Reálný zájem o ARM desktop

k3dAR

• 3 055
  • porad nemam telo, ale uz mam hlavu... nobody
    • Zobrazit profil
Re:Reálný zájem o ARM desktop
« Odpověď #45 kdy: 30. 06. 2020, 20:29:06 »
Mno, offtopic jako prase, ale budiž...
- pokud mam Thunar pod oknem prehravace, tak chytnutim ikony se mi Thunar sice prenese do popredi, ale nevidim problem v tvem popsanem "mas videoprehravac skoro pres celou obrazovku". protoze ten videoprehravac stale vidim ;-)

- z Thunaru muzu hodit soubor na dialogove okno Otevrit jineho programu a nastavi se mi v nem cesta a oznaci pohozenej soubor.

- pokud je (Thunar, robrazdni radkove/detaily) nazev souboru dlouhy a do sloupecku se nevejde, kliknu v hlavice na okraj sloupce a ten se natahne dle velikosti nejdelsiho nazvu (stejne jako to delaji ruzne programy od minuleho tisicileti ;-)

- okno muzu posouvat za jakoukoliv cast pri stlaceni Alt + Leva_mys, nebo menit velikost pri stlaceni Alt + Prava_mys (pokud to udelam blize stredu strany/hrany, tak se meni velikost jen v tom 1 smeru, pokud blize rohu, tak menim velikost sirky i delky zaroven)

- look&feel mam vsechny aplikace GTk vzhled, i ty co jsou v Qt

- spolecne menu pro aplikace sem v minulem tisicileti pouzival na Amize, ale v Xfce mi neschazi, pokud by ano, jsou 3rd doplnky to zprovoznuji

- kontextove menu v Thunaru je, v zavislosti na tom zda je to Dir, File s moznosti rozliseni podle wildcards, jsou tam pripravene zakladni jako "Otevrit, Otevrit Cim, Otevrit Terminal Zde, u Archivu moznost Rozbalit Zde, Rozbalit Kam... a HLAVNE muzu si pridat "Vlastni akce" do kontextoveho menu podle svejch potreb, viz: https://docs.xfce.org/xfce/thunar/custom-actions

- konfigurace na jednom miste -> https://diit.cz/sites/default/files/styles/media_gallery_large/public/settings-1.png?itok=ZTXmrL5A

- ala expose, pouzivam v Xfce pres Skippy-XD https://youtu.be/gVRPCd7OS38?t=102

A pridam par "drobnosti" ktere nevim zda do macOS uz pronikly:

- v Thunaru oznacim vice polozek dam prejmenovat a zobrazi se moznost hromadneho prejmenovani pomoci definovatelnejch pravidel, viz: https://docs.xfce.org/xfce/thunar/bulk-renamer/start

- lze ovladat (v podstate) vse klavesnici

- obecne v Xfce hromada moznejch klavesovejch zkratek

- moznost zmenit klavesovou zkratku primo pri najeti na polozku menu

- moznost si priradit klavesovou skratku skriptu kde si zautomatizuju zmeny ruznych nastaveni, viz:
https://docs.xfce.org/xfce/xfconf/xfconf-query

- moznost si upravit hlavni nabidku zda ma byt kategorie s popisem, bez popisu, vlevo, vpravo, kde ma byt hledaci policku, kde(zda) rychle ikony pro nastaveni, lock, logout, poweroff, moznost zobrazit seznam aplikaci radkovej, nebo mrizka ikon, moznost "smart" akci kdy v hledacim policku napr. "# mc" zobrazi manualovou stranku programu mc, "!w nejaka fraze" vyhledani ve vychozim www prohlizeci na wikipedii a tyto akce lze "libovolne" uzivatelsky pridavat... viz: https://docs.xfce.org/panel-plugins/xfce4-whiskermenu-plugin

- u okna moznost si aktivovat "Vzdy nahore" nebo "Vzdy dole", "Vzdy na viditelne plose", "Presunout na plochu X", "Minimalizovat ostatni okna"... muzu si zapnout ze okno maximalizovane (ne fullscreen) nemusi mit vrchni listu

A je toho "miliarda" dalsich veci ktere jsou v Xfce rovnou, mozne pridat, upravit, nastavit ktere vse zpohodlnuji/zrychluji ovladani systemu, oken... ;-)
« Poslední změna: 30. 06. 2020, 20:30:46 od k3dAR »

