Finanční náklady na FI MUNI

Finanční náklady na FI MUNI
« kdy: 03. 06. 2011, 21:44:09 »
Zdravím,

ak sa tu nachádza nejaký slovák, ktorý momentálne študuje na FI MUNI, chcem sa spýtať, či sa dá mesačne vojsť do nákladov zhruba tých 200€ (cca 5000CZK) ak na som si vybral internát, kde budem platiť zhruba 2000CZK. Dodám snáď len to, že som abstinent, nefajčiar :) čiže chlastačky a kraviny idú mimo mňa a mojej peňaženky. Za odpovede budem vďačný.

Chudobný študent.
« Poslední změna: 04. 06. 2011, 12:19:34 od Petr Krčmář »

Joe King

Re: Fin. náklady na FI MUNI
« Odpověď #1 kdy: 03. 06. 2011, 23:14:21 »
Nejsem Slovak a je tomu uz i par let, co jsem se rozloucil s mou Alma mater. Nicmene odpovedet si troufnu.

Podle me se za tech 5tkc da vyzit. Nebude to na zadne vyskakovani samozrejme, ale prezijes. Samozrejme se bude hodit, kdyz nejake obleceni, boty, atd. dostanes mimo tento limit (existuje neco jako vanoce, narozeniny, ... ). Zalezi samozrejme i jak casto chces jezdit domu - a jake zasoby si naopak z domu privezes.

Co se tyce skript, ta skola nebyla financne nijak extra narocna - spousta veci byla dostupna elektronicky, pripadne jsme hodne fungovali na vytisklych slidech z prednasek. Ja sem tedyjel xeroxovou formu studia, tak sem na kopirkach zaplatil o neco vice - ale taky zadne drama.

Ja sem penize od rodicu dostaval akorat do konce druhaku. Ve tretaku sem si nasel praci v oboru, kterou sem zvladal pri skole a osamostatnil se.

Nevim jak to funguje dneska, ale ja sem behem ctvrtaku a pataku dostal nekolik pracovnich nabidkek i primo od ucitelu.

Kdyz jsem byl na Erasmu v Italii, tak kamaradovi po zaplaceni koleji zbyvalo taky jen neco pod 100Eur a fungoval tam relativne OK.

stewe

« Odpověď #2 kdy: 04. 06. 2011, 02:10:31 »
+ ked pojdes na intrak, tak dostanes ubytovacie stipendium co je cca 3200 kcs na semester, takze za rok dva krat ... 5000 je ltt (len tak tak :) ) ak sa budes minimalne pri studiu snazit a prihodis si k tomu nejaku tu tisicku tak by si taku biedu drat nemal ...

stewe

« Odpověď #3 kdy: 04. 06. 2011, 02:11:42 »
* kc :D

nhx

« Odpověď #4 kdy: 04. 06. 2011, 23:31:01 »
+ ked pojdes na intrak, tak dostanes ubytovacie stipendium co je cca 3200 kcs na semester, takze za rok dva krat ... 5000 je ltt (len tak tak :) ) ak sa budes minimalne pri studiu snazit a prihodis si k tomu nejaku tu tisicku tak by si taku biedu drat nemal ...

Já tomu nerozumim, proč mam z daní sponzorovat vzdělání (a zřejmě i ubytování) občanům jinýho státu?

m

« Odpověď #5 kdy: 05. 06. 2011, 00:00:36 »
Já tomu nerozumim, proč mam z daní sponzorovat vzdělání (a zřejmě i ubytování) občanům jinýho státu?

Spíš Slováci by se na nás měli zlobit, že jim krademe do ČR chytré lidi, ne? :-)

nhx

« Odpověď #6 kdy: 05. 06. 2011, 00:06:41 »

Spíš Slováci by se na nás měli zlobit, že jim krademe do ČR chytré lidi, ne? :-)

Jako třeba budoucí zaměstance českého Lidlu? No nic, tak jsem si zatrolil a jdu spát, musim od půl osmý na směnu :-)

student

« Odpověď #7 kdy: 05. 06. 2011, 00:12:26 »

Myslím, že máme se Slováky dohodu, která říká že Češi mohou studovat na Slovensku a oni zase u nás. IMHO je slovenských studentů v česku řádově více a rovnováha v tom systému není. 1/3 studentů MUNI jsou slováci.

