Teď nějak nevím co se tu s tou plochou řeší
Mě přijde, že Ubuntu má cca stejnou plochu jako Kubuntu. Ano, Kubuntu ji má podobnější Windows (hlavně tu kontextovou nabídku), ale teď jsem zkoušel virtualizované Ubuntu 20.10 a pravým si norm. vytvořím složku na ploše. Když otevřu nějaký LO dokument, tak jde snadno uložit na plochu atp. Takže v tomto problém nevidím.
Pokud jde o bordel na ploše, tak to podle mě není o systému, ale o lidech. Já nikdy neměl moc bordel na ploše. Jen pár ikon + uprostřed to, co je rozdělané. Ano, něco mi tam hnilo a hnije, ale to občas projdu a uklidím. Myslím že pokud má někdo 1000 ikon na ploše, tak je to prostě (minimálně virtuální) bordelář, ale s OS bych to nijak nespojoval.
Jinak to, že jsem přešel z Windows neznamená, že chci vše jak měl Windows. Klidně se na leccos přeučím. Já si právě myslím, že Linux má hromadu věcí vyřešenou chytřeji a pořádněji. Takže změna způsobu práce by mi ani tak nevadila, ale nerad bych přechodem na jinou distribuci přišel o nějaké možnosti (balíčkovací systém, funkčnost mnoha her, rychlý přístup ke všemu důležitému, podpora mnoha programů, které mají binárky pro Ubuntu).
A protože tu píšu o hrách a už tu zaznělo, že Lubuntu/Mint je nejlepší pro BFU atp., tak bych rád upřesnil své zaměření. Za BFU se nepovažuju, pouze za Linuxáckého nooba (hlavně na desktopu a ve znalosti distribucí a derivátů). Ale jsem programátor a PC mám z 98% na práci a ze 2% na hry a učení nových technologií atp.