Tak to co si sem nasypal je nějaké PCčko a to už z principu nebude levné. To RPi, co jsem linkoval, postavíš za 3000, nejlevnější Synology na dva disky je 4600. Proti tomu Synology má RPi solidní výkon i při šifrování, více paměti, repositář s aplikacema je neporovnatelně větší, komunitní podpora je masivní a spotřeba pouze 20 W, když se neuspávají disky. Jako bonus mohu vyměnit jakoukoli součást a nejen vyměnit, ale i upgradovat, takže když vyjde nová verze RPi, prostě ho tam dám a bude to fungovat.
Nechci Synology nějak shazovat, protože svou práci dělá dobře, ale jsou tam věci, které mi vadí, nikdo je neřeší a jen kroutím hlavou, jak tu někdo bez argumentů nadhazuje, že to je nejlepší nebo dokonce nejlevnější volba. V době, kdy jsem používal jejich appku na synchronizaci, v ní nedošlo snad k žádnému posunu. Jen se stávala méně a méně kompatibilní s novými distribucemi. Časem zmizely i RPM balíčky. Moments slavnostně představili, tak jsem to chvíli používal, abych zjistil, že se to zase nehejbá. Photo Station je dnes už jen takový skanzen, do kterého se může zajít podívat na staré fotky. Do toho všeho úplně zoufalé reakce UI u mého slabšího modelu a jak už jsem tu mnohokrát říkal, tak i pochybná a hlavně pomalá implementace šifrování.
Já ti Synology neberu, ale není to stříbrná kulka a když už tam člověk najde něco, co se mu fakt nelíbí, tak zjistí, že s tím nic neudělá.