Hardware pro zálohování

Ela

Re: Hardware pro zálohování
« Odpověď #45 kdy: 05. 06. 2011, 23:51:42 »
K metru??  :o
Ja tam jela tramvaji, vystoupila na Delnicke a o jednu zastavku dal :P je mironet ;D
Metro? To netusim, kde tam je nejbliz nejake metro :D

Jan Pálava

« Odpověď #46 kdy: 06. 06. 2011, 07:49:46 »
Já potom samozřejmě myslel, že by se data od zákazníka přelila z notebooku/USB disku na zálohovací zařízení
Občas nastávají případy, kdy je nutné data okamžitě odlít a následně zase nahrát zpět. Risknete si to s Flash diskem nebo jiným externím zařízení bez Raidu, když víte, že neexistuje jediná kloudná záloha?.

Nicméně debatu bych směřoval trošku jiným směrem... přijde mi docela zajímavá situace, kdy zákazník nemá vlastní zálohovací řešení (ať už by to byla blbá flash nebo ten zmiňovaný ext. disk). Ale to už je OT.
Pokud se budete pohybovat v IT dostatečně dlouho, zjistíte, že 80% malých zákazníků neví, co to zálohování znamená. U větších firem je to sice lepší, ale občas se mi stane, že zákazník tvrdí, že data má, což ve skutečnosti není pravda (pásku nelze přečíst, záloha neobsahuje vše co chtěl, a tak dále...). Toto jsem ale řešit nechtěl.

To ale není pravda - existují rámečky do kterých jde dát dva disky a podporují RAID. Viz. například

- http://www.alza.cz/icy-dock-mb-662us-2s-d149657.htm
 - http://www.alza.cz/western-digital-my-book-world-2tb-wdh2nc20000e-d118276.htm

S tím šifrováním je to samozřejmě horší, ale to se v přpadě nutnosti dá celkem rozumně řešit např. v zálohovacím software.
IcyBox jsem zmiňoval hned v prvním příspěvku. Je to jedno z nejhorších externích zařízení, které existují. Nikdy se mi nepodařilo odzálohovat více jak 500GB dat. Po třetí výměně jsem si nechal vrátit peníze a tento krám již nikdy nechci vidět. U Westernu mám obdobnou zkušenost - ze 6 kusů u zákazníku jsou již čtyři minimálně jednou reklamované. S některými modely připojenými přes USB navíc nelze stroj nabootovat.

Ještě mne ale napadla jedna věc, pokud je cílem spolehlivý způsob přenosu dat od zákazníka. Problém se SATA disky je v tom že se jedná o mechanická zařízení, a i když se to v poslední době hodně zlepšilo tak nejvíc problémů pramení právě z té mechaničnosti. Řešením by mohl být obyčejný box na jeden disk a SSD disk. Je to dražší ale IMHO by to mohlo být dostačující ...
Primárně nechci dvě zařízení ale jedno. SSD disk (do 10 000Kč) nekoupím v kapacitě řádů TB. Navíc nepodporuje šifrování, což je moje základní podmínka.

Opravdu někdo nezná například nějaký odkaz na  Pico-ITX (Nano-ITX) v krabičce se dvěma 2,5" disky?

Ela

« Odpověď #47 kdy: 06. 06. 2011, 08:27:34 »
Citace
...Risknete si to s Flash diskem nebo jiným externím zařízení bez Raidu, když víte, že neexistuje jediná kloudná záloha?
Ja bych se neklanela RAIDu jako novemu zlatemu teleti ;D, urcite RAID ma sve misto, ale spis na stabilnich serverech, zalohach vel. systemu apod. V tomhle pripade to lze nahradit soucasnym double zalohovanim/kopirovanim na 2 fyzicke disky...
Priklad: ja bych pouzila nejake mini PC, klidne i starsi, ale s novymi disky, s OS Debian Squeeze, ktery stabilni bez pochyby je. Soucasne lze zvolit i sifrovani celych disku a pokud si zvolite i LVM u instalace, lze kdykoli prubezne 'carovat' s pridavanim novych disku atd. atd. Univerzalni a levne k tomu reseni asi nenajdete, proto si jej nejak musite prizpusobit sam, IMHO :P

martin

« Odpověď #48 kdy: 06. 06. 2011, 09:15:50 »
Ne, že bych paušálně odsuzoval snahu snižování nákladů, ale ve vašem případě mi to případá, že hledáte standardní rodinný domek za cenu kampingového stanu.

