Elektrická zásuvka - rozbočovač/rozvodka

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
Re:Elektrická zásuvka - rozbočovač/rozvodka
« Odpověď #15 kdy: 09. 12. 2020, 20:15:45 »
Ok, tak som sa rozhodol nakoniec že to fakt dám do predlžovačky, jednu už mám doma nazvyš tak ju využijem.

Ohľadom záložného zdroja UPS a prepeťovej ochrany sú to dobré nápady, ale UPS by som chcel kúpiť pozdejšie už silnejšie, čo by mi vydržal udržať beh mojej elektroniky aj cez hodinu, a nie len lacné riešenie na pár minút, čo je fakt len na to aby som vypol "nenatvrdo"... a u oboch týchto vecí, neviete ako to funguje s PowerLine? Má to vplyv na PowerLine? Typujem že cez UPS to asi moc nepôjde, cez prepäťovku by to ešte mohlo, ale i tak by v prípade elektriny by vypadol net, takže neviem či to má zmysel, navyše router je úplne inde, a to by som potreboval rovno 2 záložné zdroje, a NAS nemôžem dať ku routeru. Takže zatiaľ to nechám takto.

t00r

« Odpověď #16 kdy: 10. 12. 2020, 19:50:48 »
Ak naozaj chces UPS s vydrzou aspon jednu hodinu, tak pocitaj s tym, ze to bude minimalne 4 ciferna suma v eurach.

Lacne krabicky s cenou +/- 100 EUR sluzia naozaj iba na to, aby si mal par minut na korektne vypnutie zariadeni.

k3dAR

• 3 056
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 10. 12. 2020, 20:19:18 »
Ak naozaj chces UPS s vydrzou aspon jednu hodinu, tak pocitaj s tym, ze to bude minimalne 4 ciferna suma v eurach.

Lacne krabicky s cenou +/- 100 EUR sluzia naozaj iba na to, aby si mal par minut na korektne vypnutie zariadeni.

to se neda takto generalizovat ale jde samozrejme o konkretni spotrebu ;-)

psal ze ma: NTB + Monitor + Repro + NAS + Switch
pri behu z USB by zral nejvic ten Monitor, NTB skoro nic, resp. chvilema by se trochu dobijel do max...

schodou okolnosti mam tu UPS co byla zminena povesene na tom mam:
2xNB (vicemene v iddle) + 1x x86 SBC + 1x STX v suspendu + Repro (zaple, nehrajici) + Switch + IPkamera
a pred par dny asi 80minut vypadek a UPS to udrzela...

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 10. 12. 2020, 20:43:21 »
No monitor (Flatron E2240) má na adaptéry napísané max 1.3A pre vstup (=300W), reproduktory mám Z333 (čo majú napísaný "Celkový výkon (RMS): 40 W"), NAS je Synology DS220j (max 60W), ak zoberem že reálna spotreba bude okolo 150W, tak mi podla kalkulátora APC aj 400€ UPS malo vydržať hodinu.

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 10. 12. 2020, 20:53:57 »
OK, tak teraz pozerám na: https://www.alza.sk/21-5-led-lg-e2240s-pn-d164620.htm špecifikácia hovorí 23W spotreba,... neviem teda ale potom fakt to bude sptoreba do 100W ak je to tak.

« Odpověď #20 kdy: 10. 12. 2020, 21:08:00 »

Ale blbost. Moderní elektornika má vcelku malou spořebu. Když vezmeme 50W na PC a 20+20W na monitor, tak to máš řekněme 100W spotřeba. Když pomineme ztráty, tak to je při 24V cca 4A. Takže pro hodinu provozu ti bude stačit 4Ah/24V baterka. Taková klasická je 7Ah. Takže UPSka co má 2x7Ah baterku bude stačit na tu hodinu. Takových UPS je mraky a stojí relativně pár kaček...

