UTP kábel a elektrický kábel blízko seba ?

Re:UTP kábel a elektrický kábel blízko seba ?
« Odpověď #30 kdy: 24. 07. 2020, 12:43:41 »
Mimochodem ten kabel nebude snad volně pohozený na veřejném hřišti, ale bude min. v chráničce a veřejnosti nepřístupný, takže nedělejte z komára velblouda, že může někoho zranit. Také zatloukání hřebíků a práce s rýčem do min. předepsané hloubky uložení kabelu nejsou na veřejném hřišti příliš pravděpodobné.

Přečtetě si diskusi. Pro tazatele je "technický" problém i namontovat zásuvku na zeď. Nepředpokládal bych, že zbytek toho, co píšete, bude tak růžové. Hřebík hrozí na fasádě, stačí vrtat do zdi - když bude síťový kabel vedle silového, riziko existuje.

Kompromisy se dají dělat, ale nejde jich dělat nekonečná řada.

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 24. 07. 2020, 12:49:42 »
ČSN EN 50147-2
Jenom drobnost - tato norma byla zrušena v 05/2009 bez náhrady. Jestli fungujete podle něčeho, co již přes 11 let neplatí, tak potěš koště...

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 24. 07. 2020, 12:54:15 »
Mimochodem ten kabel nebude snad volně pohozený na veřejném hřišti, ale bude min. v chráničce a veřejnosti nepřístupný, takže nedělejte z komára velblouda, že může někoho zranit. Také zatloukání hřebíků a práce s rýčem do min. předepsané hloubky uložení kabelu nejsou na veřejném hřišti příliš pravděpodobné.

Přečtetě si diskusi. Pro tazatele je "technický" problém i namontovat zásuvku na zeď. Nepředpokládal bych, že zbytek toho, co píšete, bude tak růžové. Hřebík hrozí na fasádě, stačí vrtat do zdi - když bude síťový kabel vedle silového, riziko existuje.

Kompromisy se dají dělat, ale nejde jich dělat nekonečná řada.
Pokud to je pro tazatele problém, pak si snad logicky má sjednat odbornou firmu a nikoliv se sám pouštět do nějakých větších akcí. Na tom bychom se snad shodnout mohli :-)

« Odpověď #33 kdy: 24. 07. 2020, 12:58:03 »
Pokud to je pro tazatele problém, pak si snad logicky má sjednat odbornou firmu a nikoliv se sám pouštět do nějakých větších akcí. Na tom bychom se snad shodnout mohli :-)

No jistě. Podle mě není ani problém vzít dvě zásuvky na omítku, navrtat čtyři díry a zapojit to správně. Ať už se stíněním, nebo bez. Cenový rozdíl je ve všech zvažovaných případech (na jednom kabelu, 25m) zanedbatelný.

« Odpověď #34 kdy: 24. 07. 2020, 13:27:53 »
Nechcel som tu rozhádať zbytočne skupinky ľudí no trošku upresním detaily, to AP-čko bude vonku, takže na vonkajšej stene budovy asi nie je úplne geniálne robiť zásuvku ale to už nemusím zachádzať do detailov. Zásuvka je teda možná iba na jednej strane a teda vo vnútri budovy. Chápem že veľa z Vás nepozná detaily ako to tam vyzerá a pod. preto tu padajú niektoré návrhy ktoré nie sú úplne z realizovateľné. Nejaké montáže mám už za sebou, no samozrejme robota od roboty sa to líši a vždy je to niečo nové (hlavne na začiatku) tak ma nemusíte hneď odsudzovať za nejakú nevedomosť zapojenia zásuvky atď...
No namiesto uzemňovania pri routri ma skôr napadlo, keďže to AP-čko by sa malo po správnosti uzemniť tiež, tak či nebude stačiť len stiahnuť "zem" z toho AP-čka a na tom istom konci použiť aj tú tienenú koncovku a vlastne uzemniť aj ten FTP kábel ? Alebo to je úplna blbosť a sústrediť sa na to pri tom routri ? (zásuvku nebude úplne jednoduché spraviť, keďže budova je stará, plastové okna sa robili potom, páni natiahli chráničku popod plastové okno, takže tade by som chcel kábel vtiahnuť dnu a nie vŕtať do steny pretože to nie je zrovna najtenšia stena cca 50-60cm, ale aj to je možnosť)

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #35 kdy: 24. 07. 2020, 13:43:14 »
Podobných AP se dělají mraky, typicky v hospodách na zahrádkách apod. Jeden UTP kabel v chráničce, AP umístěný mimo dosah lidí (to vše především kvůli možnému poškození/odcizení) a AP pochopitelně napájený PoE. Tady bych uzemnění fakt neřešil.

« Odpověď #36 kdy: 24. 07. 2020, 14:47:24 »
Tady se neřeší samotné natažení UTP venku, ale to že povede 25 metrů společně s 220V kabelem.

