Fórum Root.cz

Hlavní témata => Hardware => Téma založeno: Ymzk 16. 07. 2020, 17:02:51

Název: AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 17:02:51
Ahojte, riesim docela problem ku ktoremu som sa na internete nevedel nic dopatrat.

Som programator C#, SQL Server, Python zaciatocnik a administrátor
Situacia bola na zaciatku uplne jasna. Po rokoch znovu investovat do developerskeho pc.  Po rokoch (15 rokov) pouzivania iba Intel procesorov som sa rozhodol z jasnych dovodov ze switchnem na AMD CPU. Tolko clankov co som precital co ospevovali nove AMD CPU som si teda vybral, AMD RYZEN Threadripper 3960X. 64 GB RAM a NVMe disky v RAID10, nvidia RTX 2070.

Uz teda spokojny ze coskoro uskutocnim nakup som potreboval pre klienta objednat server v Datacentre a videl som ze tam maju 24 jadrovy AMD Epyc. Doteraz vzdy som pouzival iba xeony na servre a tak si hovorim ze skusim. Klient obchoduje na forexe a ma tam spustene metatradre ktore ficia na Xeonoch perfektne uz 10 rokov a nikdy ziadny problem.  Ale zrazu sa zacali diat veci. Po desiatkach serveroch na Xeonoch co som od 10 rokov spravoval zrazu prisiel problem s vykonom.

CPU nebol vobec vytazeny ale Metatradre sa zacali sekat. Stacila mensia zataz a zacalo to ist cele vsetko mimoriadne zvlastne. Urobil som klasicke veci od diagnostiky serveru az po benchmarky a vsetko vyzera super. ale proste metatrader ide ako keby na starom intel celeron a neuveritelne sa seka ked AMD Epyc je vytazeny co aj viem len na 40 percent. Aj nacitavania grafov tam trva sekundy co na xeonoch je nepostrehnutelna vec.

Teraz zacinam mat obavy o optimalizacie beznych veci ktore clovek pouziva. Ci uz je to visual studio, compiler, sql server databaze a taketo. Rozmyslam ci je to dobry krok a ci neist radsej stale cestou intelu aj ked AMD je co sa tyka vykonu daleko za hranicou toho co teraz ponuka intel. Zostal som kompletne zarazeny a neviem ci mam tomu verit a co mam urobit.

Dakujem za hinty pokial sa niekto stretol s niecim podobnym nejakym problemom s optimalizaciou alebo s niecim podobnym.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: RDa 16. 07. 2020, 17:22:35
Spis to vypada jako problem s konektivitou.

CPU nevytizene na 100% znamena, ze to na neco ceka... typicky IO... disk nebo sit, vyber si.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 17:28:26
Spis to vypada jako problem s konektivitou.

CPU nevytizene na 100% znamena, ze to na neco ceka... typicky IO... disk nebo sit, vyber si.

CPU nieje na 100%, ale na nejakych 40%, ani disky sa nehybu skoro. Konektivita je tam gigabit a je tam dalsich 8 serverov postavene na Inteloch a tie idu bezproblemovo. Problem robi iba AMD. Niektore servre kde je ten Intel bezia na 80 % CPU a aj tak je to naasobky rychlejsie ako to AMD ktore ide na 40%.

Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: RDa 16. 07. 2020, 17:37:49
Tak holt si tu appku musis otevrit v profileru a podivat se na slaba mista, co trvaj dele.

Ale pokud je to binarka, tak to klidne mohlo byt kompilovano skrze icc a ten produkuje pro AMD zcela blbej kod (ale ten by vytezoval cpu na 100%).

Nemas tam treba OS, ktery se s temi Epyc cpu nerozumi a prehazuje treba procesy mezi cipama? Je to Epyc1 nebo Epyc2 ?
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 17:42:46
Tak holt si tu appku musis otevrit v profileru a podivat se na slaba mista, co trvaj dele.