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
Re: UPS - ako to funguje vlastne?
« Odpověď #21 kdy: 10. 12. 2020, 22:02:42 »
Ešte taká otázka, akým princípom presne UPS funguje? Čo som sa dočítal, tak vraj pri výpadku síce poskytnú možnosť napájať zariadenia, ale zas pri nabíjaní je napájať nevie. (To som niekde sa dočítal, myslím že podobne to bolo napísané aj tu na fóru: https://forum.root.cz/index.php?topic=20120.0

Takže ak sa UPS vybije pod určitú úroveň pred naskočením prúdu, tak nedovolí spustiť zariadenia kým sa nedobije na určitú úroveň? Dobre tomu rozumiem? Má potom niečo takéto zmysel? Ako je to s nastavovaním limitov v UPS? Ako je to s nastavovaním kedy má ako čo vypnúť alebo zapnúť?

xyz

• 245
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 10. 12. 2020, 22:17:10 »
Zdravím,

elektroniky sa mi kopí, problém je že zapojenie je hrozné...

mám dvojzásuvku, kde sú zásuvky nad sebou:

ilustračne tákato: https://cdn.hornbach.sk/data/shop/D04/001/780/491/558/85/DV_8_4227352_01_4c_CZ_20180323084230.jpg

mám ďalej rozvodku, klasiku 2 kruhové na stranách s kolíkom hore, a na spodku je dvojková (bez kolíka/ploská).
a mám predlžovkačku 3 zásuvkovú, guľové s kolíkom, do šikma.

Teraz elektroniku čo mám zapojenú:

NTB: guľová zástrčka s kolíkom, rovná
monitor: guľová zástrčka s kolíkom, zahnutá
reproduktory: ploská dvojková
NAS: guľová zástrčka s kolíkom: zahnutá
PowerLine: guľová zástrčka s kolíkom, priehodná, výstup: guľová zásuvka ale bez kolíka (proč? Asi je kolík drahý).
Teraz mi príde Switch TL-SF1005D, netuším akú bude mať zástrčku.

A teraz typický problém blokujúce zahnuté káble v zásuvke, retardovane riešené zásuvky, zástrčky atď.

Keďže nechcem doslova lámať káble že potrebujem úplne do opačnej strany aby smeroval než je voľná zásuvka, tak ma napadlo ako to riešiť... hľadal som a prd, mimo PowerCube ktoré vlastne ale tiež nie sú úplne dobré riešenie (v dvojzásuvke zablokuje hornú zásuvku, kvôli veľkosti, ak by som dal do rozvodky, tak stena zablokuje zásuvku... mám tu ešte jednu klasickú rozdovku tú absolutne nezastrčím do druhej rozvodky z boku, jedine že by som sekal do steny... A fakt je to hrôza, už teraz predlžovačku mám debilne stočenú, aby zahnutý kábel nešiel do stola, keďže predlžovačku potrebujem vedľa stola, aby boly zásuvky k dispozícii pre nabíjanie mobilu a pre vysávač keď sa vysáva.

Teraz potrebujem poradiť. Rozbočovač potrebujem kúpiť práve na alze, keďže z tade mi príde aj switch aj mnoho ďalších vecí, tak nech neplatím 2x poštovné ale mám to spolu v objednávke. Poradíte mi ktorý rozbočovač/rozvodku kúpiť?

Prosim na root toto nie....

Medo77

• 302
    • Zobrazit profil
Re: UPS - ako to funguje vlastne?
« Odpověď #23 kdy: 11. 12. 2020, 10:07:04 »
Ak to chces mat spravene trochu normalne, tak nechas UPSku trochu nabit, nez dovolis do OUTletov pustit energiu, az sa ti nestane to, ze ti zacne pc/server/hocico nabiehat, v zapeti vypadne elekttrina, a nez sa zariadenie korektne shutdowne, je natvrdo vypnute lebo prazdne baterie ...

Zmysel to ma, ak ma zariadenie korektne nabehnut a zase zhasnut, a nejedna sa o nejake tupe zariadenie, ktoremu to je jedno ...

Pokial ma pamet neklame, mali sme to takto spravene aj my (robil som pre jedneho ISP).
Po vypadku prudu nabehli UPS, ak spadli pod urcitu uroven, nabehli diesel generatory, ktore bezali aj pocas nabehu prudu (Zamedzenie opakovanym kratkym vypadkom), pokial sa UPSky nedostali zase na nejaku uroven.