Zažil jsem si nedávno doma podobnou zkušenost s anténním kabelem k TV (3m dlouhý).
Vždy všechno fungovalo, ale po přidání set-top boxu na DVB-T2 žádný nový DVB-T2 multiplex nešel naladit. Po jedné výměně set-top boxu a různém laborování jsem zjistil, že když anténní kabel nevedu za skříní (společně s 220V a UTP kabely), ale před ní, tak se DVB-T2 multiplexy najednou naladit dají.
Koupil jsem nový anténní kabel a ten funguje bez problémů i za skříní - starý měl zřejmě nějak poškozené/neuzemněné stínění a stačil 1,5m společně vedený, aby to zarušilo frekvence, na kterých byly DVB-T2 multiplexy (DVB-T1 byly na nižších frekvencích a fungovaly i na starém kabelu).

.

• 618
    • Zobrazit profil
« Odpověď #37 kdy: 24. 07. 2020, 15:07:20 »
Koaxiální kabel bych zde neřešil, protože ten už z podstaty potřebuje kvalitní stínění, aby se do středového vodiče nemohl dostat nežádoucí signál a nelze ho v žádném případě ani náznakem srovnávat s UTP.

M_D

• 335
    • Zobrazit profil
« Odpověď #38 kdy: 24. 07. 2020, 18:07:41 »
Souběh Ethernet metalika a coax s TV je jiná, to je na budku.
Ale k tazateli - ať to neřeší, pokud jde, dá to kousek od sebe, použije slušný UTP/STP kabel, raději verzi outdoor, kde mu to vleze do baráku, tak přepěťovku na Ethernet, pokud chce mít lepší pocit bezpečí a ono to bude fungovat (pokud bude Apčko napájet přes PoE, tak přepěťovka bývá součástí lepších PoE zdrojů), při nějaké bouřce možná AP chcípne, vyhodí, koupí nové...
Pokud by měl pojistnou událost na odpálenou elektroniku v baráku, tak prvně AP schová, než zavolá pojišťováka. :-)

Protože, kdyby se to mělo vzít poctivě (mám stav k roku 2000 a končí to gigaitem, ale v novějším v tomto moc rozdl nebude), tak specifikace Ethernetu IEEE 802.3 pro metalické rozvody na bázi 10/100/1000BaseTX říká:
a) souběh s jinou kabeláží se řeší pro souběh s telefony (respektive s nizkofrekvěnčními rozvody do 60 V), pokud je jinak, nemá se použít nebo prvky/kabeláž, kde je výrobcem vysloveně takovoý souběh garantován,
b) pokud je použit stíněný kabel, tak se má zemnit na obou koncích, protože
c) metalický rozvod má být v prostředí, kde mezi oběma konci je rozdíl zemních potenciálů do 1 Vrms (pokud je větší, tak se má použít optika nebo zařízení u kterých výrobce garantuje vyslovně lepší parametry),
d) specifikace řeší rozvod konfiguraci A, kde rozvod neopouští vnitřní prostor jedné budovy a vše je napájeno z jedné distribuční soustavy, pokud není splněno, tak se má použít optika nebo opět něco na to vysloveně určeného, prvky pro ochranu proti přepětí atd...

PS: Logik asi chtěl místo ČSN EN 50147-2 zmínit ČSN EN 50174-2, ta je platná v Ed.2, od příštího roku nastupuje Ed.3.

« Odpověď #39 kdy: 25. 07. 2020, 05:06:47 »
Já mám v bytě v listach vedle sebe 2x kabel k zásuvkam a 2x obyčejný UTP. Souběh je cca 10m. Neměl jsem nikdy žádný problém, jak PC tak televize jede bez problémů.

« Odpověď #40 kdy: 03. 08. 2020, 15:33:53 »
Já mám v bytě v listach vedle sebe 2x kabel k zásuvkam a 2x obyčejný UTP. Souběh je cca 10m. Neměl jsem nikdy žádný problém, jak PC tak televize jede bez problémů.

Ethernetovy kabel ti samozrejme funguje bez problemov, aj ked ho vedies vedla elektrickych kablov v budove, kludne aj vedla 380V vedenia. Kedze ho mas po vacsinou v stene uzavrety, kde je obmedzeny pristup k tovoreniu elektrickeho naboja vo vzduchu a teploty sa skoro vobec nemenia alebo len minimalne. Sice sa ti lahko mozes stat, ze ti odide sietova karta, router, sw.. pokial ho nemas uzemneny. Problem s utp/ftp/stp, ktory vedies vonku je ten, ze nielen, ze sa tam indukuje napatie s prilahlich kablov, ale aj zo vzduchu. napr. ked je burka, ... Dalsia vec je ze ten kabel meni svoje elektricke vlastnosti vpyvom pocasia. Cim moze dojst k naruseniu izolacie. Toto sa ti urcite v budove nestane, kedze tam k extremnym vykyvom teplot nepride. Outdoor kabel je odolnejsi, ale aj ten moze lahko pasknut a zatiec.