...Ja jen rikam ,ze cesky jazyk si nezaslouzi ty roky zivota ztracene biflovanim slozite gramatiky.
Nesouhlasím. Na mě to spíš působí trendem poslední doby "proč se učit počítat z hlavy, když mám kalkulačku", "proč se učit nějaký jazyk, když mám překladač od Google", "proč se biflovat to či ono, když si to během chvilky najdu na webu", o jehož přínosnosti nejsem jakkoliv přesvědčen. Když takhle budeme přistupovat ke všemu, budeme tady časem mít spoustu vysoce kvalifikovaných odborníků na všechno, ovšem jejich odbornost bude začínat a končit dostupností připojení k internetu. Co se týká vlastní výuky češtiny, možná je kámen úrazu právě v tom, že by se čeština mohla učit nějakou zajímavější formou, tam bych třeba i souhlasil (asi stejně jako s výukou čehokoliv jiného na ZŠ a SŠ).
Dále - ač je to čistě můj subjektivní názor, řekl bych, že naučit se češtinu dost dobře, nebo aspoň obstojně, je velice zajímavé dlouhodobé intelektuální cvičení a jako takové může být velice prospěšné. Už proto, že se - pokud je mi známo - jedná o jeden z těch (nej)těžších jazyků. Navíc si myslím, že se čeština nemá vůbec za co stydět, má za sebou dlouho historii a ve srovnání s angličtinou řekl bych daleko lepší schopnost popisovat věci přesně a jasně. A pokud má někdo problém s českými výrazy a používá místo nich anglické, je to s největší pravděpodobností jen jeho lenost se trochu zamyslet, nebo snaha machrovat s "nadřazenou" angličtinou.
Jediné výjimky, které mi dávají smysl, jsou oborová mluva (tam jsem musel na nějakou jazykovou čistotu rezignovat, abych byl schopný se domluvit třeba s kolegy) a vtip/ironie.