Od destva som sníval o kvaitnej škole. Za základnej som neučil, na gymku som mal dvojky tiež bez učenia. Išiel som na slovenskú kvázi kvalitnú školu, a po dvoch rokoch som odišiel. Moje poznanie rozšírili prednášky jedného britaltnehého slovenského matematika. Na jeho hodinách mi fakt mozog šlapal naplno. Bol to medzi spolužiakmi najneoblubenejší učiteľ, lebo im nedával skúšky zadarmo.
Čo mi za 2 roky prišlo naozaj málo. Mal som toho pokrk. Celý život som len študoval akože ťažké veci a učiť som sa skoro nemusel. Som si povedal, že pôjdem na MFF UK a ak už tá slávna škola nebude kvalitná a bude mať prázdne reči ako ostatné, tak kašlem na celé vysoké školstvo.
Na imatrikuláci v Košiciach prečátali naše mená. V Prahe rektor každému osobne podal ruku, pozrel sa do očí a povedal "Vitajte!." Pozrel som sa mu do očí a povedal "Ďakujem". Chcel som veriť, že tie krásne akemické hodnoty, ktoré sa vraveli, že ich ľudia myslia skutočne s plnou vážnosťou.
A je to aj skutočne rád. Som nesmierne rád, že môžem študovať tam, kde študujem a škola konečne funguje tak, ako som si predstavoval od môjho útleho detstva. Nehovoriac o tom, že som tu stretol užasných ľudí. Profesor si ma vybral kvôli mojim myšlienkam a nie som pre neho iba študent pracant. To mam asi šťastie no. Na Bc. takých väčšina ľudí asi stále hľadá. Nie je len že ma prijala škola, ale aj vedecká komunita okolo profesora s otvorenou náručou a máme úžasne vzťahy.
Čo sa tyká veľkého počtu Slovákov. Myslím si, že pre Česko je to iba dobré. Ja som bol tu krásne prijatý, na Slovensku som bol stále len hlupák, ktorému sa stále niečo nepáči. A tak do Česka ide veľká časť najlepších študentov Slovenska. A preto tu aj maju aspoň CUNI a MUNI uroveň akú majú, lebo majú fakticky to najlepšie z oboch krajín.
Otázka je, či nechcete platiť dane (aj Slováci v Česku) ale ich budete platiť za cenu toho, že máte 2 pomerne kvalitne univerzity a s tými najlepšími súčasnými študenti. Na Slovensku na náš užasný počet vysokých škol povedal jeden známy matematik, že slovenské matere neporodili toľko profesorov, aby sme mohli mať toľko vysokých škol. Je otázka, či české matere porodili toľko kvalitných študentov, aby česko mohlo mať MUNI a CUNI.
Ďakujem, veľmi si to vážim, že môžem študovať kde študujem a hýbať sa v spoločnosti, v ktorej sa hýbem. Mám pocit, že aj tá spoločnosť je rada, že som jej súčasťou...