OSVČ vs SRO se nedá jen tak rozhodnout na základě online tabulky, je možné být kreativní.
OSVČ: Příjmy 2m a uplatnění 60% paušálu => ztráta ~13%.
SRO: Příjmy 2m => ztráta ~30%.
- Ztráta je pro mě to, co musím zaplatit za to, že se dokážu postarat sám o sebe...
- Při uplatnění paušálu je být OSVČ do 2m přijmu prostě bezkonkurenční, a nevím, které okolní země by měla lepší podmínky. Do 2m je ČR vlastně takový daňový ráj
Ale, a teď me opravte pokud to nejde. Můžu přece mít SRO, které používám jako entitu, přes kterou jednám s klienty, a klidně můžu být zároveň OSVČ a tomu SRO fakturovat. Má to výhodu, můžu vyfakturovat přesně 2m, na které uplatním paušál, a zbytek můžu buď 2x zdanit, a nebo třeba zapojit jiného člověka (třeba z rodiny), který vyfakturuje, a uplatní paušál. Když bude zisk SRO 0 CZK, tak 19% daň bude taky nula. Já to zatím moc neřeším, ale na tento scénář už jsem pomyslel, protože platit extra se mi taky nechce, hlavně když ty statisíce na sociálním mi stejně nic nepřinesou.
No a ještě se nabízí založit offshore, kde jsou daňe jen fixní pár set USD za rok, a to zdanit jako kapitálový zisk. Má tu někdo offshore, kdo by se chtěl o to podělit? Offshore mě láká víc než SRO a v ČR jsou firmy, co za tebe ten offshore klidně založí a budou se o něj starat. A není to ani nějak drahé. V offshore vidím ale těch výhod mnohem víc, člověk může třeba obchodovat na burze a neplatit z toho daně (tak jak je to nastavené v ČR je prasárna) - zase by se zdanil jen absolutní zisk při převodu zisku z offshore do ČR.
Já bych to řekl asi takto. Podle mě nejsou daňe v ČR vysoké, problém jsou vysoké odvody, které nemají rozumný strop.