Kam jako programátor po 50 letech?

Kam jako programátor po 50 letech?
« kdy: 09. 03. 2021, 11:44:42 »
Ted je mi 30, ale ta knejak premyskim, co bude v budoucnu. Nekdy jsem z prace docela odvareny, a tak si rikam, co budu delat, az mi bude 50.

Kam se tak da jit pracovat? Do statni sfery? Precijenom v tomhle veku uz by to chtelo neco klidnejsiho. Ale jsem dost nachylny na absurdnosti na pracovisti, tak si rikam jestli to v te statni sfere zvladnu.

Mate nejake tipy co takhle delat v tomto eku jako prgramatori?
« Poslední změna: 09. 03. 2021, 12:00:14 od Petr Krčmář »

Re:Kam jako programator po 50ti letech?
« Odpověď #1 kdy: 09. 03. 2021, 11:55:52 »
Ty máš teda problémy. Manželku a tři děti na tebe. Oni už ti vysvětej co je duležitý...

Re:Kam jako programátor po 50 letech?
« Odpověď #2 kdy: 09. 03. 2021, 12:21:03 »
To je primárně věc osobního nastavení.

Pokud budeš co k čemu budeš mít po 50
- vyřešený bydlení
- nějaký ten finanční polštář takže ti výpadky při hledání toho co ti nejlíp sedne nebudou tolik vadit
- široký zkušenosti z různých oborů, a přitom hlubší znalost nějaké niche záležitosti se kterou si najdeš solidní místo jinde než u pásu na produkci tuctového software
- a hlavně jasnou představu co je pro tebe a co pro tebe není

Za sebe (50+) jsem to vyřešil tím že jsem šel do technologickýho startupu - mix kde použiju zkušenosti a přitom se k nim furt něco nového učím. A jak se říká: do 40 se drž se staršími a čerpej zkušenosti, po 40 s mladšími a čerpej energii.

« Odpověď #3 kdy: 09. 03. 2021, 12:21:29 »
Ty máš teda problémy. Manželku a tři děti na tebe. Oni už ti vysvětej co je duležitý...

Co to je za nesmysl, snad prave kvuli rodine budes potrebovat i po 50 mit praci, budes splacet hypo za dum a dalsi veci.

Ink

• 679
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09. 03. 2021, 12:29:36 »

Co to je za nesmysl, snad prave kvuli rodine budes potrebovat i po 50 mit praci, budes splacet hypo za dum a dalsi veci.

A proč to řešíš ve 30?

RDa

• 2 938
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09. 03. 2021, 13:29:58 »
Idealne do duchodu :-)

Mlocik97

• 947
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09. 03. 2021, 13:49:24 »
Za 20 rokov sa ti všetko zvrtne aspoň 10 krát a všetky plány prepíšeš. Je nezmysel to riešiť teraz, keď nevieš či sa dožiješ vôbec konca Covidu.

« Odpověď #7 kdy: 09. 03. 2021, 14:26:45 »
věkem se ti změní ta odvařenost, budeš se líp znát, zlepší se sociální dovednosti, nenecháš si na sebe naložit zbytečně moc, pojedeš svým tempem, nebudeš se ani flákat, ani se nebudeš vařit a nenecháš se vystresovat, kort když budeš mít finanční polštář, takže to nebude tak hrozné být v IT (je mi skoro 40).

Já jsem se naučil že si prostě jedu po svém, a co dělá zaměstnavatel tak neřeším, mám rezervy, takže mě to tak netrápí, a ze zkušenosti vím, že když se necháš vystresovat a pak ve stresu děláš koniny (třeba uvažuješ jak se mstít zaměstnavateli nebo se hádat), tak je to horší.

I zaměstnavatel ocení tak nějak předvídatelnější lidi, u kterých ví co může očekávat, hlavně většina managementu se uklidní, když zjistí, že je tolik neřešíš, že prostě furt stabilně pracuješ svým tempem ať řvou nebo sou v klidu, že to nemá vliv, a naopak tě spíše povýší, protože se neskládáš pod jejich vrtochy.