« Odpověď #46 kdy: 30. 06. 2020, 20:33:16 »
K3dare, smyslem mého příspěvku nebylo kohokoli o čemkoli přesvědčovat, ale vyjádřit můj subjektivní dojem. Se subjektivním dojmem není možné polemizovat, není to argument, ale statement :)

« Odpověď #47 kdy: 30. 06. 2020, 20:41:36 »
- kontextove menu v Thunaru je, v zavislosti na tom zda je to Dir, File s moznosti rozliseni podle wildcards, jsou tam pripravene zakladni jako "Otevrit, Otevrit Cim, Otevrit Terminal Zde, u Archivu moznost Rozbalit Zde, Rozbalit Kam... a HLAVNE muzu si pridat "Vlastni akce" do kontextoveho menu podle svejch potreb, viz: https://docs.xfce.org/xfce/thunar/custom-actions
Kontextové menu je něco jiného. Používal jsi někdy Mac aspoň měsíc?

k3dAR

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 30. 06. 2020, 20:49:59 »
K3dare, smyslem mého příspěvku nebylo kohokoli o čemkoli přesvědčovat, ale vyjádřit můj subjektivní dojem. Se subjektivním dojmem není možné polemizovat, není to argument, ale statement :)
je mozne polemizovat na tom zda to ma byt vyhoda macOS kdyz to Xfce ci Thunar umi take + sem pridal me subjektivni dojmy z Xfce ;-)

Kontextové menu je něco jiného. Používal jsi někdy Mac aspoň měsíc?
Kontextove menu je obecne menu zobrazene nad objektem ktere se meni dle kontextu ;-) neboli: https://en.wikipedia.org/wiki/Context_menu
coz to mnou popsane samozrejme je ;-) pouzival sem v minulem tisicileti asi rok MacOS7, v tomto tisicileti asi rok OSX na MacMini G3, ale priznavam ze nevim jake primo OSX/macOS kontextove menu myslis, nicmene i Apliste povazuji za kontextove menu to co sem popsal ja ;-)
https://www.appliste.cz/wp-content/uploads/2014/02/Kontextov%C3%A9-menu-450x427.png
https://www.appliste.cz/tri-zakladni-nabidky-systemu-os-x-prirucka/

_Jenda

• 1 606
    • Zobrazit profil
    • https://jenda.hrach.eu/
« Odpověď #49 kdy: 30. 06. 2020, 21:52:18 »
...
Díky za popis. Je zajímavé vidět, že počítač používám úplně jinak -- část z uvedeného jsem snad nikdy nepoužil (drag and drop souboru z file manageru), část problémů Xfce mi nevadí (nekonzistentní look and feel mezi Gtk a Qt je mi fuk; „systémová konfigurace“ mi přijde OK, ale možná nevím, jak by to mělo „správně“ vypadat) a část z toho macOS mi dokonce aktivně vadí (třeba ten Docker s ikonama, chci mít taskbar pouze s aktuálně spuštěnými programy a s textovými titulky jako ve Windows 95, ne zamíchané ikony spuštěného a launchery).

Zaujalo mě to přesouvání (osobně to mám v Xfce vyřešené tak, že Win+levý klik kamkoli do okna je přesun, Win+pravý je resize), chápu správně, že se chytá okno za „neaktivní oblasti“ (třeba nevyužité konce toolbarů)?

« Odpověď #50 kdy: 30. 06. 2020, 22:23:44 »
priznavam ze nevim jake primo OSX/macOS kontextove menu myslis
https://developer.apple.com/design/human-interface-guidelines/macos/extensions/services/

„systémová konfigurace“ mi přijde OK, ale možná nevím, jak by to mělo „správně“ vypadat
Neměl jsem nejmenší chuť rozviřovat flame MacOS vs. XFCE. Jen jsem chtěl říct, že podle mého čistě subjektivního názoru je člověk s MacOS produktivní i na míň výkonném železe, protože produktivitu získává díky propracovanému GUI a OS, ne tím, jestli se okno otevře za 20 nebo 150 milisekund :)

« Odpověď #51 kdy: 30. 06. 2020, 22:35:59 »
chápu správně, že se chytá okno za „neaktivní oblasti“ (třeba nevyužité konce toolbarů)?
Za některé oblasti. Bohužel to nefunguje úplně všude a u všech aplikací, tohle moc konzistentní není.

