Hele já se taky přestěhoval na menší město, a hrát tu s menšími firmami by mě ani nenapadlo. Jsou to taky kkti, otázka je jestli dává logiku s nimi soupeřit jako nový o zmenšující se koláč trhu.
Doba postoupila, techniku si nakoupíš v Alza, která tu má svůj box, takže mi úplně uniká nakupovat techniku od místní firmy, internet si zapojíš od někoho z velké trojky operátorů, takže taky mi postrádají logiku lokální firmy, a jak tu jsem na menším městě, tak jsem si všimnul, že spousta lidí tu kolikrát radši zavolá kominíka 100km daleko, protože ty lidi si naberou víc zakázek v jedné oblasti, do které jednou měsíčně zajedou a najednou jí obslouží a udělají to kvalitněji než někdo místní.
A poměrně dost se setkávám s tím, že firmy obsluhují celou ČR. V jedné firmě co jsem dělal dokonce byl týpek, co jezdil ČR i SR.
Přijde mi, že být místní IT firma je o ničem, že to je umírající byznys model, chápu že ti to jelo, ale myslím že ti to už nerostlo.
Já se třeba zabýval správou LAMP, částečně i PHP a rezignoval jsem, přestože to dělá spousta lidí, je to umírající obor. Dělat linuxového admina je dnes za trest, je v tom spousta lidí co to dělá 20-30 let, požadují se čím dál větší znalosti, za čím dál menší prachy, a pak zjistíš, že když si uděláš 3 měsíční kurz Kubernetes, budeš na tom líp než s 10 let praxí v Linuxu.
Občas je prostě načase vše přehodnotit a jít do nových vod, třeba se naučit programovat v něčem aktuálním (JS) a dělat remote na IČO, nebo se podívat do nějakých boomujících lokálních odvětví (reality).
Já si roky nevěřil, a z linux admina jsem se naučil slušně programovat, udělal si certifikaci na AWS, pořídil si barák a ještě se doma naučil řemeslné práce, pak jsem se naučil investovat, a začínám chápat reality. A to je mi skoro 40 a už jsem si myslel, že se nikdy nic nového nenaučím. Když jsem viděl, že to je jen o tom chtít a snažit se, a že to prostě jde vstoupit do nových věcí, tak si přibírám teď další věci (učím se Javascript a Německy).
Podívej se někdy na undercover billionaire, kdy miliardáři v US zkouší začít podnikat od znovu se 100 dolary, přiletí do nového neznámého města v US se 100 dolary, pod falešným jménem, daj jim auto a 100 dolarů, a oni za 3 měsíce odevzdají byznys s hodnotou 1 mil. USD, je až k nevíře, že tam třeba týpek otevře byznys co v životě nedělal, vůbec mu nerozumí a prostě dokope to, a za 3 měsíce zná půlku městečka a má tam byznys, bydlení a vše, a začínal s tím, že přespával v autě a jedl instantní čínskou polévku. To je prostě v člověku.