Ahojte, riesim docela problem ku ktoremu som sa na internete nevedel nic dopatrat.
Som programator C#, SQL Server, Python zaciatocnik a administrátor
Situacia bola na zaciatku uplne jasna. Po rokoch znovu investovat do developerskeho pc. Po rokoch (15 rokov) pouzivania iba Intel procesorov som sa rozhodol z jasnych dovodov ze switchnem na AMD CPU. Tolko clankov co som precital co ospevovali nove AMD CPU som si teda vybral, AMD RYZEN Threadripper 3960X. 64 GB RAM a NVMe disky v RAID10, nvidia RTX 2070.
Uz teda spokojny ze coskoro uskutocnim nakup som potreboval pre klienta objednat server v Datacentre a videl som ze tam maju 24 jadrovy AMD Epyc. Doteraz vzdy som pouzival iba xeony na servre a tak si hovorim ze skusim. Klient obchoduje na forexe a ma tam spustene metatradre ktore ficia na Xeonoch perfektne uz 10 rokov a nikdy ziadny problem. Ale zrazu sa zacali diat veci. Po desiatkach serveroch na Xeonoch co som od 10 rokov spravoval zrazu prisiel problem s vykonom.
CPU nebol vobec vytazeny ale Metatradre sa zacali sekat. Stacila mensia zataz a zacalo to ist cele vsetko mimoriadne zvlastne. Urobil som klasicke veci od diagnostiky serveru az po benchmarky a vsetko vyzera super. ale proste metatrader ide ako keby na starom intel celeron a neuveritelne sa seka ked AMD Epyc je vytazeny co aj viem len na 40 percent. Aj nacitavania grafov tam trva sekundy co na xeonoch je nepostrehnutelna vec.
Teraz zacinam mat obavy o optimalizacie beznych veci ktore clovek pouziva. Ci uz je to visual studio, compiler, sql server databaze a taketo. Rozmyslam ci je to dobry krok a ci neist radsej stale cestou intelu aj ked AMD je co sa tyka vykonu daleko za hranicou toho co teraz ponuka intel. Zostal som kompletne zarazeny a neviem ci mam tomu verit a co mam urobit.
Dakujem za hinty pokial sa niekto stretol s niecim podobnym nejakym problemom s optimalizaciou alebo s niecim podobnym.