A skus mi napisat co z toho dokazes spravit na windowse. Takze ak je linux nebezpecny tak je admin lempl.
Na Windowse to nie je problem, dokonca ma uz na to vsetko potrebne v sebe (popripade pridas AppLocker).
Niektorym nevysvetlis, to su casto krat ludia ktory videli windows naposledy za cias win xp. Niekto ich nejakym zazrakom zasvetil do ineho OS a ukazal/pomohol im na zaciatku ako co robit. Tito ludia casto krat mali silnu vnutornu tuzbu byt iny, pretoze mainstream je sracka, tak sa dali na cestu ktorej iny nerozumeli, pretoze ten os videli max tak v "hackerskych" filmoch.
Otazky do plena:
Kedy planuje linux pridat taku banalnu vec ako je user rights management vo windowse, kde si mozem definovat prava kludne pre kazdeho jedneho pouzivatela samostatne. V linuxe mam 3cisielka, owner, group, others. To je cele, ked chcem nejakej skupine ludi priradit prava aby mohli napr iba citat z nejakeho repa, a iny tam mozu aj vykonavat zmeny, tak musim robit pi.oviny aby som to dosiahol. Pripadne musim nainstalovat nejaky dalsi program / modul ktory mi toto umozni. Preboha preco toto linux stale nema?
Take zakladne veci ako je pristup na nas cez sambu, no proste to nejde. Musim nainstalovat dalsi program. Windows to ma vstavane, dokonca rozne verzie.
Rodicovska sprava/ochrana, taka banalita na windowse je ani neviem odkedy, min od win xp, linux to nema, jedine ak na to existuje nejaky 3rd program.
Updaty, kopa linuxovych masin je v stave v akej bola rozbehana, kludne roky neaktualizovane veci. Win ma by default zapnute aktualizacie. Na linuxe to nie je, clovek to musi robit rucne - cize vacsina BFU sa na to vykasle -> maju systemy kde nemaju nikdy aplikovane zaplaty.
Bugy - kazdy OS ma nejake bugy. Windows a macos ich opravuju nonstop, ano, niekedy to trva, ale opravuju ich, v linuxe nie -> vacsina linuxovych distribucii nema vlastne security a bug patche, spoliehaju sa iba na upstream - vacsinou kernel repo + repozitare jednotlivyhc programov co su v danej distribucii. Co nie je tam to nemaju, iba ak sa niekto z vlastnej vole rozhodne nieco opravit - to je problem toho ze kopa veci na linuxe je vyvyjana z dobrej vole, nie ako praca. Pri praci to proste robis 8hod denne 5 dni v tyzdni, kdezto na linuxe rozny prispievatelia to robia iba ked maju cas a chut.