Ale pokud je to binarka, tak to klidne mohlo byt kompilovano skrze icc a ten produkuje pro AMD zcela blbej kod (ale ten by vytezoval cpu na 100%).

Nemas tam treba OS, ktery se s temi Epyc cpu nerozumi a prehazuje treba procesy mezi cipama? Je to Epyc1 nebo Epyc2 ?

Hmm presne to co si spominal icc tak taketo hinty potrebujem nech si to odsledujem. Je tam Windows Server 2019 kedze sa tam spustaju desktopove appky. Konkretne https://www.metatrader4.com/
A CPU EPYC™ 7401P.

Su tam aj starsie xeony a pod ovela vacsou zatazou a na nich to ide perfektne.

Chcem sa este opytat tym icc je skompilovanych asi vela appiek a to teoreticky moze byt problem vo viac veciach. Nielen jedna konkretna appka.
(https://i.imgur.com/2dmvv32.png)
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: RDa 16. 07. 2020, 17:49:04
Napis im na support, ladit komercni binarni appku moc neni ve tvych dispozicich.

A u win si budes muset overit, zda ta verze co mas umi slusne planovat, s tim ti tady nikdo moc neporadi, spletl sis trocha web :-)
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 17:53:46
Napis im na support, ladit komercni binarni appku moc neni ve tvych dispozicich.

A u win si budes muset overit, zda ta verze co mas umi slusne planovat, s tim ti tady nikdo moc neporadi, spletl sis trocha web :-)

Nic lepsie ma nenapadlo :) verim ze tu je ale dost skillerov co toto poznaju z pohladu toho co moze znamenat programovanie pre rozne platformy a tak podobne :)
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Tom K 16. 07. 2020, 18:17:40
Ten MetaTrader SW asi nebude moc moderní z hlediska technologie. Není to náhodou Java?
Něco málo jsem si všiml tady, https://admiralmarkets.com/education/articles/trading-software/how-to-optimise-the-mt4-platform (https://admiralmarkets.com/education/articles/trading-software/how-to-optimise-the-mt4-platform), ale nechci učit orla lítat :-)

Kdysi jsem řešil podobný problém s appkou ve stařičkém PC Fandu. Na novém Xeonu s SSD jela stejně blbě jako na starém PC s HDD. A nepomohlo nic, byla to stará single-thread technologie.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 18:22:36
Ten MetaTrader SW asi nebude moc moderní z hlediska technologie. Není to náhodou Java?
Něco málo jsem si všiml tady, https://admiralmarkets.com/education/articles/trading-software/how-to-optimise-the-mt4-platform (https://admiralmarkets.com/education/articles/trading-software/how-to-optimise-the-mt4-platform), ale nechci učit orla lítat :-)

Kdysi jsem řešil podobný problém s appkou ve stařičkém PC Fandu. Na novém Xeonu s SSD jela stejně blbě jako na starém PC s HDD. A nepomohlo nic, byla to stará single-thread technologie.
jj ono to moderne nieje teda vobec. V jave to naprogramovane nieje urcite. Inak je to fajn a bezi ako vystrelene z dela. Ale date to na AMD a konec. pruser ako blazon v zatazi. Inak tieto optimalizacie co ste poslal to poznam vsetko uplne dopodrobna uz za tie roky. Je to vyladene v tomto az na kost.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Tom K 16. 07. 2020, 18:25:46
Vzhledem k Win mne napadá vyzkoušet uzamčít jednotlivé instance MT na konkrétní jádro/jádra (CPU affinity). Tím si ověříš, že za to nemůže scheduler.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Josef Jindra 16. 07. 2020, 18:38:20
Tam v tom okýnku který se jmenuje "Task manager" je dole takový odkaz který se jmenuje "Open resource monitor", a tam by se určitě dalo najít mnoho zajímavého  8) . Navíc ty grafy vytížení jednotlivých jader vypadají na první pohled poněkud podivně.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 18:46:04
Tam v tom okýnku který se jmenuje "Task manager" je dole takový odkaz který se jmenuje "Open resource monitor", a tam by se určitě dalo najít mnoho zajímavého  8) . Navíc ty grafy vytížení jednotlivých jader vypadají na první pohled poněkud podivně.