Občas nastávají případy, kdy je nutné data okamžitě odlít a následně zase nahrát zpět. Risknete si to s Flash diskem nebo jiným externím zařízení bez Raidu, když víte, že neexistuje jediná kloudná záloha?.

A vy si to risknete na disky, které nosíte v aktovce? Mne by tedy nepřesvědčil ani RAID1. A s vašimi zkušenostmi jak ta zařízení odchází se divím, že o tom stále uvažujete. Přinejmenším v kombinaci s konvenčním zálohovacím procesem. Co vlastně používáte na zálohování za SW?

Citace
Primárně nechci dvě zařízení ale jedno. SSD disk (do 10 000Kč) nekoupím v kapacitě řádů TB. Navíc nepodporuje šifrování, což je moje základní podmínka.

Šifrování, jak už tu bylo několikrát řečeno, bude flexibilnější na straně zálohovacího/migračního sw (ostatně jako vždy)

Citace
Opravdu někdo nezná například nějaký odkaz na  Pico-ITX (Nano-ITX) v krabičce se dvěma 2,5" disky?

Jeden jsem vám dával. 1800Kč vám ale za skříň přišlo moc. To by mne zajímalo, kolik by byste si představoval cenu u (přiznejme si to) netypické skříně. Já bych nad tím víc neuvažoval (obzvlášť když by to uvažování stálo daleko víc než případný cenový rozdíl). I tak se s cenou do 10k vejdete, tak opravdu nechápu tu názorovou nekonzistenci.

Jan Pálava

« Odpověď #49 kdy: 06. 06. 2011, 10:01:03 »
Ja bych se neklanela RAIDu jako novemu zlatemu teleti ;D, urcite RAID ma sve misto, ale spis na stabilnich serverech, zalohach vel. systemu apod. V tomhle pripade to lze nahradit soucasnym double zalohovanim/kopirovanim na 2 fyzicke disky...
Priklad: ja bych pouzila nejake mini PC, klidne i starsi, ale s novymi disky, s OS Debian Squeeze, ktery stabilni bez pochyby je. Soucasne lze zvolit i sifrovani celych disku a pokud si zvolite i LVM u instalace, lze kdykoli prubezne 'carovat' s pridavanim novych disku atd. atd. Univerzalni a levne k tomu reseni asi nenajdete, proto si jej nejak musite prizpusobit sam, IMHO :P
Nikdy jsem netvrdil, že RAID1 je zlaté prase. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že veškeré operace budou trvat poloviční dobu než kdybych je zálohoval na dva samostatné disky. Představte si situaci, kdy má zákazník server do kterého není možné vlézt (třeba je neprůstřelně zaházený v RACKu)  a jediný způsob zálohy dat je via 100Mbit ethernet. Jak dlouho bude trvat záloha a následná obnova 2TB dat s RAIDem a jak dlouho se 2 disky....

Ne, že bych paušálně odsuzoval snahu snižování nákladů, ale ve vašem případě mi to případá, že hledáte standardní rodinný domek za cenu kampingového stanu.
Ne - to není pravda - viz dále...

