Děkuji všem za podnětné připomínky. Zkusím se vyjádřit k jednotlivým řešením:
1) Externí disk (nevhodné řešení)
Neznám řešení pro dva disky najednou. I kdyby takové zařízení existovalo, RAID a šidrování na něm udělám pouze v Linuxu, ve Windows a jiných systémech budu mít smůlu a data bez instalace dodatečných aplikací/služeb neuvidím.
2) Redukce na disk (nevhodné řešení)
Zde je stejný problém jako u externího disku. Navíc nebudou disky mechanicky chráněny. Nedokážu si představit s takovým zařízením manipulaci/mobilitu (můj stůl je plný elektroodpadu a šroubků, jsem zdrojem permanentních elektro-statických výbojů).
4) Varianta domácí NAS (nevhodné řešení)
Jak jsem již psal - když pominu cenu, vadí mi uzavřené řešení ukládání dat (nemožnost obnovy dat při pádu filesystému/poruše zařízení), absence šifrování a velmi podprůměrný výkon.
5) Varianta MiniITX (uspokojivé, né však dokonalé) řešení
Tato varianta se mi prozatím zamlouvá nejvíce. Za "málo peněz" mám "plohodnotné" PC které mohu do budoucna dále rozšiřovat. Dá se pořídit i ve fanless verzi což je další plus. Obrovské mínus jsou ale opět rozměry (a částečně spotřeba). Dost dobře si nedokážu představit, jak se budu s tímto zařízením přemísťovat (do brašny od 12" Notebooku ho asi nevměstnám...).
Co by mě 100% uspokojilo je například následující řešení:
http://www.asm.cz/zbozi/minipc-atom-11ghz-az-2gb-ddr-ii-1x-lan-4x-usb-cfsdsata-720p-wifi-fanless.html. Bohužel jsem nenašel žádnou variantu se 2 disky.
Na závěr dodávám:
Zařízení je primárně určeno pro mojí vlastní potřebu zálohy stolního PC. Jednou za čas, pak pro zazálohování/odlití dat z PC či serveru zákazníka.
Cenu vlastní práce prosím nepočitejte - předpokládám, že zařízení bezproblémově nainstaluji sám a pak ho jen jednou za čas zaktualizuji.
Co se týče šifrování, nebojím se policie. Jde mi o to, že na zařízení budou uložena citlivá data, která by při ztrátě/krádeži/reklamaci disků měla zůstat bezpečně ukryta. Předpokládejte tedy, že heslo bude dostatečně silné a že zloděj u sebe zrovna nebude mít tekutý dusík ;-)