« Odpověď #8 kdy: 09. 03. 2021, 14:27:57 »
analytik, softwarový architekt, ....

ZAJDAN

• 2 091
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09. 03. 2021, 14:39:10 »
profesně: analytik, konzultant, project manager
lidsky: pokud nemáš ženskou a děti a ani to neplánuješ, tak se po 50ce můžeš zdekovat do Asie, Indie, etc a tamním čarodějkám vyprašovat kožíšky :_)
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #10 kdy: 09. 03. 2021, 15:30:26 »
vzhledem k probihajicimu "velkemu resetu" bych se spis snazil budovat karieru nez spolehat na zivot z renty.

xyz

• 277
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 09. 03. 2021, 16:01:51 »
https://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam

Idris

• 2 286
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 09. 03. 2021, 17:02:27 »
Mate nejake tipy co takhle delat v tomto eku jako prgramatori?
To je hodně individuální. Celkem dost lidí začne učit ("předávat zkušenosti"), ne nutně na škole/univerzitě, stačí vnitrofiremně nebo na různých meetupech apod. Kdysi tady někdo podrobně popisoval nějakou psychologickou teorii o tom, jak lidi po cca. čtyřicítce najednou mění priority. Jedna z cest je být v kontaktu s "komunitou" (meetupy, workshopy...), příležitosti (a odpovědi na takovéto otázky) pak přijdou samy.

PanVP

« Odpověď #13 kdy: 09. 03. 2021, 23:09:42 »
STARÉHO PSA - NOVÉ KOUSKY NENAUČÍŠ

Přemýšlel někdo z vás o tom, co to to znamená?
Jestli jsou naši předci banda blbců, kteří to říkali jen tak, protože tím chtěli ponižovat staré pejsky?

Mám na vás záludné otázky:
  • Myslíte si, že se to týká jen psů? (Muži nestárnou, ale zrají do krásy a nejpřitažlivější jsou ženy padesátnice!)
  • Myslíte si, že vás se to netýká? (Já nestárnu, to jen ostatní!)
  • Myslíte si, že se to týká jen starých chlapů? (A v 53 budete mladí?)
  • Myslíte si, že když se budete tvářit, že problém neexistuje, že zmiz? (Zakryju si oči a ono to zmizí!)
  • Myslíte si, že když na to nebudete věřit, že vás to nepotká? (Nevěřím na mor, nedostanu ho!)

Popravdě, tělo po pětačtyřicítce začíná chátrat.
Vidím to na lidech okolo, kamarádech i na sobě, jak jsou pro ně věci mnohem těžší a těžší.
Mně je po čtyřicítce, natáhnu se na postel, že si budu číst knížku, ale vždy hned usnu.
Zjistil jsem, že jsem o poznání nerudnější, věci mě víc rozčilují.
Ztrácím sílu, přestávám se hádat s dementy a přitom jsem se dřív hádal rád.
Novinky mě pomalu přestávají tolik brát.
Přestávám být nadšený "jééé, cloudové věci, to bude supéééér" a říkám si "jééé, cloudové věci, to se bude srát...".

Programátor po padesátce může být, znám jich dost, ale je to jen špička z těch, kteří prostě šli dělat něco jiného.
Tahat nějaké kabely, servisovat alarmy, měřit Radon, nastoupili do montoven.
Ale je to fakt, několika z nich se podařilo stát se architektem .... což má zřejmou nevýhodu, mladý a bojovný kluci nechtějí za architekta geronta, který nedělá dobrá, moudrá a skvělá rozhodnutí, jak ucítí pachuť slabosti, pustí se do něj, až chlupy lítají.

alex6bbc

• 1 753
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 09. 03. 2021, 23:32:36 »
najdi si zamestnani, kde maji nejaky projekt v jazyce/frameworku co uz mladosi moc nechcou delat a budes mit prace dost az do smrti.