A vy si to risknete na disky, které nosíte v aktovce? Mne by tedy nepřesvědčil ani RAID1. A s vašimi zkušenostmi jak ta zařízení odchází se divím, že o tom stále uvažujete. Přinejmenším v kombinaci s konvenčním zálohovacím procesem. Co vlastně používáte na zálohování za SW?
Citace
Použitý zálohovací SW je irelevantní. Hledám HW a ne způsob zálohování. Pokud Vás to ale zajíma, tak na produkční servery TSM a pro osobní potřeby dirvish.

Jeden jsem vám dával. 1800Kč vám ale za skříň přišlo moc. To by mne zajímalo, kolik by byste si představoval cenu u (přiznejme si to) netypické skříně. Já bych nad tím víc neuvažoval (obzvlášť když by to uvažování stálo daleko víc než případný cenový rozdíl). I tak se s cenou do 10k vejdete, tak opravdu nechápu tu názorovou nekonzistenci.
Názorovou nekonzistenci nechápu. Cena mi přijde opravdu přemrštěná. Když přidám přibližně pětistovku, mám kompletní PC (bohužel s pozicí pouze pro jeden disk) - vizte http://asm.cz/zbozi/tc-261hsx1x-cf300mhz1x-lanfanlesshdd-2.5.html

Ela

« Odpověď #50 kdy: 06. 06. 2011, 10:20:20 »
Tak pokud jde o zakaznika s 2 TB, pak plati pravidlo - profi reseni nelze delat na kolene (aka jako amateri ;)), takovy zakaznik si musi (svou neschopnost zalohovat) zaplatit na dodatecne sluzbe (te vasi), cili podtrzeno secteno, za svoji hloupost nekdo zaplatit musi, bud vy nebo zakaznik.

Ja vim, ze spoustu chytrolinu chce za malo penez hodne muziky, ale bohuzel, takhle to proste porad nemuze fungovat :-\

Jan Pálava

« Odpověď #51 kdy: 06. 06. 2011, 10:38:50 »
Tak pokud jde o zakaznika s 2 TB, pak plati pravidlo - profi reseni nelze delat na kolene (aka jako amateri ;)), takovy zakaznik si musi (svou neschopnost zalohovat) zaplatit na dodatecne sluzbe (te vasi), cili podtrzeno secteno, za svoji hloupost nekdo zaplatit musi, bud vy nebo zakaznik.

Ja vim, ze spoustu chytrolinu chce za malo penez hodne muziky, ale bohuzel, takhle to proste porad nemuze fungovat :-\
Výše uvedená situace byla modelová. Stejně tak za mnou může přijít zákazník, že chce přeinstalovat PC z Windows na Linux. Převezmete PC a pustíte se do konverze NTFS na nějaký Linuxový FS. V 90% vám to klekne a data budou v háji. Přiznáte chybu a poprosíte zákazníka o jeho poslední zálohu nebo si raději vše předem bezpečně zazálohujete?

Můj původní dotaz byl směřovaný na konkrétní HW. Držme se proto prosím zadání a neřešmě věci kolem.

dustin

« Odpověď #52 kdy: 06. 06. 2011, 10:43:29 »
Nikdy jsem netvrdil, že RAID1 je zlaté prase. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že veškeré operace budou trvat poloviční dobu než kdybych je zálohoval na dva samostatné disky.

RAID1 při jednom čtecím procesu není nijak rychlejší než jeden samostatný disk, ani zápis. Samozřejmě zápis na dva oddělené disky jeden po druhém bude trvat dvakrát tak dlouho, než současný zápis na oba disky v raid1.

Citace
Představte si situaci, kdy má zákazník server do kterého není možné vlézt (třeba je neprůstřelně zaházený v RACKu)  a jediný způsob zálohy dat je via 100Mbit ethernet. Jak dlouho bude trvat záloha a následná obnova 2TB dat s RAIDem a jak dlouho se 2 disky....