Tam v podstate nieje nic. Disky nic nerobia. 1 metatrader zerie cca 3-4 percenta cpu.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 16. 07. 2020, 18:46:40
Vzhledem k Win mne napadá vyzkoušet uzamčít jednotlivé instance MT na konkrétní jádro/jádra (CPU affinity). Tím si ověříš, že za to nemůže scheduler.

Dakujem toto vyskusam. To mi dava zmysel
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Josef Jindra 16. 07. 2020, 19:38:08
viz. : https://www.routerhosting.com/kb/what-windows-to-run-mt4-meta-trader-on-it/
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ziktofel 16. 07. 2020, 19:48:05
Tam je pruser v tom, ze scheduler windows vi prd o cipletove architekture pouzityho CPU a pak prehazuje zatez z jednoho cipletu na druhej, misto na jadro ve stejnym cipletu

Jinak Metatrader je i pro Linux, je-li to server ciste pro Metatrader (nebo je potreba pro nej vyssi vykon), tak bych ho provozoval na Linuxu, kterej problemem s planovacem netrpi
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: ByCzech 17. 07. 2020, 13:47:37
Tam je pruser v tom, ze scheduler windows vi prd o cipletove architekture pouzityho CPU a pak prehazuje zatez z jednoho cipletu na druhej, misto na jadro ve stejnym cipletu

Jinak Metatrader je i pro Linux, je-li to server ciste pro Metatrader (nebo je potreba pro nej vyssi vykon), tak bych ho provozoval na Linuxu, kterej problemem s planovacem netrpi

Osobně si myslím, že Ziktofel udeřil hřebíček na hlavičku. Windows a jejich CPU scheduler stojí za starou bačkoru, to je známá věc - stačí se zeptat Google (příklad viz níže). Předváděli jsme to na školeních, kdy vhodně nastavené virtualizované Windows spuštěné pod Linuxem byly rychlejší, než Windows instalované přímo na stejném stroji.
Provoz toho samého pod Linuxem tomu může velmi napomoci. Osobně bych zkusil také jít touto cestou.

Příklad: https://www.anandtech.com/show/15483/amd-threadripper-3990x-review/3
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ziktofel 18. 07. 2020, 00:02:05
Tam je pruser v tom, ze scheduler windows vi prd o cipletove architekture pouzityho CPU a pak prehazuje zatez z jednoho cipletu na druhej, misto na jadro ve stejnym cipletu

Jinak Metatrader je i pro Linux, je-li to server ciste pro Metatrader (nebo je potreba pro nej vyssi vykon), tak bych ho provozoval na Linuxu, kterej problemem s planovacem netrpi

Osobně si myslím, že Ziktofel udeřil hřebíček na hlavičku. Windows a jejich CPU scheduler stojí za starou bačkoru, to je známá věc - stačí se zeptat Google (příklad viz níže). Předváděli jsme to na školeních, kdy vhodně nastavené virtualizované Windows spuštěné pod Linuxem byly rychlejší, než Windows instalované přímo na stejném stroji.
Provoz toho samého pod Linuxem tomu může velmi napomoci. Osobně bych zkusil také jít touto cestou.

