Nové mesto nový štart (živnosť)

Nové mesto nový štart (živnosť)
« kdy: 13. 08. 2021, 10:35:04 »
Ahojte, pätnásť rokov vediem živnosť v oblasti predaja a servisu IT pre menšie lokálne firmy a jednotlivcov, za tú dobu som mal zabehnutú klientelu ktorá ma dokázala uživiť k spokojnosti. K veci - presťahoval som sa do iného mesta (menšieho) skoro 300km od bývalého a keďže som tu nový, mám vskutku problém nájsť novú klientelu, viem že sa tu dá presadiť a tie miestne IT firmy sú oproti mojej úrovni docela k ničomu, ono na začiatku zákazky šli sami od seba ale teraz potrebujem poradiť a nasmerovať ako efektívne získať nové zákazky a miestne firmy alebo živnostníkov, skúšal som oslovovať mailom slušne nejaké firmy ale nič moc to neprinieslo. Samozrejme ma držia nad vodou moji starý klienti cez remote, ale cítim že ma to dlho neudrží, čo by ste mi poradili zo skúsenosti? Webové stránky sú upravené na nové mesto a na prvej stránke googlu, prosím rady typu daj sa na vývoj neberiem- stačí mi to čo mám a nemienim celý deň čučet do monitora, mám iné životné prirority a radosti.
« Poslední změna: 13. 08. 2021, 10:39:03 od martinp89 »

PanVP

Re:Nové mesto nový štart (živnosť)
« Odpověď #1 kdy: 13. 08. 2021, 13:42:22 »
No to není žádná pr(d)čel  >:(

Chce to být vidět a chce to mít laciné zboží, kamarád třeba skupoval použité LCD monitory 24" a vystavoval je "za pár korun" resp. asi po 100 Kč. Nikdy pod nákupem! Pěkný krám + laciné zboží + dobrý servis...alespoň ze začátku.
Můžeš nakoupit blbosti třeba při BlackFriday...klávesnice, myšky, podložky, RGB srácze...

Být vidět, mít zajímavé zboží, pěknou výlohu...upoutat pozornost.
Kdysi jsem něco takového taky zkoušel....chce to mít "několik zásadních klientů", kteří ti vydělají na minimální životní náklady.

PanVP

« Odpověď #2 kdy: 13. 08. 2021, 13:49:49 »
BTW, uvažoval jsem o malém krámku na sídláku - mít jen servis od 18:00 do 21:00 a víkendy.
Spočítal jsem, že by mi to mohlo vydělat dalších 50-70k měsíčně - podobné výsledky jsem už měl.
Vietnamci v těch svých večerkách také žijí....ale lepší by bylo dělat na vlastním projektu...

PS: 24" monitory po 1000 Kč!!!! Ne po 100...kua...proč je ten edit tak hrozně omezenej.
« Poslední změna: 13. 08. 2021, 13:53:08 od PanVP »

« Odpověď #3 kdy: 13. 08. 2021, 15:56:39 »
Predaj lacného zboží nerealizujem,  potrebujen zohnať nové firmičky ktorým budem zabezpečovať servis a technickú podporu ako doteraz, predaj robím len pri  potrebe zákazníka niečo vymeniť prípadneddo vybaviť (dodávka AiO PC do kanclu, manažérske notasi a pod.)

« Odpověď #4 kdy: 13. 08. 2021, 16:13:57 »
potrebujen zohnať nové firmičky ktorým budem zabezpečovať servis a technickú podporu ako doteraz
Jesetli neni problem v tom, ze tohle bylo popularni tak pred deseti lety..

PanVP

« Odpověď #5 kdy: 13. 08. 2021, 16:25:28 »
Predaj lacného zboží nerealizujem,  potrebujen zohnať nové firmičky ktorým budem zabezpečovať servis

Špatně se na to díváte.
Malé město = lidi se víc znají = potřebujete mít lepší vztahy s lidmi. Jak se snáz chcete seznámit s lidmi, co vás doporučí?

V tom je dost peněz pořad. Navíc firmy spíš zaplatí 5 kil za hodinu a nebudou se cukat.

_Jenda

• 1 601
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #6 kdy: 13. 08. 2021, 16:57:52 »
Já jsem získal veškerou práci těmito způsoby:
  • Napsal jsem mail na mailing list místního hackerspace a někdo se přihlásil.
  • Šel jsem na linuxovou akci, nějak jsem se dostal mezi organizátory (asi za to že jsem o nich psal reportáže na abclinuxu) a na afterparty jsem se zakecal s jedním člověkem. Ten dělal freelance admina. Nejdřív jsem mu pomáhal, asi po roce chtěl s freelance adminováním skončit, a jeho klienti přešli na mě.
  • Byl jsem aktivní v místním hackerspace a jeden člen dělal přes Elance (nyní Upwork). Na některých projektech jsme pracovali spolu, opět po nějaké době začal dělat vlastní byznys (založil rossum.ai :D) a projekty mi zbyly.
  • Byl jsem aktivní v místním hackerspace a jednou tam přišel člověk, že chce udělat projekt (s nějakou studentkou průmyslového designu jako závěrečnou práci) elektroniku pro chytré jízdní kolo. Za tři roky se ozval, že chce udělat meteostanici. Chvíli jsem dělal meteostanici, ale pak se ukázalo, že v tom není nějaká zásadní budoucnost. Ale ta firma náhodou taky dělá meteoradary. No a tak teď dělám radary.

