Hardware pro zálohování

Re: Hardware pro zálohování
« Odpověď #15 kdy: 03. 06. 2011, 12:27:22 »
A to vůbec nezmiňuji fakt, že když už si pro to policie přijde, tak v době, kdy má dostatek podkladů, které by ji patrně stačily i v případě, že byste odmítl spolupracovat. Takže byste si moc nepomohl, ale spíš uškodil.

Jak říkám. Pro domácí použití mi přijde šifrování jako naprosto zbytečná obstrukce. Sobě nepomůžu, jen se s tím bude blbě pracovat. Nejen při správě, ale i při použivání, protože to bude na tom atomu viditelně zpomalovat.
Ano, nějaká zátěž to určitě bude, ale dle důležitosti dat lze volit kompromisní řešení (slabší algoritmus, méně cyklů apod.) případně výkonnější CPU (ony třeba DC celerony zase nežerou o tolik víc).

Každopádně je to o možnosti volby - pokud máte data zašifrována, vždycky můžete PČR to heslo dát. Pokud data zašifrována nemáte a někdo vás vykrade, těžko to zpětně zašifrujete ...

Ela

« Odpověď #16 kdy: 03. 06. 2011, 12:32:21 »
Jednoduse: nektere distra maji podporu sifrovani celeho disku uz hned od instalovani, treba Debian Squeeze, Fedora apod. ;)

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 03. 06. 2011, 13:12:18 »
Vondra: Spíš než atom bych doporučil Bobcat. Spotřeba o moc horší nebude, výkon lepší o něco bude a počet sata portů větší, navíc maj desky k dispozici více portů na rozšíření o další řadiče.

« Odpověď #18 kdy: 03. 06. 2011, 13:39:27 »
Vondra: Spíš než atom bych doporučil Bobcat. Spotřeba o moc horší nebude, výkon lepší o něco bude a počet sata portů větší, navíc maj desky k dispozici více portů na rozšíření o další řadiče.
O tom jsem taky uvažoval, ale E350 je s tím Atomem D525 výkonově víceméně 1:1. Řadič mne netrápí, válí se mi doma jeden Promise TX4 (nic moc, ale stačí) a o tom že by ty desky měly víc PCI portů nevím (všechny na které jsem narazil měly jen jeden). Já po Atomu koukal hlavně proto že má nižší TDP a existují i pasivně chlazené desky.

martin

« Odpověď #19 kdy: 03. 06. 2011, 13:55:04 »
Co znemaná "prakticky"?

Myslel jsem to tak, že prolamování hesel stylem brute-force attack se zas tak moc často neděje. Kdo ví, jestli má PČR na to vůbec čas, know-how a vybavení. V drtivé většině případů stačí něco, co řada lidí ráda vznešeně nazývá sociálním inženýrstvím.

Citace
Osobně jsem dospěl k názoru že šifrovat všechna uživatelská data rozhodně není od věci. Např. ne vždy máte možnost smazat data na disku který reklamujete a pokud "jenom" shořela elektronika je klidně možné že po její výměně budou volně přístupná (teď jsem dva takové disky reklamoval).

Souhlasím. Pro případ reklamace to má využití. Jindy disky z domácího NASu bez smazání nejdou.

ateista

« Odpověď #20 kdy: 03. 06. 2011, 14:09:47 »
Co to je socialni inzenyrstvi na heslo treba: M!Efra1xas2Wa4Ta7Aga
Ja se nebavim o tom jestli je dukazni bremeno na te nebo one strane jestli jim to heslo radsi sam nevyzvonim. Me by zajimalo jak je podle Vas mozne vydolovat data bez znalosti hesla pokud je to heslo dostatecne silne, coz treba to zde napsane podle meho nazoru je.

ateista

« Odpověď #21 kdy: 03. 06. 2011, 14:14:42 »
Jo a TDP je nepodstatna velicina: uz z toho duvodu ze kazdy z tech dvou vyrobcu timto oznacuje neco jineho. Dale i E-350 desky existuji plne pasivni.
Nevim jak nejnovejsi atomy ale ty stare nemely setrici fce takze zraly furt stejne. Jenze je potreba vzit v potaz zejmena spotrebu v idle protoze podobny sstroj se obvykle drtivou vetsinu casu flaka. Bohuzel testy E-350 na ceskych serverech byly fakt "povedene" (napr 1kW zdroj a 15k HDD).