Příklad: https://www.anandtech.com/show/15483/amd-threadripper-3990x-review/3

Odkaz mluvi o limitu 64 vlaken na socket, kdezto Threadripper umi 128. Widle todle workaroundujou tim, ze CPU prohlasi za dvousocketovy reseni aby mohly vyuzit vsechny vlakna, coz s sebou nese dalsi problemy, ale todle je jinej pribeh, ale je to ovsem dalsi ukazka neschopnosti scheduleru Windows. Kdo si koupi nej Threadripper, tak jemu fakt nic nezbejva, nez naistalovat OS, kterej zcela zna topologii CPU a vi jak s ni pracovat (Linux)
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: anonacct 18. 07. 2020, 15:17:52
Ještě by to mohl být nějaký home-made spinlock, který nikdo nevyzkoušel na AMD :) K tomu shitty win scheduler, no ladit bych to nechtěl - 100% to nejsou optimalizace, bude to špatný kód.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: czmiho 18. 07. 2020, 20:10:38
Příčin může být hodně. Při složitosti dnešních x64 procesorů je to skoro na detektivku. Nedávno mi kamarád ukazoval zajímavý případ. Algoritmus, který fungoval na novější generaci Intelu o 50 % pomaleji než na staré. Při bližším zkoumání se ukázalo, že "nový vylepšený" branch predictor byl těžce zmaten v innermost loop, rozhodoval se příliš často blbě a jen tohle způsobilo celé to zpomalení. Dost si s tím vyhrál, aby to upravil tak, aby to jelo dobře na obou. A pak to diagnostikuj na dvou zcela různých procesorech, když i u jednoho výrobce se ti může stát taková věc. Stačí použít nějakou exotickou instrukci, která na jedné platformě jde dobře a na druhé špatně a je vymalováno.

TR ma oproti ringbusovým intelům větší latenci přístupu k paměti. Apky, které jsou na to citlivé, pak mají horší výkon. Pak jsou apky, které se snaží řídit afinitu threadů samy, jako třeba FarCry 5 a výsledky jsou tragické
https://www.kitguru.net/wp-content/uploads/2019/11/Game-1440p-Far-Cry-5.jpg
mimochodem to nikdy neopravili, pokud si to chceš zahrát, musíš vypnout jádra (to ve windows znamená reboot, neumí je hotplugovat jako linux).

Zatím to je stále tak, že na Intelu svojí apku otestuje každý a na AMD zdaleka ne. Každý se řídí doporučeními Intelu atd. Takže ta obava tazatele není zcela mimo.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Josef Jindra 18. 07. 2020, 20:49:21
On to asi ani tak není problém CPU jako toho, že ten program má problémy pod vším co je novější než Windows server 2008.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ziktofel 18. 07. 2020, 23:52:11
Kazdopadne bych napred resil problem vymenou OS (SW, ktery tazatel zminil, ma verzi i pro Linux) za takovy, ktery s topologii CPU umi pracovat

BTW funguje FarCry5 na Linuxu (Wine, Proton)? Dost by me zajimalo, zda na Linuxu ten problem zmizi, nebo bude pretrvavat
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Tomáš G. 20. 07. 2020, 17:55:03
Odkaz mluvi o limitu 64 vlaken na socket, kdezto Threadripper umi 128. Widle todle workaroundujou tim, ze CPU prohlasi za dvousocketovy reseni aby mohly vyuzit vsechny vlakna, coz s sebou nese dalsi problemy, ale todle je jinej pribeh, ale je to ovsem dalsi ukazka neschopnosti scheduleru Windows. Kdo si koupi nej Threadripper, tak jemu fakt nic nezbejva, nez naistalovat OS, kterej zcela zna topologii CPU a vi jak s ni pracovat (Linux)

A tak něco podobného se mi stalo asi před devíti lety v Linuxu. Chtěl jsem úspornou Sandy Bridge i7, ale pořád nebyla k mání. Čekal jsem asi dva měsíce od uvedení na trh, ale v české distribuci byla jen úsporná i5, tak jsem nakonec koupil tu i5. Měsíc na to se objevila i ta i7, tak jsem i5 poslal do světa a koupil i7. Ta i7 měla HT, o 100MHz víc a asi větší cache. Podle benchmarku měla být rychlejší asi o 30% a co jsem si sám změřil nějaké časy, tak to sedělo.

