Hardware pro zálohování

Jan Pálava

Hardware pro zálohování
« kdy: 02. 06. 2011, 15:31:31 »
Zdravím všechny odborníky na Hardware. Můj dotaz je velmi jednoduchý. Rád bych prováděl zálohy PC na externí diskové úložiště. Bohužel jsem ale nenašel žádné takové, které by vyhovovalo mým požadavků, které jsou:

- minimální velikost zařízení - ideálně něco formátu nettop či tenký klient
- minimální spotřeba
- standardní a neproprietární formát uložení dat (ext{2,3.4} , reiserf...)
- minimálně 2 disky (RAID 1)
- šifrování dat - ideálně něco s Debian Linuxem
- na způsobu připojení až tak nezáleží  - může být usb,ethernet,esata,firewire
- co nejmenší cena

Vyzkoušel jsem mnoho různých NAS, ale při častějším používání docházelo k pádům filesystému a ztrátě dat. Data následně nebylo možné obnovit díky proprietárnímu způsobu uložení dat /IcyBox, SmartStor,../. Poměrně vyhovující byly zařízení QNAP. Ty ale bohužel v základu nepodporují šifrování a jsou drahé.

Děkuji Jan Pálava

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
Re: Hardware pro zálohování
« Odpověď #1 kdy: 02. 06. 2011, 16:00:10 »
Na domácí použití? Co Atom mITX deska a k tomu už si poskládat zbytek dle vlastního výběru?

Deska vyjde na +-2500, stačí dokoupit disky a případně řadič (pokud bude třeba). Spotřeba minimální (celá základní deska včetně CPU bude mít tak 10W u N270, případně tak odhadovaných 20 u N330 + ION). Připojení Gbit LAN.

tark

« Odpověď #2 kdy: 02. 06. 2011, 17:28:33 »
Tak bych řekl, že tyhle požadavky opravdu vypadají spíše na nějaký malý počítač, než na NAS.

http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?items=_10OF010T6E010LXO010ZS001

Předběžně jsem zkusil jsem tady sestavit něco, bohužel to nesplňuje požadavek na velikost, který je ovšem poměrně komplikovaný... stačí si uvědomit, kolik zabírají běžné disky a normální skříně, do kterých se dají dát tři-čtyři disky se zase tak moc nedělají, navíc musíme vzít v úvahu jejich chlazení.

Jinak to šifrování bude možná limitovat použitý procesor (nevím, jaké jsou požadavky na rychlost).

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #3 kdy: 02. 06. 2011, 17:54:52 »
tark> To vypadá dobře, tohle řešení. Jen tu case bych asi udělal nějak alternativně (domácí podmínky, něco ubastlit). Taky bych doporučil jiné chlazení CPU, ať z důvodu měnšího hluku - i když se na to neklade asi důraz - nebo, a to spíš, z důvodu spolehlivosti - ten 5cm větrák dlouho nevydrží a všude bude hromada prachu. Pokud bude dobře řešená bedna, mohl by stačit pasivní chladič (větší) a 12cm větrák na nižších otáčkách (ideálně profukovat skrz disky, CPU a odtud zdrojem pryč).

Ale co se požadavků týče, vychází varianta malého PC (s Atomem, případně jiným úsporým CPU) nejvýhodněji - podpora různých FS, šifrování, možnost ovládání a nastavení (Linux), spolehlivost, rozšiřitelnost, ...

Zároveň mi to připadá i jako dobrá cenová kategorie. 3000 i s case a bez disků není vysoká cena. Když se škrtne case a přidá jiný CPU chladič, je to pod 2500 a umí to co si kdo umane (FTP, Torrent, Print, HTTP(S), DNS, DHCP a cokoliv dalšího)

tark

« Odpověď #4 kdy: 02. 06. 2011, 22:32:22 »
Jo, Atom určitě vychází nejvýhodněji... Když se podíváme na ceny např. Synology, či podobné zařízení, poměr cena/výkon vidíme jasně... ale zase je nutné uznat, že takovýto systém si zase musíme nachystat a spravovat sami, byť s výhodou, že máme neomezené možnosti a nemusíme nic hackovat.

ateista

« Odpověď #5 kdy: 03. 06. 2011, 08:11:54 »
Jednoznacne poridit levne PC(podle popisu by atom mel byt ok, poohledl bych se i po AMD E-350), system hodit na flashku a ty disky v raidu nechat jen na data. U takovy stroje neexistuji limity toho co tam muze bezet. Debian je v mych ocich taky spravnou uvahou.

martin

« Odpověď #6 kdy: 03. 06. 2011, 08:33:29 »
Jo, Atom určitě vychází nejvýhodněji... Když se podíváme na ceny např. Synology, či podobné zařízení, poměr cena/výkon vidíme jasně...

No to záleží na kolik si ceníte své práce. Pro mne synology vychází několikanásobně levněji. Ale je pravda, že neotřebuji šifrování, které stejně nebude fungovat dobře, pokud si ho původní tazatel bude implementovat. (Před policií ho to neochrání. Ta se k datům dostane :-))

ateista

« Odpověď #7 kdy: 03. 06. 2011, 09:09:39 »
NEDOSTANE.
Bez pouziti donucovacich prostredku jako je voda, elektrika nebo teleskop se k datum nedostane ani fbi, cia a bis dohromady.

