Já potom samozřejmě myslel, že by se data od zákazníka přelila z notebooku/USB disku na zálohovací zařízení
Občas nastávají případy, kdy je nutné data okamžitě odlít a následně zase nahrát zpět. Risknete si to s Flash diskem nebo jiným externím zařízení bez Raidu, když víte, že neexistuje jediná kloudná záloha?.
Nicméně debatu bych směřoval trošku jiným směrem... přijde mi docela zajímavá situace, kdy zákazník nemá vlastní zálohovací řešení (ať už by to byla blbá flash nebo ten zmiňovaný ext. disk). Ale to už je OT.
Pokud se budete pohybovat v IT dostatečně dlouho, zjistíte, že 80% malých zákazníků neví, co to zálohování znamená. U větších firem je to sice lepší, ale občas se mi stane, že zákazník tvrdí, že data má, což ve skutečnosti není pravda (pásku nelze přečíst, záloha neobsahuje vše co chtěl, a tak dále...). Toto jsem ale řešit nechtěl.
To ale není pravda - existují rámečky do kterých jde dát dva disky a podporují RAID. Viz. například
- http://www.alza.cz/icy-dock-mb-662us-2s-d149657.htm
- http://www.alza.cz/western-digital-my-book-world-2tb-wdh2nc20000e-d118276.htm
S tím šifrováním je to samozřejmě horší, ale to se v přpadě nutnosti dá celkem rozumně řešit např. v zálohovacím software.
IcyBox jsem zmiňoval hned v prvním příspěvku. Je to jedno z nejhorších externích zařízení, které existují. Nikdy se mi nepodařilo odzálohovat více jak 500GB dat. Po třetí výměně jsem si nechal vrátit peníze a tento krám již nikdy nechci vidět. U Westernu mám obdobnou zkušenost - ze 6 kusů u zákazníku jsou již čtyři minimálně jednou reklamované. S některými modely připojenými přes USB navíc nelze stroj nabootovat.
Ještě mne ale napadla jedna věc, pokud je cílem spolehlivý způsob přenosu dat od zákazníka. Problém se SATA disky je v tom že se jedná o mechanická zařízení, a i když se to v poslední době hodně zlepšilo tak nejvíc problémů pramení právě z té mechaničnosti. Řešením by mohl být obyčejný box na jeden disk a SSD disk. Je to dražší ale IMHO by to mohlo být dostačující ...
Primárně nechci dvě zařízení ale jedno. SSD disk (do 10 000Kč) nekoupím v kapacitě řádů TB. Navíc nepodporuje šifrování, což je moje základní podmínka.
Opravdu někdo nezná například nějaký odkaz na Pico-ITX (Nano-ITX) v krabičce se dvěma 2,5" disky?