Ano, je to ekologičtější než elektromobily (které se snad všude mimo Kalifornii napájí elektřinou z uhlí nebo jádra).
Co je špatného na napájení elektromobilu jadernou elektrárnou? Naopak je to nejlepší věc co existuje, pokud nemáš použitelný vítr/slunce/řeky, což většina zemí spíš nemá.
Jádro mi vadí okrajově - problém je odpad.
Bohužel, pro ekodebily je jádro fuj, takže se do něj málo investuje.
Správný postup by byl: Ve velkém investovat do jádra, abychom získali pokud možno čistý zdroj energie.
A že není úplně bezpečné, na to přišli Japonci, když postavili svojí Fukušimu na pobřeží...
PROČ? A šplouchlo jim tam moře...navíc v Japonsku, tedy v zemi, kde jsou Tsunami běžnější než u nás volby.
Některé magorské státy - tuším(nejsem si přesně jist) Německo, Francie - zase měly nápad prodávat svůj jaderný odpad magorům, co ho házeli v sudech do moře (cca ~1970). Takže ano, jádro mi vlastně hodně vadí, protože se do něj neinvestuje a generuje odpad.
Nejvíc mi na elektromobilech vadí to, že jsou mnohem špinavější než benzíny.
Nicméně třeba Německo - protože odstavilo svoje Jaderky - napájí elektromobily hnědým uhlím.
Polsko, opět víc než 40% energie je tuším z nekvalitního uhlí.
(Omlouvám se, jestli čísla nesedí o desítky procent. Pokud si chcete honit pindíka, prosím, doplňte sem přesné hodnoty.)
Ale to je zcela OT a dál na to nebudu reagovat.
Pojďme se bavit o hodnotách Chia alias XCH