Jen u jednoho konkrétního programu byl naopak propad výkonu i7 skoro až na polovinu té předchozí i5. Připadalo mi to, jako by na i5 čtyři vlákna daného programu běžely na čtyřech jádrech a na té i7 se to trefilo do dvou jader + HT na těch jádrech. Byla to nějaká nepodstatná blbost, tak jsem to neřešil a dnes už ani nevím, co to byl za program.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Tom K 21. 07. 2020, 16:02:19
CPU nebol vobec vytazeny ale Metatradre sa zacali sekat. Stacila mensia zataz a zacalo to ist cele vsetko mimoriadne zvlastne. Urobil som klasicke veci od diagnostiky serveru az po benchmarky a vsetko vyzera super. ale proste metatrader ide ako keby na starom intel celeron a neuveritelne sa seka ked AMD Epyc je vytazeny co aj viem len na 40 percent. Aj nacitavania grafov tam trva sekundy co na xeonoch je nepostrehnutelna vec.
podobnym.

Prisel jsi na neco? Tvuj problem mne zaujal.
Jeste mne napadly dalsi moznosti, takze rekapitulace co bych proveril:

A) Problem ve Win scheduleru (nekompatibilita s NUMA architekturou).

B) Problem s uspornymi rezimy CPU (vyzkouset ve Win powers schema=performance, overit v Resource monitoru ze i bez zateze bezi CPU ve full speed). Dale zkusit povypinat v BIOSu vsechny Cx state ap.

C) Problem ve spatne detekci noveho CPU v SW. Priklad pro Intel Math Kernel Library https://diit.cz/clanek/matlab-po-3-letech-stiznosti-opravil-10-radku-kodu-ktere-snizovaly-vykon-zenu (https://diit.cz/clanek/matlab-po-3-letech-stiznosti-opravil-10-radku-kodu-ktere-snizovaly-vykon-zenu) , ale muze to byt jakakoliv jina knihovna/komponenta.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: czmiho 22. 07. 2020, 09:52:25
A) Problem ve Win scheduleru (nekompatibilita s NUMA architekturou).

TR 3960X (obecně TR trojkové řady a Epycy generace Rome) nejsou NUMA
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: janevim11165123 23. 07. 2020, 23:33:05
Intel ma nástroj na ladění architekturálních optimalizací dostupný v rámci jejich "IDE" Intel System Studio (buď jejich postavené nad eclipse nebo doplněk do Visual Studia). Umí to zbírat informace z HW čítačů a dělat statistiky o cache hit/miss , branch predikcích, apod. Výsedky pak ukáže přímo do kódu nebo ASM. Umí to i nějaké optimalizace pro .NET a myslím (ale nejsem si uplně jist, moc mě to nezajímá), že i Javu.

Protože to ale používá interní věci architektury procesoru od Intelu, tak to má 2 zásadní omezení. Nefunguje to na AMD (logicky) a nefunguje to ani na starších procesorech od Intelu, které to ještě neuměli. Nevím jestli funguje vše na všech architekturách, možná některé něco nepodporují.

Jinak mimochodem se to dá používat i v kombinaci s debuggerem přes Intel DCI a dá se tak profilovat (a debugovat) nejen userspace aplikace, ale i OS a jeho kernel nebo dokonce bootloader (třeba ladění GRUBu, apod. je možné) či kód BIOSu (takže např UEFi applikace nebo drivery). Detaily má intel pod NDA, něco málo se dá vyčíst z leaknutých informací.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 05. 08. 2020, 14:43:52
Ahojte, prepacte ze som dlho neodpovedal ale bol som na dovolenke no aj tak som stihol nejake veci z odporucenych veci co ste mi sem napisali.

Najskor ze idem skusit dat CentOS ale prisiel som nato ze ta appka nema vobec linuxovu verziu. Takze som nakoniec musel stale zostat u windowsu. Nasledne tu padli veci ze treba Windows Server 2008 R2. To som urobil ale nepomohlo a problem bol ten isty. Dalej som skusal v task managery nastavit Processor affinity a to tiez nikam neviedlo.

