Odešel řadič a při reklamaci mu bylo řečeno, že mu výrobek vyměni ale data (nebyla žašifrovaná) nelze zachránit. Poruchu řadiče jsem také zažil ale o žádná data nepřišel.
To som nepochopil, kedze data neboli zasifrovane, nesli zachranit/obnovit (to skor opacne, ze majitel si uz nepamata sifrovaci kluc a zasifrovane boli)?? Ja mam opacnu skusenost, bez ohladu na znacku po prehodeni dobrych diskov do vyreklamovaneho/noveho (samozrejme treba dodrzat architekturu ARM vs x86,atd...) sa dane disky a data rozbehli o nic sa neprislo tyka sa syno aj qnapu ...
Shrnul bych to asi tak, měl smůlu a sešlo u něj více faktorů.
Chyba řadiče není jen stav jede/nejede. On klidně může jet ale generovat chyby při přenosu dat než dojde do stavu, že nenajede vůbec nebo si uživatel všimne, že fotka kterou tam uložil nejde načíst nebo vidí polovinu obrázku a zbytek je barevný šum.
O obnovu se pokoušel nejdříve sám dle návodů na Internetu a něco málo zachránil. Nicméně zachránit soubory jejichž obsah je poškozený a není odkud vzít validní data pro dopočítání opravy je celkem neřešitelné.
Spousta lidí si neuvědomuje, že i když použijí SW RAID ať už je to konfigurace RAID1,5 atd. tak to není zárukou, že uložená data budou ochráněna přesněji jejich obsah (integrita dat). Celý NAS je soukolí s mnoha HW a SW komponenty. Velkou měrou do hry vstupují různé modifikace md-raid a dalších SW/HW komponent výrobcem.
Určitě můžeme klást otázky typu:
- To nic nehlásilo, nesledoval system log ?
- Tomu nevěřím, nikdy se mi to nestalo a to mám X zařízení,zákazníků je to "urban legend" atd.
Ať už na to pohlížíme jakkoliv tak se pohybujeme pořád v segmentu produktů pro domácnosti, který má jiné požadavky, garance, modifikace, kvality než výrobky pro komerční nasazení.
Závěrem stále opakované mantry:
- NAS ať už je postavený na čemkoliv není univerzální neprůstřelné řešení pro zálohování.
- Jestliže chci zálohovat, musím si ujasnit co je pro mě opravdu důležité. Opravdu potřebuji zálohovat celý obsah NASu o velikosti x TB ? Jakmile provedu třídění dat, může mi vypadnout reálná potřeba mít zálohu dat o velikosti třeba 100 GB.
- Data se skutečnou hodnotou pak budu zálohovat na více míst kromě NASu - cloud/multicloud, M-disc, pásky,....