« Odpověď #22 kdy: 03. 06. 2011, 14:44:46 »
Souhlasím. Pro případ reklamace to má využití. Jindy disky z domácího NASu bez smazání nejdou.
No, ještě existuje cosi co se jmenuje "zloději" a to prý vstupuje do bytů i bez pozvání a bere mimo jiné elektroniku.

« Odpověď #23 kdy: 03. 06. 2011, 14:54:12 »
ateista: Aha, to o TDP jsem nevěděl. Koukám že na anandtechu vychází E350 o ždibec lepší. Ale pořád nemohu najít žádnou pasivně chlazenou mini-ITX desku se Zacate ... akorát jsem našel nějakou mATX.

martin

« Odpověď #24 kdy: 03. 06. 2011, 15:11:48 »
Co to je socialni inzenyrstvi na heslo treba: M!Efra1xas2Wa4Ta7Aga
Ja se nebavim o tom jestli je dukazni bremeno na te nebo one strane jestli jim to heslo radsi sam nevyzvonim. Me by zajimalo jak je podle Vas mozne vydolovat data bez znalosti hesla pokud je to heslo dostatecne silne, coz treba to zde napsane podle meho nazoru je.

Ale sociální inženýství není o nalezení hesla ve formě jména mého psa. A neřekl jsem bez znalosti hesla. Jen jsem psal, že není důležité, jak je složité. BTW zrovna heslo, které jste uvedl je jednodušší zjistit než heslo "pásla koně na betoně".

« Odpověď #25 kdy: 03. 06. 2011, 16:13:33 »
BTW zrovna heslo, které jste uvedl je jednodušší zjistit než heslo "pásla koně na betoně".
Prosím o vysvětlení proč je dle vás heslo "M!Efra1xas2Wa4Ta7Aga" jednodušší k uhádnutí než "pásla koně na betoně". Předpokládám samozřejmě že ho dotyčný nemá napsané na klávesnici nebo na lístečku na monitoru.

ateista

« Odpověď #26 kdy: 03. 06. 2011, 17:01:58 »
Jenze ja od zacatku mluvim o tom podstatnem: zna nebo nezna heslo(proto jsem popisoval metody kterymi lze takove heslo zjistit od jeho majitele). Pokud heslo nezna tak se k datum zkratka nedostane pokud zvolim patricne silne heslo. Pokud jsi opacneho nazoru prosim o nejake argumenty.

martin

« Odpověď #27 kdy: 03. 06. 2011, 17:17:04 »
Prosím o vysvětlení proč je dle vás heslo "M!Efra1xas2Wa4Ta7Aga" jednodušší k uhádnutí než "pásla koně na betoně". Předpokládám samozřejmě že ho dotyčný nemá napsané na klávesnici nebo na lístečku na monitoru.

To je právě špatný předpoklad. Takové heslo bude s největší pravděpodobností někde zapsané. Mimochodem nepsalo se tu nedávno o konstrukci hesel (nebo to byl jen odkaz)? Bylo tam myslím něco podobného.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #28 kdy: 03. 06. 2011, 17:36:01 »
A já se vám do diskuze vložím a připomenu, že tazatel se ptal na HARDWARE pro zálohování, ne proč (ne)používat šifrování... To jen tak mimochodem, abyste věděli.

tark

« Odpověď #29 kdy: 04. 06. 2011, 10:05:27 »
Jo, Atom určitě vychází nejvýhodněji... Když se podíváme na ceny např. Synology, či podobné zařízení, poměr cena/výkon vidíme jasně...

No to záleží na kolik si ceníte své práce. Pro mne synology vychází několikanásobně levněji. Ale je pravda, že neotřebuji šifrování, které stejně nebude fungovat dobře, pokud si ho původní tazatel bude implementovat. (Před policií ho to neochrání. Ta se k datům dostane :-))

Máte pravdu, nicméně vycházel jsem z možností tazatele, kdy kladl tlak na cenu... Věřím, že pro někoho je rozdíl mezi ITX PC a Synology nepodstatný... Dokonce, když nad tím tak přemýšlím, tak je možné, že se to i časem srovná (náročnější výměna disků atd.) i u méně výdělečného člověka. Nicméně pro mě osobně vyhrává flexibilita řešení a možnost si kdykoliv přidat nějakou funkcionalitu, pro kterou člověk musí Synology složitě upravovat...