Až se místo HTML, CSS, PHP a SQL bude používat Lisp, včetně browserů, tak to půjde.
PHP osobne už mám nahradené za JS už dávno.
Jenom mi není jasné, jak to PHP, kterým jsi nahradil Javascript, provozuješ v prohlížeči.
Spýtaj sa seba, tys tu nahradzoval PHP Lispom, v prehliadači. Nebo to nebolo v prehliadači? Pretože ja hovoril o náhrade PHP za JS logicky na servery.
Lisp je schopen kompletně nahradit Javascript i SQL, dokonce je ten zápis kratší a jednodušší. Na rozdíl od Javascriptu umí makra, což dělá různé transpilery zbytečnými.
Databázi jsem si v Lispu napsal za pár minut. Opravdu to není nic složitého a jsou na tom vidět i výhody jednotného jazyka. Program, makra i datové struktury v něm mají stejnou syntaxi.
Takže nahradzuješ SQL databázku SQL databázou akurát v Lispu? Heh, SQL fakt nemá nič s prog. jazykom v zmysle toho že SQL databáza aj tak príjma SQL príkazy, to že tie príkazy generuješ v určitom jazyku je iné, ale to vieš generovať rovnako v ostatných jazykoch, či už je to JS, či už Golang, či už Python, alebo C/C++, alebo ERLang, alebo Haskell, alebo aj tvoj Lisp, je to totálne jedno.
Jednotná syntax má výhodu pri písaní, ale nevýhodu pri čítaní, tým že v JS je front-end a back-end oddelený (aj keď nemusí byť) tak sa pridáva dosť prehľadnosti. Btw. Lisp až tak moc nadužíva gulaté zátvorky () že síce vo výsledku máš stejný počet zátvoriek ale horšie sa ti to číta, a až sa pomýliš a prcneš zátvorku na špatnom mieste, tak máš problém.
Ne, nechci na sílu zavádět Lisp tam, kde je Javascript. Chci jen naznačit, že Lisp toho umí víc. Jeho jedinou nevýhodou je, že na první pohled vypadá nepřátelsky, i když má stejný počet závorek jako běžné jazyky.
Neviem, ale môj prvý pohľad není nepriatelský, to skôr nepriatelsky vyzerá PHP alebo Java alebo C++