Stejně, obojí těch 100Mbitů zahltí :)

Domnívám se, že ani samotný raid1 není řešení. Stačí jeden chybný příkaz a data jsou fuč z obou disků současně. Chce to offline kopie, nejlépe střídavě, aby byla jedna kopie pořád mimo komp (přepětí, blesk), fyzicky úplně někde jinde (požár). V zálohovacím serveru pak pro zvýšení dostupnosti může být raid1. Pokud objemy přesahují stávající kapacity jednoho disku, strčit nad to pro jistotu LVMko nebo použít takovou konfiguraci raidu, kterou lze rozšiřovat.

dustin

« Odpověď #53 kdy: 06. 06. 2011, 10:45:09 »
Tak pokud jde o zakaznika s 2 TB...

2TB mi dnes nepřijde velký objem dat.

martin

« Odpověď #54 kdy: 06. 06. 2011, 12:59:28 »
Názorovou nekonzistenci nechápu. Cena mi přijde opravdu přemrštěná. Když přidám přibližně pětistovku, mám kompletní PC (bohužel s pozicí pouze pro jeden disk) - vizte http://asm.cz/zbozi/tc-261hsx1x-cf300mhz1x-lanfanlesshdd-2.5.html

Tohle vaše PC ale nesplňuje tu vaši specifikaci. Nechápu, co se tím tady oháníte.

Dostal jste radu jak si takový HW postavit do ceny 10000,–Kč, které by splňovalo všechny vaše podmínky, včetně té cenové. Tak nechápu co tu ještě řešíte. Pokud to chcete ještě zlevnit, tak si nakupte ve Feroně plechy a udělejte si krabici na koleně.

Bože, ať od vás nejsem nucen objednávat žádnou službu....

martin

« Odpověď #55 kdy: 06. 06. 2011, 13:13:46 »

2TB je dost. To jen tak konzistentně neodzálohujete.

A navíc, kolik menších firem má 2TB obchodních dat? Minimum.

« Odpověď #56 kdy: 06. 06. 2011, 15:50:10 »

To IMHO není pravda, objem dat a konzistence zálohy jsou víceméně nezávislé. Pokud záloha probíhá během nějaké odstávky tak to není až takový problém. A například většina rozumných databází umí dělat on-line zálohy, takže konzistence není problém. A nashromáždit dnes 2TB dat není až takový problém (samozřejmě to závisí na oblasti podnikání).

dustin

« Odpověď #57 kdy: 06. 06. 2011, 16:04:15 »

Pokud se zálohují servery i pracovní stanice, snadno se to nasčítá. Samozřejmě nemluvím o záloze jednoho serveru.

Jan Palava

« Odpověď #58 kdy: 06. 06. 2011, 16:44:50 »
Tohle vaše PC ale nesplňuje tu vaši specifikaci. Nechápu, co se tím tady oháníte.

Dostal jste radu jak si takový HW postavit do ceny 10000,–Kč, které by splňovalo všechny vaše podmínky, včetně té cenové. Tak nechápu co tu ještě řešíte. Pokud to chcete ještě zlevnit, tak si nakupte ve Feroně plechy a udělejte si krabici na koleně.

Bože, ať od vás nejsem nucen objednávat žádnou službu....
Martine neragujte již prosím na žádné příspěvky v tomto vlákně. Nechce se mi je číst. Uspokojivou odpověď jsem nedostal. Počítač za 10 000 sice postavím, ale bude nepřenostitelný. Vámi navrhovaný case nechci, neboť rozměry nejsou příliš odlišné od jiných pro Micro-ITX a cena je téměř dvojnásobná. To že se to cenově vleze do limitu neznamená, že chci zbytečně vyhazovat peníze oknem.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 06. 06. 2011, 17:27:33 »
Hele, ty chceš ale opravdu něco, co na trhu neni a nadáváš ostatním, když Ti navrhujou nejlepší možný alternativy.

Smiř se s tim, že výrobek, splňující všechny Tvoje kritéria (zahrnujíc cenu) neexistuje a musíš z něčeho slevit. Nebo koupit zařízení dvě, např. postavit domácí miniserver a k tomu externí disk.