No když už jsem tady, tak ještě přidám.
Ano, existují země, kde vystudovaná VŠ je opravdu pocítit v nástupním platu. Jsou to země, kde se platí ŠKOLNÉ.
Ekonomika funguje tak, že nabíráte lidi, kteří musí z platu splácet to školné. Takže pokud byste dávali moc malý nástupák, tak ten obor nikdo nepůjde studovat, když se z platu nedá to školné splácet. A ty vyšší náklady za absolventy si samozřejmě napočítáte do cen vašich služeb (a dělají to všichni, i vaše konkurence, protože všichni berete absolventy, co musí splácet školné).
Samozřejmě si dobře vybíráte, jestli opravdu potřebujete lidi s titulem (a jakým). A pak třeba zjistíte, že stačí, když většina inženýrů a programátorů má "jenom" bakalářský titul. Prakticky tam neexistuje zdejší anomálie - jsem PhD, prodloužil jsem si studium a mládí a teď se ucházím o práci, kterou běžně dělají jenom magistři/bakaláři. V těch zemích je reálný problém s tím, že jste překvalifikovaný a nechtějí vás (což je v Česku spíš kuriozita).
A když si od toho nástupního platu odečtete tu splátku půjčky na školné, tak zjistíte, že jste na tom znatelně hůře než ti, co berou průměrný plat.
Jsou tam situace, že ty nejlepší firmy obvykle berou absolventy z těch nejlepších škol, kde se platí nejvyšší školné, takže ty firmy nabízejí nejvyšší nástupní platy. Pokud se vám podaří dostat se jako absolvent ne-špičkové školy do špičkové firmy, tak super pro vás, máte velký nástupní plat a splácíte ne tak velkou půjčku. Pokud se ale jako absolvent špičkové školy nedostanete do špičkové firmy, tak máte velký finanční problém a první roky po škole žijete "z ruky do huby".
Tady v Česku začínají programátoři-absolventi bez praxe aspoň na průměrném platu (myšleno průměrném v lokalitě, kde nastupují).