Neznám druhou stranu, ale z toho, co píšeš - šéf věděl, co znáš a neznáš, věděl o tom, že se netestuje, že se nedělá dokumentace, ... šéf si prostě naběhl na vlastní vidle. Možná se mu to stalo i dřív, jen teď se zákazník asi nasral víc a chce to řešit. Ale to už samozřejmě spekuluju.
Na tvojem místě bych to určitě neřešil sám. Šéf má nejspíš staženou zadek, aby nemusel platit a podle principu padajícího hovna to hází na tebe. Vím, že jsi vlastně původcem té situace, ale do té situace ses nedostal úplně vlastní vinou. Šéf na tom má jednoznačně podíl.
Pokud ti vyhrožuje tím, co píšes tak, jak píší ostatní, vzal bych pracovní smlouvu, veškerou relevantní mailovou komunikaci a další věci, které právníkovi pomůžou pochopit situaci (a případně tobě pak prokázat stav věci) a šel si zaplatit k nějakému právníkovi konzultaci. Dáš za to nějakou tisícovku, ale je to investice, která ti pomůže se z těch sr...k postupně vydrápat zase ven.
Pokud nejsi vyloženě vyhořelý a zničený, souhlasím s tím, že můžeš zkusit spravit, co půjde (opravy nejkritičtějších bugů, dokumentace, ...) A NA CO MÁŠ REÁLNĚ SCHOPNOSTI A ČAS. Po šéfovi bych si ale vyžádal, aby ti někoho zkušenějšího na toto půjčil, ať to neřešíš sám. Nejspíš už jsi v tom ponořený až moc a nevidíš řešení problémů. Pohled zvenčí a od někoho zkušenějšího ti často ušetří hodiny, dny.
Zároveň bych tuto komunikaci s šéfem řešil písemně, nebo ústně s tím, že se pak mailem z jeho strany potvrdí, na čem jste se dohodli. Máš aspoň případný důkaz, kdyby něco.
Jako poslední věc, uvědom si, že JEMU jde o víc, než tobě. Tebe maximálně vyhodí, maximálně zaplatíš ten zákonný násobek svého platu. A i když se ti to zdá jako moc, jemu jako vlastníkovi firmy, jde velmi pravděpodobně o mnohem víc. Z toho, co píšeš, mi to zní tak, že se tě snaží přesvědčit, že TY máš velký problém, ale jsem si skoro jistý, že on má teď ještě větší.
Osobně bych si s ním sedl, navrhl mu, že spravím xyz (to na co reálně mám), chtěl bych na to pomoc toho a toho člověka a že sikanovat se nenecháš a naopak čekáš, že ti poskytně prostředky, jak z toho ven, protože jste v tom oba. Nemusí to vzít, ale pokud to nevezme, je to pro tebe taky informace ... A určitě i toto písemně mailem.