Ahoj.
Veľmi by som ti doporučil pred vysokou 1-2 roky pauzu. Choď zo zahraničia, kľudne pracuj aj v Mekáči a po práci sa uč veci, čo ta zaujimajú. Neviem, ktorá oblasť IT Ťa zaujíma. Ak si nájdeš prácu v IT, o to lepšie. Keď spoznáš tak trochu skutočný život, získaš nadhľad, trochu sebavedomia, čo Ti štúdium uľahčí tak o 50%, lebo sa nebudeš prehnane stresovať, budeš v pohode, ďaleko viac si ho užiješ a budeš mať aj nejaké prachy.
Čo sa týka práce počas školy, všetci Ti budú tvrdiť, že treba pracovať, ale je to blbosť. Pracovať aj tak potom budeš celý život, nie je sa kde ponáhľať. Ak už chceš študovať, tak si hlavne uži. Užívaj možnosti, rôzne smery IT, spolužiakov, filozofické debaty, na ktoré budeš mať čas
Teória vs praktické predmety
Bol som silný praktik, ale mám matfyz, tak tipni si, koľko praktických predmetov som asi mal
Niekedy okolo bakalárky som prekukol a uvedomil som si, že iné ako teoretické veci nemá zmysel študovať. Ako samouk som sa zoznámil s mnohými technológiami, relatívne v pohode. A keď sa chceš uživiť, tak praxi sa nevyhneš
Navyše, akokoľvek praktické predmety sú na reálnu prax málo. A čím na vyššie pozície v práci ideš, tým menej je konkrétny technický skillset dôležitý a teória a schopnosť premýšlať sa stáva úplne kľučovou. A samozrejme, soft skills.
Teória je ťažšia. Totiž aby si veciam skutočne rozumel, musiš premýšlať omnoho viac ako keby si mal riešiť konkrétny technický problém. Lenže, keď sa skill premýšlať dostane pod kožu, je tá najcennejšia vec a nové technológie zvládneš za veľmi krátky čas.
Nie je tomu až tak dávno, čo som si hľadal prácu. A vieš čo, dosť firiem ma odmietlo. Niekomu mladšemu, by to asi mohlo zraziť sebavedome, ale ja som už čo to preskákal a poznam svoju hodnotu a schopnosti. Avšak, bolo aj veľa firiem, ktoré mi ponúkli prácu. Neviem, koľko firiem ma odmietlo (zas hocikde sa nehlásim) ale vo výsledku som mal 7 ponúk na stole. Hlavný rozdiel medzi firmami, ktoré mi dali ponuku a tými, ktoré mi ponuku nedali, bol ten, že tie, ktoré ma odmietli, hľadali konkrétny skillset a ešte v tom skillsete aspoň X rokov prax. Niečo som nespĺnal, tak ma odmietili. Tie firmy, ktoré mi dali ponuku, tak asi 3 som spĺnal ich skillset, 2 mi chýbala nejaká technológia pre nich kľučová a posledné 2 boli úplne mimo môj skillset.
Úplne mimo tak pre HR, nie pre CTO alebo CEO (keď mi ponúkali CTO pozíciu). Tie firmy ponúkali najzaujímavejšiu prácu, peniaze, na ktoré 90% ľudí v IT nikdy nedočiahne, dosť ťažkú a náročnú prácu (čo ja preferujem) a hľadali schopného engineera, ktorý už ma niečo za sebou, dokázal pomerne cool veci, vie premýšlať a viesť druhých. Bolo im jasné, že pre takého človeka je ľubovoľný tech stack otázkou krátkého času.
Ja som za matfyz veľmi vďačný, a myslím si, že bez neho by som bol na tom dnes horšie. Teoretickejšia škola asi v ČR nie je a robím zaujímavé a praktické veci. Moju spolužiaci tiež.
Otázkou je, čo chceš.
Praktickejšia škola, u väčšiny firiem väčšiny firiem vyšší nástupny plat a chviľku budeš efektívnejší. Bohužiaľ, väčšina firiem nemá zaujímavú prácu. Nemusí to byť Tvoj prípad, predsa len, je to inviduálne, ale je tam zvyšená tendecia ostať dlho v tom tech stacku, ktorý poznáš.
Teoretickejšia škola, pomalší začiatok praxe, ale zasa obecne rýchlejšie učenie sa nových vecí a technológií. Zvýšený potenciál pre zaujímavejšiu prácu.
Ktorá cesta je správna, obe aj ani jedna. Veľmi závisí na tom, aký typ človeka si. Ja som si vždy vyberal ťažšiu cestu a vždy sa mi to vyplatilo. Zasa poznám aj veľa ľudí, ktorí to prehlali a ťažšiu cestu nedali. Poznam aj super engineerov, ktorí nemajú žiadnu vysokú.
Musíš si nájsť svoju cestu ale ja som bol vždy na priateľské prostredie