Nasledne som to znovu dal na Windows Server a skusil virtualizaciu a dal som Hyper-V na Windows Server 2019.

A tu som prisiel na veci ktore som este nevidel. CPU ma 24 jadier a 48 Threadov. Klasicky ked mate intel a nastavite ako pocet CPU 48 jadier do vsetkych virtualok. Tak sa az nic take extra nestane a on to zvladne vytazit.
Ale pri tomto AMD som si vsimol ze maximum co on dokaze dat je 24 jadier a Thready uplne ignoroval. Cize akonahle som nastavil medzi 6 virtualnych strojov viac ako 24 Jadier. Co pri intel nerobi ziaden problem. Tak AMD zacalo robit dost problem a defacto sa v ziadnej virtualke nedalo nic robit a aj refresh ikon na ploche trvalo 2-3 minutky. CPU v task managery ukazovali vytazenie na 50 percent.

Cele mi to pride ako keby AMD proste vobec pod windows a hyper-v nevedelo pracovat s threadami. Chcem este upozornit ze v tomto konkretnom konfigu na SSD su NVMe nastavene v RAID10 a read je najkych 10 000 MB/s a Write 6000 MB/s takze diskovy vykon mu ozaj nechybal.

Nasledne som hladal ci ten CPU AMD Epyc 7401p je vobec kompatibilny ale nic som nenasiel iba tuto stranku kde pri starsich sa odporuca vypnut SMT ale to neviem ci sa ma tyka.

https://support.microsoft.com/en-us/help/4514607/windows-server-support-and-installation-instructions-for-amd-rome-proc

Akoze fakt som uz z tohoto zhrozeny a investoval som do toho desiatky hodin a som sklamany. Takze fakt zvazujem ze do dev pocitaca nakoniec dam i9-10900K a bude vybavene. Aj ked ten procesor je nemoderny a tak podobne.



Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: RDa 06. 08. 2020, 23:12:25
Holt ten procesor je moderni a potrebujes tam jet Linux.
Nativne.
A aplikace co pouzivaji soudobe knihovny & preklad idealne ze zdrojaku poslednimi prekladaci, zadne takove binarni 10-12 lete srajdy jak tam ted tlacis :)
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Ymzk 07. 08. 2020, 10:20:15
Holt ten procesor je moderni a potrebujes tam jet Linux.
Nativne.
A aplikace co pouzivaji soudobe knihovny & preklad idealne ze zdrojaku poslednimi prekladaci, zadne takove binarni 10-12 lete srajdy jak tam ted tlacis :)

JJ, ja viem :( len inak sa mi neda. Toto riesim pripadne kvoli developmentu. som .NET a Python programator, ale to nevadi pretoze pod Linuxom mi ide Rider IDE ktore je moderne. Len sa bojim ze nahodou budem musiet skocit naspat do windowsu a tam ked uz nainstalujem Visual Studio ktore ma milion obstaroznych komponentov skompilovanych s ICC tak sa bojim ake to bude. Ale keby viem ze mam ficat pod CentOS workstation s riderom a tak . Tak sa nebojim vobec.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: black3r 07. 08. 2020, 11:27:53
Ja by som trochu ubral z toho ICC hate, ignoroval Windows hate a nevytvaral by som zavery z jedneho testovaneho usecase...,

ano ICC ma niektore usecases rucne optimalizovane ale to neznamena teraz ze vsetok ICC software ti pojde o 50% pomalsie ako by siel na Intel CPU, pokial nepouzivas software ktory vyslovene zneuziva konkretne intelovske optimalizacie tak rozdiely sposobene kompilatorom budu na urovni jednotiek percent.

