Finanční náklady na FI MUNI

stewe

Re: Finanční náklady na FI MUNI
« Odpověď #15 kdy: 05. 06. 2011, 03:52:21 »
Mne osobne slovensti studenti nevadi. Vadi spise vymleta logika jejich vlady, kde se museli za kazdou cenu rozdelit a mit vlastni maly fasisticky stat a ted normalni obcani co si tuhle hovadinu nevymysleli koukaj kam by z toho bordelu zdrhli. Mam kolem sebe spoustu slovaku a uprimne se jim nedivim a soucitim s nimi. Zejmena s tema mladejma.

ano, toto vytesat do kamena.

Osobne, pred tym, nez som isiel studovat do CR, vobec som nevedel, ze mi niekto da nejake "ubytovacie stipendium". Vobec som ho necakal a bol som prijemne prekvapeny. Urcite som sem nesiel studovat pre nejake stipendium. A lahko by som vyzil aj bez neho. Pride mi to blbe a vobec ma to prekvapuje, ze stat este prispieva na ubytovanie. Na Slovensku nonsens :D

Ale uprimne musim uznat, ze ceske skolstvo (to vysokoskolske a najma informaticke) je daleko, ak nie mile, pred slovenskym. Ja som si na Slovensku spravil bakalara na STU a na MUNI som si prisiel "dorobit" skolu, pretoze som citil, ze na SVK po ukonceni studia akosi nie je perspektiva a prilezitosti k podnikaniu ako v Cechach. V Cechach je uroven podnikania s porovnanim so Slovenskom uplne niekde inde. Toto je holy fakt.

Ak ma ceske skolstvo resp. ludia problem s tym, ze je na skolach vela slovakov, nic vam nebrani v tom, aby ste nastavili prijimacky tak, aby sa tam lahsie dostavali vasi. To, ze na MUNI na informatiku ani nie su prijimacky na magistra proste nie je moj problem :) Toto je specifikum muni a informatiky. Co viem z ostatnych fakult, tak napr. domacim studentom staci mat Bc., nasi musia robit este aj prijimacky ... Takze zasa tak zadarmo to nemame a zo Slovenska vam do Ciech prudi defacto len kvalita ...

Z velkej casti, ludia co vystuduju v Cechach tam uz nejako zostanu posobit a neutecu, takze argument, ze nas budete zivit a potom zdrhneme nie je celkom pravda. Kazdopadne z tych, co zostanu, bude mat vasa krajina len osoh. To ze vam "berieme" pracu je trochu odveci, ak sa na poziciu hlasi cech a slovak a zoberu slovaka, no tak je ten slovak asi lepsi. Vychovajte si lepsieho cecha a prijmite ho do prace ...

stewe

« Odpověď #16 kdy: 05. 06. 2011, 04:14:11 »
a este mi to neda :)

momentalne sa chystam z muni na studijny pobyt v skandinavii na semester (cez erazmus). Najprv som si myslel, ze sa tam nedostanem, podal som si prihlasku len tak zo srandy. Na muni na informatike som taky, pekny priemer. Studijny pobyt? Zahranicie? Tam musi byt obrovsky zaujem a pretlak studentov a dostane sa tam naozaj spicka, vravel som si. Realita? Na tu univerzitu beru troch studentov za semester a idem tam sam. Fakulta usporiadala este druhe kolo, pretoze sa na tie univerzity vseobecne hlasi malo studentov. Mozte si vybrat cca z 30 univerzit po celej Europe. (http://www.fi.muni.cz/international/erasmus-fi.xhtml.en)
Aj toto je chyba Slovakov? Preco vase skolstvo nemotivuje viac domacich, aby sli pozriet do zahranicia? Je to urcite pre studenta obrovska skusenost po profesnej aj ludskej stranke. Skola da studentovi este aj stipendium (toto ide z EU), co pokryje ako-tak naklady + student sa musi financne podielat aj sam, asi jednou tretinou. Aj skrz to sa mi oplati zadlzit sa (zatial to vykryvam) a vycestovat.

Z cechov tu ochotu a motivovanost niekam ist nejako necitim ... A nechapem preco.

ateista

« Odpověď #17 kdy: 05. 06. 2011, 08:58:47 »
Mne osobne slovensti studenti nevadi. Vadi spise vymleta logika jejich vlady, kde se museli za kazdou cenu rozdelit a mit vlastni maly fasisticky stat a ted normalni obcani co si tuhle hovadinu nevymysleli koukaj kam by z toho bordelu zdrhli.

