, než podobné pozice v c# nebo java a to prý až o třetinu, takže to už si člověk rozmyslí, jestli bude dělat něco co ho baví trochu víc, ale za 2/3 peněz.
Tak bych se rád zeptal někoho zkušeného, kdo má přehled, jestli má smysl se tady v čechách věnovat embedded c++ jen proto, že to člověka baví trochu víc než pořád dokola nějaký web atp.
Taky by mě zajímalo, a to je informace kterou za boha nemůžu nikde zjistit, jestli ty rozdíly v platech jsou pocítit jen na typických začátečnických programátorských pozicích. Když pak ale ve firmě po x letech povýším na nějaký team lead nebo manažera, tak jestli i na těchto pozicích bude markantní rozdíl mezi C++ / C# ohodnocením, nebo je to zanedbatelné?
Samozřejmě velmi záleží na aspektech dané firmy, ale kdyby se třeba porovnaly dvě podobné, jak by to mohlo být?
Taky mi přijde, že v zahraničí nikdo nemluví o tom, že by c++ developeři měli méně peněz než nejaká ta java a c#, většinou naopak. To je to jenom u nás takhle unikátní?