V strucnosti, nie.
V korporatoch to zial dnes plus minus je dost podobne asi vsade.
Niektore body:
Nekonecne meetingy - zazil som to na predchadzajucom velkom projekte, scrum mi zozral 20% casu (daily, review, sprint planning, estimation - vsetky meetingy okrem review zbytocne dlhe, out of focus veci ktore si mali vybavit 3 ludia medzi sebou nie vsetci 10ti naraz, a pod). Dnes, iny projekt, scrum 12%. Pri 80hod sprint (dva tyzdne) je tich 8 percent skoro 6,5h, co je v podstate skoro jeden pracovny den.
Zavislosti na inych timoch: pri vacsich projektoch zial nie vzdy vie prava ruka co robi ta lava. Predchadzajuci projekt, mas zavislost na inom time (ala ides sa hrabat v ich komponentoch), tak kym to prebehne cez vedenie aby to skoordinovalo (SM + PO), tak ti dojdu nervy vraviet na daily, user story is still blocked, a zacnes to riesit sam.
Teraz som na malom projekte, kde je iba jeden tim, cize odpada tona byrokracie. Ak mas externu zavislost, riesis ju priamo ty. Onedlho by som mal byt zasa na dalsom vacsom projekte, tak hadam tam prava ruka vie co robi lava.
Emaily: pohoda, vacsinu pracovnych veci riesim skor stylom, cau mas chvilu cas? A si to proste vytelefonujem. Mail pisem iba ked je niekto nezastihnutelny alebo ja budem nezastihnutelny, tak az maju ostatny zosumarizovane co je hotove, co je rozrobene a co som este ani nevidel. Nech sa da pokracovat.
Ako hej, chodi mi tona bordelu ala ten projekt dosiahol taky uspech, toto, tamto, ... Gitlab ma spamuje o kazdej sprostosti, staci ze som sahnul na nejaky tiket a uz mi neustale posiela spravy, ten na tom robi, dopisal taky koment, pushnul novy commit, zaskrtnul checkbox ze toto a tamto je hotove. Na to uz mam povytvarane rozne spam filtre a hadze mi to rovno do kosa, ktory raz denne v rychlosti preletim (50 sprav za minutu) a vymazem to.
Citrix: Ach, aky som ja rad ze robim lokalne. Mal som zial tu cest to zazit. Vraj kvoli tomu aby sme mali unifikovane pracovne prostredie. Pod tym pojmom nech radsej riesia unifikovane pracovne miesta (rovnaky notas, rovnake monitory, rovnaka dokyna, ...) a nie ci robim v onom alebo tamtom IDE, alebo to vytesavam do kamena.
Aktualizacie: hmm, tak s tym problem nemam, ked mam nejaku dolezitu aktualizaciu, mam tam moznost odlozit ju az o 12hodin a medzitim ma to fakt neotravuje (mozno tak hodku dve dopredu sa to pripomenie, to je asi tak cele). Co tak na to upozornit IT? Tieto veci su proste vecou zopar nastaveni a hotovo.
Sekurita:
nam teraz odobrali adminske prava na notasoch, takze si nenainstalujem nic co je mimo software centra. Ak nieco predsalen chcem, tak si musim podat ziadanku do it systemu (je to rychle, behom par minut mate pridelene prava na cely den, len je to proste otravne). Vsetko v zaujme bezpecnosti, lebo malware, ransomware, ... Ako keby si dobry virus nevedel tie prava vyeskalovat sam cez nejaky 0-day utok.
@vesterna12: myslim ze vas aktualny stav je skor o tom, ze vas nebavi robota, a preto ste zacali vidiet vsetky problemy ktore vam vadia a ani ste si ich predtym nejak neuvedomovali. Je to proste psychologicky fakt. Si spokojny = sem tam nieco zle prehliadnes a mavnes nad tym rukou lebo to vykompenzuje nieco ine dobre. Si nespokojny = pocet pozitivnych veci klesa a negativne pribudaju, su vyraznejsie a pod. Ak rozmyslate nad odchodom, tak to urobte, je zbytocne ist hlavou proti muru. Jeden clovek procesy celej firmy nezmeni (pokial teda nie ste CEO, alebo podobne vysoka pozicia), ak vedeniu vyhovuje aktualny stav, tak ho nijak nezmenia. Jedine ak by im zmena priniesla hromadu peniazi naviac, lebo o tom su vsetky firmy. Su to masiny na peniaze, nie masiny na spokojnost zamestnancov.