Bud rad, staci ze nas odiraj politici, ne tak jeste abysme sponzorovali vychodnare. Jejich vdek za to, ze dodnes nechodi sr.t na hnuj se nejlepe ukazal po mnichovu kdyz zacali vyhanet nase studovane lidi diky kterym dneska nelezou po stromech. Kdyby se federace nerozpadla tak se rozpadla pozdeji protoze by meli porad pocit ze jsou utlacovani.

Kazdemu co jeho je! Pekne cechy cechum, slovensko slovakum, kosovo srbum a arabska uzemi arabum.

Karel

« Odpověď #18 kdy: 05. 06. 2011, 10:14:29 »
Osobne mi tahle dohoda taky prijde vyhodna pouze jednostranne.

Najväčšia sranda je, že táto dohoda neplatí od vstupu do EÚ. Takže sa univerzita musí chovať rovnako k niekomu, kto príde z Košíc, Bukurešti, alebo Paríža.
Tak to se dost pleteš, protože ubytovací stipendium je placené z českých peněz a dostáváme ho jen my a (nepochopitelně) také vy...ostatní studenti z EU na něj na českých školách nárok nemají.
Ta dohoda je nespravedlivá a buď by slovákům měl to stipendium platit jejich stát, nebo by mělo být podmíněno tím, že budou X let pracovat u nás.
Bohužel s SK studenty nemám nejlepší zkušenosti (ale výjimky se najdou) a těším se, až se zavede školné a ten jejich exodus k nám se zastaví...ale to už je jiná debata.

pavel

« Odpověď #19 kdy: 05. 06. 2011, 11:11:42 »
Já to vidím tak, že Slováci studují v češtine (resp. ve slovenštině), takže oproti českým studentům nepředstavují žádné náklady navíc. Ubytovací stipendium by Čech dostal taky, takže zase žádné náklady navíc (kromě toho ta částka je tak malá, že to nemá cenu řešit). Stejně tak je na většině škol placené studium v cizím jazyce i pro Čechy, takže tady taky nevidím žádnou diskriminaci. Připadá mi lepší přijímat lidi na základě kvality a ne národnosti.

« Odpověď #20 kdy: 05. 06. 2011, 11:16:06 »
Mne osobne slovensti studenti nevadi. Vadi spise vymleta logika jejich vlady, kde se museli za kazdou cenu rozdelit a mit vlastni maly fasisticky stat a ted normalni obcani co si tuhle hovadinu nevymysleli koukaj kam by z toho bordelu zdrhli.

Bud rad, staci ze nas odiraj politici, ne tak jeste abysme sponzorovali vychodnare. Jejich vdek za to, ze dodnes nechodi sr.t na hnuj se nejlepe ukazal po mnichovu kdyz zacali vyhanet nase studovane lidi diky kterym dneska nelezou po stromech. Kdyby se federace nerozpadla tak se rozpadla pozdeji protoze by meli porad pocit ze jsou utlacovani.

Kazdemu co jeho je! Pekne cechy cechum, slovensko slovakum, kosovo srbum a arabska uzemi arabum.
K tomu chcem dodať, že súčasná moja generácia s mníchovskou dohodou veľa spoločného nemá. Ale priznám sa sám za seba, že mi to nie je jedno, čo sa vtedy stalo. Narozdiel od mnohých ľudí v tejto krajine, ja necítim nejaký komplex voči čechom, ani vás neobviňujem z toho, že sa tu máme tak, ako sa máme, a ani na vás nenadávam tak ako väčšinu ľudí tu, pretože tí nadávajú na každého, kto sa má lepšie namiesto toho, aby zavreli huby a začali niečo robiť preto, aby sa aj oni mali lepšie. Ja totiž vidím príčinu niekde inde a to je v mentalite slovákov a to sa vás vôbec netýka. K tomu štipendiu, viem, že to ide z vašich daní, ale ak je tu taká možnosť tak ju zrejme využijem. A ak sa podarí a školu dokončím, tak verím tomu, že raz to vrátim naspäť do rozpočtu aj s úrokmi. Inak mám teraz obavy, že či som neurobil chybu, lebo ak niektorí profesori na MUNI zdieľajú takéto názory na nás, tak ako slovák som asi v zadeki. :( Mrzí ma to, že tie vzťahy sa takto dosrali.

m

« Odpověď #21 kdy: 05. 06. 2011, 11:23:29 »
Inak mám teraz obavy, že či som neurobil chybu, lebo ak niektorí profesori na MUNI zdieľajú takéto názory na nás, tak ako slovák som asi v zadeki. :( Mrzí ma to, že tie vzťahy sa takto dosrali.

Toho se neboj. Já na FI MU neznám studenta, který by zastával podobné názory, natožpak některého vyučujícího.

