Uff, moje odpoved asi nenadchne ale presto si ji neodpustim. Proc se chce nekdo poustet do vyvoje v nejakem "pseudo" jazyce ? Chci tim rict ze jedna vec je smysluplny pokrok ale ta "turbulence" vzniku novych jazyku mi pripada az usmevna. Nekdo vytvori novy jazyk, protoze je super-cuper a ma features xy ktery tech 30 jazyku predtim nemelo. Nez se ten jazyk dostane alespon do prvni stable verze uz je vlastne zastaraly protoze nejaci frikulini vymysleli novy jazyk xy'. Pochopim to na urvoni skolni ci osobniho rozovje ale z hlediska komercniho vyuziti mi to prijde ulitle. Nerikam ze nikdo v kotlinu/scale nepise ale ... Mainstream je dneska asi Java,C#,Python ? Ja byt majitel nejake firmy a prijit ke mne clovek ze mi chce neco bastlit v Kotlinu protoze mu to prijde cool & sexy tak ho zenu svinskym krokem. Uz vidim jak mi za 2 roky rekne ze ho to neba, ze jde jinam protoze jazyk XY'' a ja zacinam schanet na trhu nekoho kdo zna Kotlin, Scala. Priznavam jsem starej pes co pise 20let v Ccku, ale to nenavidene Ccko, ma proad zivy ekosystem, spoustu podpurnejch toolu pres profilovani, debug, valgrind atd. Existuji vubec takove tooly pro Kotlin, Scalu budou existovat za 2 roky ? A pokud jsem v nem (C/C++) napsali projekt puvodne pro HP-UX na PARISCU, postupem casu se portoval na HP-UX itanium az skoncil na Linuxu/x86_64 porad to bude udrzitelne. Me proste prijde ze lidi kvuli svemu egu, hrozne tristi sily a pokroku to spis skodi nez prospiva. Je sice fajn ze si muzu vybrat ze 100 programovacich jazyku ale dava to smysl ? Jeste bych dodal ze to neni o moji lenosti, naucit se neco noveho, kdyz si clovek prosel Cobol,Pascal,C/C++,Java,Pro*C,PL/SQL neni az zas tak slozite se naucit novy jazyk alespon syntakticky, toze ze za vikend pochopite Javu z vas nedela samozrejme programatora v Jave, protoze ta dzungle classu a interface je proste usmevna.