xunil

« Odpověď #7 kdy: 13. 08. 2021, 17:29:51 »
Je možné dat sem ty webovky?
Je potřeba zjistit co ty firmy potřebují (většinou řeknou že nic a bezpečnost jich zajímá až mají nějaký problém) a nabídnout jim služby.
Co konkrétně je v nabídce?

L..

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 13. 08. 2021, 18:01:02 »
To není jednoduchá úloha. V menším městě je méně firem, než ve starém, takže už jen proto půjdeš dolů. Navíc je to rozparcelovaný trh, tu podporu už jim teď někdo dělá, mají s někým vztah. Takže je musíš přetáhnout od stávajících dodavatelů. Vzhledem k menšímu městu bude ten vztah i osobní ("dělá mi to kámoš, co ho znám od základky"), což celou věc ještě komplikuje. No, hodně štěstí.

« Odpověď #9 kdy: 13. 08. 2021, 18:01:32 »
prosím rady typu daj sa na vývoj neberiem- stačí mi to čo mám a nemienim celý deň čučet do monitora, mám iné životné prirority a radosti.
Hele mas 2 moznosti:
- udelat neco pro to aby ses uzivil (casy se holt meni)
- zit bidu a nebudes mit ani na ty jine "priority a radosti"
Děkuji za možnost editace příspěvku.

anonacct

« Odpověď #10 kdy: 13. 08. 2021, 18:10:54 »
Já tam vidím jeden velký problém - podceňuješ konkurenci. Ono získat nového klienta je mnohem náročnější než si udržet toho stávajícího.

PanVP

« Odpověď #11 kdy: 13. 08. 2021, 18:42:28 »
Vzhledem k menšímu městu bude ten vztah i osobní

Proto jsem mu radil, ať si dá do výlohy taháky a s lidmi se i kamarádí.

Další možnost je začít dělat zástupce nějaké firmy a provádět servis - třeba nějaký účetní software.

mikrom

• 366
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 13. 08. 2021, 22:55:01 »
za tú dobu som mal zabehnutú klientelu ktorá ma dokázala uživiť k spokojnosti. K veci - presťahoval som sa do iného mesta (menšieho) skoro 300km od bývalého a keďže som tu nový, mám vskutku problém nájsť novú klientelu
...
Zrejme si urobil nepremysleny a naivny krok. V byvalom meste si uvolnil trh konkurencii a v novom malom meste nemas sancu dostat sa k takej klientele ako si mal tam. Predstav si Jozef ma firmu a Fero mu robi IT sluzby, Jozef sa pozna s Ferom od skoly, chodia si spolu zahrat futbal, tenis a na pivo. Obaja sa maju v tom malom meste dobre a nechcu na tom nic menit. Teba tam nikto nepotrebuje. Ja na tvojom mieste by som sa rychlo skusil vratit naspat ...

PanVP

« Odpověď #13 kdy: 14. 08. 2021, 00:34:27 »
Predstav si Jozef ma firmu a Fero mu robi IT sluzby, Jozef sa pozna s Ferom od skoly

Máš pravdu, ale lidi se hádají.
Jozef má firmu a Fero mu robí IT služby, ale občas ho sere, protože píchá Aranku, tak dá příležitost tady našemu Dežovi... ;D Když bude s lidmi mluvit a bude s nimi v kontaktu, za pár let si pozici vybuduje. Hlavně aby do té doby nechcípnul.

Medo77

• 300
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 14. 08. 2021, 09:26:55 »
To s tym lacnym hw nemusi byt zly napad, zvlast ked si velmi nie je vdaka homeofficu z coho vybrat, a este je to predrazene.

Refurbished hw/sw moze byt cesta, ako na seba ukazat.

Co ludia stake hodne podcenuju, je zalohovanie a skolenie v oblasti phisingu. Neverili by ste, kolko penazi su schopny poslat z firmy.

Urcita cesta je cez male ucto firmy. Poznaju vela klientov, takze vedia doporucit. Casto sa im daju nastavit take veci, ze clovek zaplace, akk zufalo to maju spravene, a existujuce firmy  z nich tahaju peniaze o 106. (Rozne importy z bank atd).

Ak si fakt dobry a nemas s tym problem, kludne chod do kooperacie s existujucimi it firmami ako freelancer. Ja takto fungujem hlavne pri mssql + rozne skripty okolo toho (cmd, powershell). Spustit instalacku setupu nie je to iste ako vediet co to sqlko robi.
Veci ako mikrotiky/kamery su len plus.