...
Abych dal priklad odjinud, nektere zmeny v novejsich gcc ve spojeni s C++11 privedly neprelozitelnost cele rady zdrojaku (nejen mych ). Takze na to, abych je mohl prelozit jsem musel mechanicky opravit stovky radek kodu. Paradoxne neco z toho po zprocesovani indentem se zaneslo zpatky (operator "" ). Zbytecne ztraceny cas jen kvuli tomu, ze nekdo si nedokaze predstavit ze stale existuje C99 kod. Tohle mi neskutecne vadi.
Nikdy nepochopim tuto ideu, ked raz nieco napisem v nejakom jazyku a ten jazyk funguje a vyvyja sa dalsie desatrocia, tak to stale musi ist prelozit aj najnovsou verziou jazyka? Moja odpoved je nie.
Pretoze nove verzie jazyka (akehokolvek jazyka, aj c++) musia mat moznost priniest breaking changes, ak to treba pre vyvoj jazyka. Inak sa z akehokolvek jazyka stava v momente jeho vytvorenia jazyk s obmedzenou dobou pouzitia, pretoze jedneho dna budu tvorcovia stat pred otazkou, ci pridat podporu nejakych novych ficur/principov/..., alebo nechat jazyk padnut na hnojisko dejin.
Riskovat to vsetko len kvoli tomu aby si nejaky franta z hornej dolnej vedel skompilovat svoj 40rokov stary kod s najnovsou verziou jazyka? Ak chcete pouzivat desiatky rokov stary kod a modifikovat ho, tak ho za A bud potrebujete aktualizovat do dnesnych standardov, alebo za B pouzivat dobovu techniku/technologiu.
Kazdy z nas ma zarucene predkov ktori zili 10 000 rokov dozadu, inak by sme neexistovaly pretoze casova kauzalita proste nepusti. Pred 10 000 rokmi ale ludia hovorili inymi jazykmi, ak vobec nejake mali, ak to neboli (pre nas z dnesneho pohladu) iba nejake pazvuky, hmkanie, mlaskanie a co ja viem co dalsie.
To ze dnes pouzivame ine jazyky, ktore su nekompatibilne s jazykmi starymi 10k rokov, znamena ze mame dnesne jazyky zahodit? Pretoze zaznamy stare 10k rokov sa nedaju precitat dnesnymi jazykmi, pretoze dnesne jazyky (neratam nejake kmene s 50timi obyvatelmi uprostred amazonie zaseknute v case) nepouzivaju mlaskanie a hmkanie na dorozumievanie, ale artikulovane slabiky vytvarajuce slova -> chces pouzivat stare veci v dnesnom svete, bud ich upgraduj, alebo sa zmier s tym ze musis pouzivat dobove veci (v tomto pripade verziu jazyka/kompilatora z ery toho programu)