UPSku si mozes nastavit ako sa ti paci. Nech ma UPSka vydrz 90 minut.
Mozes ju dat dolu pri 80 minutach, a nechas si rezervu na kratsie nabitie pocas obnovy elektriny.
Mozes ju dat dolu pri 90 minutach, a budes cakat dlhsie, nez sa nabije aspon na 10% ..
Mozes ju dat dolu pri 90 minutach, a zapnut OUTLEty okamzite po nabehu prudu, ale taky server sa ti pri starte a opakovanom vypadku prudu velmi nepodakuje ...
Mozes ju dat dolu pri 60 minutach, a mas dostatocne rezervy pri opakovanom preblikavani prudu ...
(zalezi aj do toho, ci UPSke mas fyzicky pristup, a ked vidis, ze elektrike sibe, tak to nechas dolu rucne, nez sa to ocividne spameta, alebo sa jedna o autonomny subjekt, kde to nevies operativne rucne zariadit).

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
Prepäťová ochrana
« Odpověď #24 kdy: 03. 01. 2021, 18:37:02 »
Zdravím, tak ešte sa chcem opýtať či máte skúsenosti s kvalitou https://www.alza.sk/hama-predlzovaci-privod-1-4m-biela-d4183516.htm

rád by som si kúpil prepäťovú ochranu so spínačmi pre každú zásuvku zvlášť, a na alze som našiel túto. Ale značka hama nepoznám, a nepozdáva sa mi ako tá dobrá.

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 03. 01. 2021, 18:45:57 »
Vraj tie vypínače odpájajú nulák namiesto fázy, je to špatné?

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 03. 01. 2021, 18:51:13 »
Než takovou opičárnu na zdi, tak raději prodlužovačku.

Např. https://www.alza.sk/gembird-spf5-c-5-5-zasuviek-d434017.htm

Tak som sa rozhodol nakoniec kúpiť toto, lebo tá hama mi kvalitou prišla pochybná.

« Odpověď #27 kdy: 03. 01. 2021, 22:09:03 »
Vraj tie vypínače odpájajú nulák namiesto fázy, je to špatné?
No, kedze su tam schuko zasuvky (teda da sa tam pripojit aj obratene), tak sa akosi neda zarucit, ze vypina vzdy fazu. V praxi to je jedno, spotrebic nebude fungovat. Len pri rozobratych spotrebicoch je potrebne na to mysliet, ale to je zaklad, ktory ovlada kazdy opravar - neverit, ze je zariadenie odpojene.

« Odpověď #28 kdy: 04. 01. 2021, 12:27:57 »
Docela se divím, že to u nás bez toho ochranného kolíku prodávají.
Až tam někdo připojí třeba starší pračku nebo myčku, klidně může mít při poruše fázové napětí na kostře přístroje...

Mlocik97

• 901
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 04. 01. 2021, 13:11:05 »
Docela se divím, že to u nás bez toho ochranného kolíku prodávají.
Až tam někdo připojí třeba starší pračku nebo myčku, klidně může mít při poruše fázové napětí na kostře přístroje...

Toto nesúhlasím, v skutočnosti ochranný (P) je v tých 2 plieškoch na vrchu a na spodku, dnešné zástrčky sú skoro všetky hybrid medzi E a F typom (resp. Francúzkym a Nemeckým), a teda sú chránené aj v takejto zásuvke bez kolíka, a tie čo nie sú hybrid E/F tak bežne nezastrčíš do tej zásuvky E, lebo F zástrčka podla štandardu má byť kruhová, a tie pliešky by teda neumožnili zasunúť takú zástrčku, ale len typ E alebo hybrid E/F, ktoré majú výrez hore a dole. Zvyčajne len rozvodky sú nehybridný typ, takže len tie nevieš pripojiť F do zásuvky E (U nás sa hybridné E/F rozvodky (rozdvojky, rozbočovačky) neprodávajú). Inak tu máme len C, E a F. To není až taký problém, keď E a F sa robia ako hybrid. Ešte sú aj kruhové C (ktorých zmysel som nepochopil, lebo ochranný (P) to nevyužíva, ale nemôžeš to aj tak strčiť do ploskej zásuvky ale len do kruhovej (teda E alebo F).

Btw. príkladám názorný obrázok:

myslím že z obrázku pochopíš ako je to s ochranným (P), či už vo forme kolíka alebo pliešok.

Nemecký vidím dokonca výhodu že vieš zástrčku otočiť aj o 180°, inak ale nemecký typ celkom ustupuje, a už sú skoro všetko Franzúcke typy.
« Poslední změna: 04. 01. 2021, 13:15:06 od Mlocik97 »