No vzhledem k tomu, že u nás zadarmo vystudují a pak se můžou vrátit na Slovensko, tak se asi moc nezlobí ;)

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
Re: Finanční náklady na FI MUNI
« Odpověď #8 kdy: 05. 06. 2011, 00:30:33 »
Osobne mi tahle dohoda taky prijde vyhodna pouze jednostranne. Mame ranec spatnych skol kam neni problem se dostat u nas a tech kvalitnich, ktere by nemeli ekvivalent u nas na slovensku neni. Na druhou stranu, proc by se meli vracet na slovensko kdyz se naopak vetsina snazi z tama vypadnout? Neverim tomu, ze slovaci pujdou do cech studovat, aby se potom vratili domu, to je kravina.

m

« Odpověď #9 kdy: 05. 06. 2011, 00:32:24 »

No vzhledem k tomu, že u nás zadarmo vystudují a pak se můžou vrátit na Slovensko, tak se asi moc nezlobí ;)

I ta část, která tu zůstane, snad za to stojí (nemám přesná čísla, podle pozorování okolí je těch, co zůstane, "opravdu velká" část :-)). Uvažme navíc, že na české školy chodí spíš ti chytřejší slovenští studenti.
Navíc takoví zvyšují kvalitu průměrného studenta VŠ. Třeba na FI MU se slovenští studenti podílejí na práci v laboratořích, někteří vedou cvičení k předmětům... A takových není málo.

Zamyslete se prosím i nad takovými souvislostmi. Já nevěřím, že benefity, které ČR tímto získá, za tu cenu nestojí.
A nakonec - i když se slovenský student po studiu vrátí domů, i třeba Košice jsou k nám dost blízko na to, abychom byli rádi, že tam jsou mladí lidé vzdělaní :-)

nhx: ?

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 05. 06. 2011, 00:46:27 »
Tady ta namitka byla na placeni stipendii z ceskych dani etc. jak ale bylo zmineno, slovaci a jeste navic studovani v cechach chteji zustat pac se v CR maji nekolikanasobne lepe nez na slovensku a temi danemi to vrati. Ta zminovana dohoda byla lepe viditelna drive nez jsme vstoupili do EU. Ted uz musi byt podminky pro vsechny studenty z EU ve vsech skolach stejne. Resi se to pak vetsinou placenym studiem a formou grantu, na ktery mate narok po urcite odpracovene dobe ci pokud nekde urcitou dobu zijete. Mne osobne slovensti studenti nevadi. Vadi spise vymleta logika jejich vlady, kde se museli za kazdou cenu rozdelit a mit vlastni maly fasisticky stat a ted normalni obcani co si tuhle hovadinu nevymysleli koukaj kam by z toho bordelu zdrhli. Mam kolem sebe spoustu slovaku a uprimne se jim nedivim a soucitim s nimi. Zejmena s tema mladejma.

marx

« Odpověď #11 kdy: 05. 06. 2011, 00:54:21 »
Osobne mi tahle dohoda taky prijde vyhodna pouze jednostranne.

Najväčšia sranda je, že táto dohoda neplatí od vstupu do EÚ. Takže sa univerzita musí chovať rovnako k niekomu, kto príde z Košíc, Bukurešti, alebo Paríža.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 05. 06. 2011, 01:03:22 »
No to sem taky psal. Jde ale o to, ze cesi a slovaci si vzajemne rozumi takze tam odpada jazykova bariera takze frantik nebo madar ci rumun to maji vcelku slozity s jazykem a univerzita je nemusi prijmout.  Osobne bych rekl, ze ceskemu skolstvi by prospelo, kdyby se tak 40-50 procent skol, a to zejmena tech soukromejch kterych je dnes uz nadpolovicni vetsina, zavrelo a zbytek by se zpoplatnil jako je to ve vsech civilizovanejch zemich. Davaji se u nas maturity a tituly za hubicku a to neni dobre. A co se tyce slovaku tak vsichni slovensti studenti v CR co jsem potkal byli drici a makali neuveritelne a byli jedni z nejlepsich. Je dobre ze ty trotlove zustavaji doma :).

student

« Odpověď #13 kdy: 05. 06. 2011, 01:10:13 »
Osobně mi slovenští studenti nevadí, většinou jsou slušní a snaživí. Nicméně finanční situace českého školství je žalostná, rozpočty škol se rok od roku snižují a ve vzduchu visí i něco jiného než lustry - povinné školné. Placení školného studentům cizího státu (ano cizího, sami to tak chtěli) z daní je IMHO mezi prvními věcmi které by se mohly seškrtat.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 05. 06. 2011, 01:23:54 »
Skolne ma byt placeno z principu. At si na sebe skoly vydelaji a penize investuji do sveho rozvoje a nemusi se spolehat na statni prispevky. Tyhle penize mohou jit na neco zcela jineho. Zprisnete podporu v nezamestnanosti a podminte ji barvou pleti, udelejte placene skolne, zajistete bezurocne pujcky na skolne a bude usetrene penize investujte do zdravotnictvi.