No já jsem vážně zvědavej, co budou dělat programátoři řekněme z generace Husákových dětí, plus mínus pár let, kteří si zažili porevoluční nástup PC v jinošském věku, celé si to prošli atd. - teď je jim kolem 45, tzn. do řádného důchodu to máme asi za 20 (já sám se za programátora nepovažuju) - tzn. jak bude branže vypadat za 20 let. Podle mého proběhla v minulých třeba dvaceti-třiceti letech taková exploze různých softwarových projektů, komerčních i otevřených, že pro "údržbáře a opraváře starších věcí" bude práce spolehlivě do penze. Škoda jen, že výrobci komerčního softwaru (OS, vývojových prostředí) naschvál zavírají vrátka za starými věcmi :-)
Vybavuju si asi dva staré machry, jeden byl databázista, druhý je integrátor špičkového průmyslového MaR (real-time řízení s vysokou přesností a rychlou odezvou) - které jejich klienti nechtějí/nechtěli pustit do důchodu! Lidi o 20-40 let starší než já, kteří k PCčkům přišli už ve fotrovském věku, a v dobách kdy jsem já "tahal kačera" v pascalu apod. v 90.letech, tak oni ve vývojových prostředích té doby *vyšívali* komerční aplikace, nad kterými mně po letech klesá čelist, zejména když mě nechají nahlédnout do zdrojáků.
Taky se trochu uklidňuju, možná nepodloženě, že pořád nejsme tak bohatí, aby nás spláchla šmahem bangalorizace, jako se to stalo kolegům v USA a asi i dalších západních zemích. Mám v dohledu pár firem v Německu, Švédsku apod. kde se mladí kluci snaží něco vytvářet (embedded SW/HW) a ceny jejich výrobků jsou citelně výš, než u asijské konkurence. Prochází jim to jedině v případě, že ty evropské výrobky jsou jasně lepší než asijská konkurence, že mají řádově lepší support atd.
Mezi dodavateli a bývalými kolegy znám pár starých machrů, mimo softwarové odvětví, ale řekněme ve slaboproudé elektronice a sousedních oborech, od kterých jsem dlouhá léta sosal znalosti a zkušenosti, a oni vždycky rádi poradili a poklábosili. A nemám pocit, že by se ke konci před důchodem už nudili - spíš naopak.
V zásadě bych řekl, že nemůžou všichni všechno umět a nemůžou všichni všechno stíhat. A když se v práci neflákáte a pracujete podstatnou část pracovní doby hlavou, tak Vás těžko nějaký mlaďas dožene a převálcuje. Naopak třeba budete mít před důchodem problém, komu předat řemeslo, slibně rozjetou živnost apod.