Krom toho myslim, ze vetsina zasifrovanych dat jsou obchodni dokumenty zasifrovane pro pripad ze by to nekdo ukradl aby to nevyuzil proti firme.

alfi

• 336
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03. 06. 2011, 09:41:55 »
- minimální velikost zařízení - ideálně něco formátu nettop či tenký klient
- minimální spotřeba
- na způsobu připojení až tak nezáleží  - může být usb,ethernet,esata,firewire
- co nejmenší cena
pokud opravdu může být připojení i přes usb, nestačí libovolný usb disk bez vlastní "inteligence"? šifrování zařídí hostující sytém, u stolního pc může být připojený pořád.. pokud nic nepřenáší, tak se uspí.. :-)

martin

« Odpověď #9 kdy: 03. 06. 2011, 11:05:45 »
NEDOSTANE.
Bez pouziti donucovacich prostredku jako je voda, elektrika nebo teleskop se k datum nedostane ani fbi, cia a bis dohromady.

Nechcete se přejmenovat z ateisty na naivka? V jeho případě bych sázel i na to, že se ho policie nebo dokonce nikdo jiný nebude muset na nic ptát, aby se k těm datům dostala. Ale věřit mi nemusíte :-)

Citace
Krom toho myslim, ze vetsina zasifrovanych dat jsou obchodni dokumenty zasifrovane pro pripad ze by to nekdo ukradl aby to nevyuzil proti firme.

Firma? Ten člověk řeší cenové rozdíly v řádu stovek až pár tisíců Kč. Že by to bylo pro firmu je velmi nepravděpodobné.

ateista

« Odpověď #10 kdy: 03. 06. 2011, 11:14:32 »
martin: pokud budu mit dostatecne silne heslo tak se bez nej k datum proste nedostanou. aspon ne v nejakem relativne blizkem case.

martin

« Odpověď #11 kdy: 03. 06. 2011, 11:52:22 »
martin: pokud budu mit dostatecne silne heslo tak se bez nej k datum proste nedostanou. aspon ne v nejakem relativne blizkem case.

Ale no tak. Na síle hesla a šifrovací metodě přeci vůbec nezáleží. Musíte k tomu přistupovat trochu prakticky.

martin

« Odpověď #12 kdy: 03. 06. 2011, 12:03:06 »

Ale no tak. Na síle hesla a šifrovací metodě přeci vůbec nezáleží. Musíte k tomu přistupovat trochu prakticky.

A to vůbec nezmiňuji fakt, že když už si pro to policie přijde, tak v době, kdy má dostatek podkladů, které by ji patrně stačily i v případě, že byste odmítl spolupracovat. Takže byste si moc nepomohl, ale spíš uškodil.

Jak říkám. Pro domácí použití mi přijde šifrování jako naprosto zbytečná obstrukce. Sobě nepomůžu, jen se s tím bude blbě pracovat. Nejen při správě, ale i při použivání, protože to bude na tom atomu viditelně zpomalovat.

« Odpověď #13 kdy: 03. 06. 2011, 12:13:49 »
Taky něco takového už nějakou dobu plánuji. NAS udělátka typu Synology, WD World Edition apod. jsem nakonec zavrhl, a to ze tří důvodů. Zaprvé rozšiřitelnost a customizovatelnost je minimální (pokud hledáte jenom storage tak to asi jedno). Zadruhé podle benchmarků které jsem viděl je to výkonově celkem nic moc. Ale hlavně zatřetí se u většiny těhle "krabiček" nedá dopátrat jak je tam vlastně ten RAID udělaný - skutečně se nechci dostat do situace kdy mi za dva roky umře nějaká elektronika a já budu zoufale hledat jinou 100% stejnou krabičku (se stejnou revizí desky apod.). V některých je asi Linux (a tedy dm), u některých se nelze dopátrat.

Nakonec to vidím na malý ITX počítač:

Celkem to vychází na cca 9000 Kč, což není málo, ale zase je to rozšiřitelné o další disky a člověk přesně ví co v tom je. Ta deska ale má jenom 4 SATA konektory, takže pro osazení všech 4 disků budete potřebovat řadič co PCI (případně se dá rovnou pořídit deska Intel Mount Washingto​n která má míň SATA konektorů ale je chlazená pasivně).

« Odpověď #14 kdy: 03. 06. 2011, 12:23:09 »

Co znemaná "prakticky"?

Osobně jsem dospěl k názoru že šifrovat všechna uživatelská data rozhodně není od věci. Např. ne vždy máte možnost smazat data na disku který reklamujete a pokud "jenom" shořela elektronika je klidně možné že po její výměně budou volně přístupná (teď jsem dva takové disky reklamoval).

A pokud je člověk alespoň trochu technicky zdatný, není problém přes dmcrypt transparentně šifrovat kompletní partitions (systémová partition může zůstat nešifrovaná aby systém nabootoval a zbytek se dá přimountouvat i vzdáleně přes SSH).