Aniž bych chtěl někoho navádět k používání drátových TP kabelů jinde než v pevných instalacích nebo je zakončovat konektory na místech, kde by měly být zásuvky, musím dodat, že v praxi záleží na kontextu, kde se to použije. Mám to takhle na pár místech, kde bylo třeba to udělat na rychlo nebo to ještě bylo v dobách, kdy jsem se síťováním začínal a ani jsem vlastně netušil, že tak to je špatně (plus v té době nebylo na tyhle věci moc peněz). A musím říct, že většina té kabeláže řádově nějakých 15 let normálně funguje, protože propojuje statická zařízení a prakticky se s tím nehýbe. Takže pokud potřebuju někam (rychle) natáhnout kabel a propojit s ním dvě zařízení s tím, že s nim pak x let nehnu, tak sice to formálně není dobře, ale fungovat to bude docela dobře bez nějakých zvláštních omezení.
Ale abych se vrátil zpět z oblasti "mimo mísu" k tématu: Zcela určitě bych použil v tomhle případě zásuvky, minimálně na místě, kde k tomu bude mít přístup "lidský faktor" (fotbalisti). Kabel stíněný, protože povede ve fasádě a bude náchylnější na naindukované napětí, uzemnit na jednom! konci, nejlíp na konci u routeru. Nejlepší řešení by bylo uzemnit to stínění zásuvky u routeru, ovšem otázka je, jak to udělat co nejlíp, aby to nevyžadovalo (byť malý) zásah do elektroinstalace. Snad možná to vodivě spojit třeba s topením, které by správně mělo být uzemněné (ale to je jen úvaha, radši nebrat jako návod). Asi nejsprávnější řešení by bylo to uzemnit přímo na routeru/switchi, ovšem to neklapne, pokud to je nějaká malá několikaportová krabička napájená adaptérem, tj. sama o sobě neuzemněná.