Přijít o Googlí účet je moje noční můra a to můžu být rád, že nejedu na jabku, tam člověk skončí s hardwarem za desítky tisíc, který může použít maximálně jako podložku pod talíř. Na druhou stranu moc open source alternativ není a v tomto ohledu se nedá věřit ani službám, které si člověk platí. Takže bych se asi držel tohoto:
* Nepoužívat gmail.com doménu pro hlavní email,
* zálohovat pravidelně data z Googlího cloudu,
* pokud to jde, nepoužívat přihlášení do služeb dalších stran přes Google.
Na email máme navázány další služby, takže pokud se někde registruji jako
abcd@gmail.com a o ten email přijdu, jsem prakticky nahranej. Nikdy na takové službě neobnovím heslo a třeba se ani nepřihlásím, protože někoho napadlo navázat dvoufázové ověřování přes email. Vždy tedy na hlavní email používat vlastní domény a dvoufázové ověřování přes offline aplikaci.
Google umožňuje jednou za dva měsíce vygenerovat archiv dat, co má u nich člověk uložena a co nasbíral. Odkaz na stažení chodí sám po dobu jednoho roku.
Přihlášení jedním klikem do jinak nesouvisejících služeb je super pohodlné, ale pokud to jde, tak je lepší se mu vyvarovat, jinak se tam člověk v nejčernějším scénáři nedostane.
Osobně bych nechtěl používat nic jiného než Googlí služby, protože mi v mnoha ohledech vyhovují. Zároveň ale člověk musí být opatrný a počítat s tím, že pro Google je jeden uživatel doslova nic.