Tak já sám sice pořád preferuji Android - měl jsem před časem na nějakou dobu půjčený iPad a vůbec se mi nelíbilo, jak moc to bylo uzavřené. Když jsem si tam chtěl dát třeba nějaké MP3 nebo videa, tak to byl děsný problém, co si pamatuji, tak tam není tam nějak přímo přístupný souborový systém, kam by si člověk mohl nahrát co chce a do složek jak chce. Prostě když hudba, tak iTunes, videa asi taky a jiné typy souborů - třeba i obyčejná PDF, která bych si na tom četl - tak to už byl také problém.
Na Androidu si s tím zařízením prostě člověk může fakt dělat víc co chce. Ono třeba už jen nainstalovat Termux, v něm pustit SSH server a připojit se pak z počítače na konzoli telefonu a dělat tam různé kejkle, to se mi líbí. Napsat si skripty v Bashi nebo Pythonu které mi automatizují některé užitečné činnosti. Aktualizace něčeho, zazálohování něčeho...
Ale taky co jsem slyšel, jednu věc mají iPhony vyřešenou určitě lépe - migraci na nové zařízení. Jasně, na Androidu už dávno fungovalo to, že když má člověk své kontakty zálohoavné u Googlu, tak na novém telefonu stačilo se přihlásit ke svému Google účtu a kontakty byly hned i na novém telefonu. Jenže - co další věci?
Existují nástroje na "migraci" - ale přetáhnou obvykle jen SMS, záznamy o hovorech, někdy třeba i hudbu. A také nainstalované aplikace. Ne přímo - ale spíš se přenese seznam aplikací, co jsou z Google Play instalované a ty se pak z Google Play nainstalují na novém zařízení (aspoň i v nejnovějších verzích). To je všechno OK...
Ale co nastavení těch aplikací? Nebo třeba i tapeta, ikona na ploše, to že u některých kontaktů mám specifické vyzváněcí melodie... Existují nástroje, které se tváří, že to umí. Ale občas to neumí, občas potřebují roota na obou zařízeních, nebo to funguje až u nějakých vyšších verzí Androida. Některé fungují přes nějaký vlastní cloud, což se mi taky třeba nemusí úplně chtít svá data posílat na nějaké cizí servery.
Android je v podstatě Linux - a na Linuxu je taková migrace jednoduchá. Když jsem pořídil nový notebook, buď jsem přenesl celý systém se vším všudy, nebo když jsem někdy chtěl po čase přeci jen začít s čistou instalací Debianu, tak jsem ho na novém notebooku nainstaloval a jen přenesl svoji domovskou složku. A s tím právě všechny dokumenty, nastavení všech aplikací... Proč tohle na Androidu nejde? Ani se na souborovém systému nedostanete do složek jednotlivých aplikací - tam se dostane jen ta konkrétní aplikace. Nebo root...
Jen některé aplikace ukládají nastavení ke Googlu, kde je svázané s Google účtem - tam se to nastavení, co máte kde předplacené a podobně, na nový telefon snad přenese. Ale spousta věcí ne, musí se znovu nastavovat, člověk se z nich musí znovu přihlašovat do patřičných účtů. Třeba internetové bankovnictví bude muset asi člověk na novém telefonu také všude nastavovat znovu - i když dobře, tam by se dalo argumentovat, že je to kvůli bezpečnosti, že je to víc vázané na konkrétní mobilní zařízení...
Na iPhonech ta migrace prý krásně funguje - data se přenesou ze starého telefonu do nového, včetně nastavení aplikací. Třeba i pozice v nějaké rozehrané hře...
Tak ano, na tomhle by měl Google ještě zapracovat. Systémové řešení pro migraci na jiný přístroj. Aby nemuseli jednotliví výrobci něco takového suplovat - ale třeba zase jen právě pro jejich telefony (Samsung prý něco takového má).