ano Windows nie je az tak velmi dobre optimalizovany pre velathreadove stroje, ale NUMA je podporovana uz od Windows 7 / Windows Server 2008R2 a Zen1 nie je az tak nova a moderna architektura (ten link pre amd support sa tyka novsich procesorov ako 7401p) ze by s nou nejaky operacny system mal mat take prehnane problemy ako ocakavas z toho tvojho jedineho pripadu pouzitia ktory si tu zatial predviedol.. https://www.tomshardware.com/news/amd-no-windows-scheduler-isnt-selecting-wrong-ryzen-3000-cores-to-boost

skusal si tam pustit nejaky synteticky benchmark (co testuje surovu silu procesora a ignoruje I/O), ci vobec vies vytazit ten CPU na 100%? ak ano, dostal si vysledky porovnatelne takym ake by si mal dostavat na danom CPU (vygoogli)? ak nie, skus si zistit, ci sa ti to neprehrieva a ci mas dostatocne vykonny zdroj....

skusal si si na tych tvojich SSD-ckach testovat aj IOPS nie len sequential read/write?

skusal si pozriet ake nastavenie tykajuce sa CPU mas v UEFI settingoch? tieto starsie zeny vedeli bezat aj v nejakom compatibility mode, kde Windowsu nic o svojej NUMA internej architekture nepovedia, vtedy sa neukazuju vsetky thready a o scheduling sa snazi sam procesor a moze to ovplyvnovat I/O odozvy diskov vid. https://www.micron.com/about/blog/2020/february/numa-configuration-on-amd-rome-processors-and-nvme-performance-on-windows-servers

Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: ByCzech 07. 08. 2020, 12:31:39
Zkusit to pustit ve virtualizovaných Windows pod Linuxem vás nenapadlo?
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: rr-zz 08. 08. 2020, 21:56:24
.... AMD RYZEN Threadripper 3960X. 64 GB RAM a NVMe disky v RAID10

NVME ssd v RAID 10 ?  na jake desce mas 4x M.2 ?  Jake typy ssd ?
Mam dost pochybnosti jestli to ma smysl kdyz dnesni NVME disky maji samy o sobe rychlost 3,5GB/s

Takovy RAID u SSD je dost riziko ne ?  Odejde jeden SSD, odejde i druhy a dalsi..   protoze pracujou stejne.
Název: Re:AMD vs Intel pre programátora + problem optimalizacie
Přispěvatel: Pavel Rauš 09. 08. 2020, 12:07:45
.... AMD RYZEN Threadripper 3960X. 64 GB RAM a NVMe disky v RAID10

NVME ssd v RAID 10 ?  na jake desce mas 4x M.2 ?  Jake typy ssd ?
Mam dost pochybnosti jestli to ma smysl kdyz dnesni NVME disky maji samy o sobe rychlost 3,5GB/s

Takovy RAID u SSD je dost riziko ne ?  Odejde jeden SSD, odejde i druhy a dalsi..   protoze pracujou stejne.

Spíš ne .... buňky SSD se v tom mirroru budou pochopitelně opotřebovávat stejně, ale to neni typicky příčina proč ten disk umře. Navíc lze tyto hodnoty vyčítat přes S.M.A.R.T a disky včas preventivně vyměnit, pokud se to z nějakého důvodu nepovede, disk by se měl přepnout do read-only režimu ( to by v tom RAIDu 10 mohl být trošku problém ). SSD umřou buď náhle ( typicky controller ), nebo začnou chybovat při čtení/zápisu/komunikaci ... všechny tyhle situace RAID řeší spolehlivě.

Spíš mě zaujal te RAID10, nějak pro to nevidím objektivní důvod .... tento typ RAIDu se používá, pokud 2 disky v mirroru nemají dostatečný výkon ... asi si nedovedu představit využití, kde nestačí výkon NVME disků. Pokud je důvodem kapacita ( SSD nad 2TB jsou jen datacenter = drahé), tak bych to vyřešil dvěma mirrory a neslepoval to k sobě tím strippem ... statisticky je to bezpečnější než RAID 10.