Re: Fin. náklady na FI MUNI
« Odpověď #22 kdy: 05. 06. 2011, 11:34:43 »
Citace
No vzhledem k tomu, že u nás zadarmo vystudují a pak se můžou vrátit na Slovensko, tak se asi moc nezlobí ;)
Nikto so zdravím rozumom sa po nadobudnutí takého kvalitného vzdelania, aké sa na FI MUNI dá nadobudnúť na Slovensko nevrátí. Načo, aby som financoval Smer s.r.o., J&T, degešov a starých slovákov a ešte aby som sa hanbil za to, že nerobím za 300€ na mesiac a teda som "zlý kapitalista, čo zdiera poctivo pracujúci ľud." ;)

L

« Odpověď #23 kdy: 05. 06. 2011, 11:43:46 »
Inak mám teraz obavy, že či som neurobil chybu, lebo ak niektorí profesori na MUNI zdieľajú takéto názory na nás, tak ako slovák som asi v zadeki. :( Mrzí ma to, že tie vzťahy sa takto dosrali.

Toho se neboj. Já na FI MU neznám studenta, který by zastával podobné názory, natožpak některého vyučujícího.

Taky bych tu žádný problém nehledal. Mimochodem, na FI MUNI je i pár slovenských profesorů.

« Odpověď #24 kdy: 05. 06. 2011, 11:47:38 »
Ešte sa chcem spýtať, k tomu školnému. Už je to schválené? A ak áno, koľko to bude na rok, nech viem, na čo sa mám pripraviť.

iwtu

« Odpověď #25 kdy: 05. 06. 2011, 12:19:51 »
Od destva som sníval o kvaitnej škole. Za základnej som neučil, na gymku som mal dvojky tiež bez učenia. Išiel som na slovenskú kvázi kvalitnú školu, a po dvoch rokoch som odišiel.  Moje poznanie rozšírili prednášky jedného britaltnehého slovenského matematika. Na jeho hodinách mi fakt mozog šlapal naplno. Bol to medzi spolužiakmi najneoblubenejší učiteľ, lebo im nedával skúšky zadarmo.

Čo mi za 2 roky prišlo naozaj málo. Mal som toho pokrk. Celý život som len študoval akože ťažké veci a učiť som sa skoro nemusel. Som si povedal, že pôjdem na MFF UK a ak už tá slávna škola nebude kvalitná a bude mať prázdne reči ako ostatné, tak kašlem na celé vysoké školstvo.

Na imatrikuláci v Košiciach prečátali naše mená. V Prahe rektor každému osobne podal ruku, pozrel sa do očí a povedal "Vitajte!." Pozrel som sa mu do očí a povedal "Ďakujem". Chcel som veriť, že tie krásne akemické hodnoty, ktoré sa vraveli, že ich ľudia myslia skutočne s plnou vážnosťou.

A je to aj skutočne rád. Som nesmierne rád, že môžem študovať tam, kde študujem a škola konečne funguje tak, ako som si predstavoval od môjho útleho detstva. Nehovoriac o tom, že som tu stretol užasných ľudí. Profesor si ma vybral kvôli mojim myšlienkam a nie som pre neho iba študent pracant. To mam asi šťastie no. Na Bc. takých väčšina ľudí asi stále hľadá. Nie je len že ma prijala škola, ale aj vedecká komunita okolo profesora s otvorenou náručou a máme úžasne vzťahy.

Čo sa tyká veľkého počtu Slovákov. Myslím si, že pre Česko je to iba dobré. Ja som bol tu krásne prijatý, na Slovensku som bol stále len hlupák, ktorému sa stále niečo nepáči. A tak do Česka ide veľká časť najlepších študentov Slovenska. A preto tu aj maju aspoň CUNI a MUNI uroveň akú majú, lebo majú fakticky to najlepšie z oboch krajín.

Otázka je, či nechcete platiť dane (aj Slováci v Česku) ale ich budete platiť za cenu toho, že máte 2 pomerne kvalitne univerzity a s tými najlepšími súčasnými študenti. Na Slovensku na náš užasný počet vysokých škol povedal jeden známy matematik, že slovenské matere neporodili toľko profesorov, aby sme mohli mať toľko vysokých škol. Je otázka, či české matere porodili toľko kvalitných študentov, aby česko mohlo mať MUNI a CUNI.

Ďakujem, veľmi si to vážim, že môžem študovať kde študujem a hýbať sa v spoločnosti, v ktorej sa hýbem. Mám pocit, že aj tá spoločnosť je rada, že som jej súčasťou...

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 05. 06. 2011, 12:26:35 »
Nikdy jsem se v cechach nesetkal ze by nekdo utlacovatl slovaka. Ja osobne sem to nikdy nerozlisovala do dneska to nedelam. K smichu jsou akorat ty kokoti u nich ve vlade ale to o nic mene nez ty nasi :) takze nemej strach ze by si mel problemy s tim ze si slovak.

Co se toho ubytovaciho stipendia tak to udeluje dle meho nazoru vlada a ne univerzita a z toho duvodu se na to nevztahuji zadne dohody a podminky, protoze univerzita sama s tim nema co docineni.

to stewe: Co se tyce vycestovani tak tam je to zcela jednoduche. Lidi v cechach i na slovensku jsou liny a bojej se o vlastni pohodli. Pokud slovak uz vycestoval de-facto za hranice do cech studovat a osamostatnit se, tak uz neni pro nej velkej problem vycestovat kamkoliv jinam pac uz samostatnej vicemene je a to ze cesi nechteji vycestovat vubec taky neni pravda, spousta mojich kamaradu a znamych se snazila do erasmu dostat x let neuspesne. A co se tyce motivovanosti tak tam je to uplne do oci bijici, slovensko je v zadeki zato cesi si to o sobe pouze mysli a pritom se maji vcelku dobre :).

to pavel:
Skola budto vyucuje v cizim jazyce a nebo ne. Zadnou vetsi zatez financni to nepredstavuje takze je jedno jestli jses slovak nebo nigerijec. Jestli neumis jazykje to jenom tvuj problem a ty budes vyhozen a to zejmena v cechach kde frcej ustni zkousky. Ty jednotny podminky se tykaji skolneho, coz znamena, ze vsichni studnti z clenskych zemi museji mit stejne podminky coz znamena jazyk a jednotne skolne. Pokud vlada udeluje granty domacim studentum a ti pak studuji zdarma tak to je v poradku.

to Miro:
Hlane nic nevracej. Neplat dane, zejmena ne v cechach a na slovensku. Krmili by z toho cikany a nikdy bysme se jich nezbavili.

« Odpověď #27 kdy: 05. 06. 2011, 12:38:31 »
Od destva som sníval o kvaitnej škole...
iwtu, nie si náhodou z Prešova resp. blízko Prešova?

stewe

« Odpověď #28 kdy: 05. 06. 2011, 12:45:34 »
to stewe: Co se tyce vycestovani tak tam je to zcela jednoduche. Lidi v cechach i na slovensku jsou liny a bojej se o vlastni pohodli. Pokud slovak uz vycestoval de-facto za hranice do cech studovat a osamostatnit se, tak uz neni pro nej velkej problem vycestovat kamkoliv jinam pac uz samostatnej vicemene je a to ze cesi nechteji vycestovat vubec taky neni pravda, spousta mojich kamaradu a znamych se snazila do erasmu dostat x let neuspesne. A co se tyce motivovanosti tak tam je to uplne do oci bijici, slovensko je v zadeki zato cesi si to o sobe pouze mysli a pritom se maji vcelku dobre :).

Tak potom prepac, ak sa ti zda, ze velmi zovseobecnujem. Asi mas pravdu a naozaj to zavisi od kazdej fakulty. Len som bol prekvapeny ... Kazdopadne nieco to o studentoch nieco vypoveda (pozitivne ci negativne, to uz necham na kazdeho, nech si spravi vlastny nazor)

ateista

Re: Fin. náklady na FI MUNI
« Odpověď #29 kdy: 05. 06. 2011, 12:49:29 »
Načo, aby som financoval Smer s.r.o., J&T, degešov a starých slovákov a ešte aby som sa hanbil za to, že nerobím za 300€ na mesiac...
Tak to bych jen rad podotknul, ze pujdes z deste pod hodne deravy okap! U nas jsou to pro zmenu treba Standa kterymu pujcil stryc, Řebous z dopravy, Saša a ozvuceni, Mirek a padaky v 90., Bakič a byty a vsichni jejich kamaradickove. A je jich tady fakt hodně kteri verejny finance drancujou stuj co stuj - anebo uz vydrancovali a uzivaji si v dubaji, toskansku apod. Jak nemam tohodle uslintance vubec rad tak tady rika pravdu ktera se tahne od 45. a neprijeti marshalova planu: http://www.youtube.com/watch?v=CtzQDantj6A

A jinak se nemusis bat, slovaci tady rozhodne nejsou nijak utlacovani pokud se chovaji normalne. Je pravda ze nekdo je ma rad mene, ale jini zase o to vice. Jen protoze holt nekteri mame osobni zkusenost zlou tak nelze rikat ze jsme nejaci fasouni nebo tak, jista mira nacionalismu urcite neni na skodu.