Pointa je ale v tom, že aplikace není izolovaná od zbytku desktopu, "ořezaná" window managerem. Např. ten Finder může měnit svou velikost podle toho, co potřebuje zobrazit. U Xek to možná dneska už taky jde, možná umí aplikace poslat WM nějaký hint, nevím. U Waylandu už vůbec nevím, jak to dneska je. Ty rozdíly se pomalu stírají, dobré věci putují všemi směry z/do všech systémů :)

« Odpověď #52 kdy: 30. 06. 2020, 22:37:41 »
Co mám třeba já rád a často to používám...
Dík za odpověď, ale čekal jsem nějakou větší bombu. Jedině ty "services" by mohly být někdy užitečné, ale jinak mě nic nezaujalo. Společný menu pro všechny aplikace mě v MacOS vadilo. Přetahování jsem nikdy nepoužíval, je to pomalé. Přetahovat do video přehrávače mě přijde extrémně pomalé. Rychlejší je kliknout na soubor a otevře se vpravo dole okno mpv. Pak často u mpv využívám "vždy navrchu". Případně kliknout pravým > přehrát hudbu, taky rychlejší než přetahování. Vždy navrchu mě přijde extrémně užitečné, bohužel to Mac nemá (neměl) by default. Docker - ano taky to tak mám, ale můžu si vybrat - levý klik NEotevře se nový okno, ale to co už mám, prostřední klik otevře se v novém okně. Navíc na jiné liště vidím všechny otevřené okna a přepnu se jedním klikem - stružování více oken téže aplikace pod jednu ikonku mě nikdy nepřišlo ergonomické. Dlouhé soubory vidím celé a sloupeček se přizpůsobuje, taky podle mě lepší než klikat. V XFCE lze okno přetáhnout za vnitřek přidržením klávesy ALT. Jinak s tím jednotným lookem souhlasím, grafiku má MacOS vymazlenější než XFCE, ale to pro mne není ergonomie, funkce ani vychytávka.

« Odpověď #53 kdy: 30. 06. 2020, 22:41:15 »
Dík za odpověď, ale čekal jsem nějakou větší bombu.
To právě chtějí pořád všichni slyšet: nějaký hodinky s vodotryskem, který můj systém nemá. Ne, není o žádná bomba ani vodotrysk. Je jednoduchý, příjemný systém, který neopruzuje, má jenom dost málo WTF, je konzistentní, dodržuje guidelines a celkově se s tím příjemně pracuje, i když třeba hardware není nic moc. To je celý, víc za tím nehledej.

« Odpověď #54 kdy: 30. 06. 2020, 23:23:35 »
To je celý, víc za tím nehledej.
Nehledám. Jen jsem v začátcích linuxu zkoušel a hledal různá prostředí, dockery, přesunoval lišty nahoru, dolů, nastavoval přepínání ploch na přejíždění myší (bez kliknutí) a myslím, že jsem si ho nastavil, aby byl pro mne co nejergonomičtější. U Maca ani Win jsem takovou ergonomii neměl. No a tys to napsal tak, že jsi objevil nějaké skryté funkce o kterých nevím a které moji práci na PC mohou nějak zásadně urychlit. Teď už vím, že neurychlí a offtopic můžeme uzavřít :)

« Odpověď #55 kdy: 30. 06. 2020, 23:41:49 »
jsem si ho nastavil, aby byl pro mne co nejergonomičtější.
Jo, já to mám stejně: na práci používám tiling wm a přijde mi to naprosto nejproduktivnější.

Jenže Apple ani Microsoft se neživí tím, že by dělali LarryOS nebo Mirkows :) Jsou to produkty pro "průměrného spotřebitele" - buď je přijmeš a používáš takové, jaké jsou, nebo nepoužíváš. A MacOS takový, jaký je, je slušně použitelný i na papírově slabším železe. Čili i kdyby ten chystaný Apple ARM neměl kdovíjaký výkon (což myslím nebude ten případ), věřím tomu, že na něm MacOS bude fakt vyladěný a bude fungovat skvěle. Narozdíl od levných ARMových noťasů s Linuxem nebo nedejmatkopřírodo Windows, což je vždycky jenom znouzectnost nebo nouzovka do vlaku. Proto bych je s nimi nesrovnával, ani bych moc nešermoval benchmarkama, ale prostě bych si počkal, jak se nová ARMová ředa bude prodávat a jakou získá penetraci :)

(A teprve teď můžem ten offtopic uzavřít ;) )

« Odpověď #56 kdy: 01. 07. 2020, 02:05:09 »
Jenže Apple ani Microsoft se neživí tím, že by dělali LarryOS nebo Mirkows :) Jsou to produkty pro "průměrného spotřebitele"
Ano. Já tomu říkám spotřební elektronika.

Čili i kdyby ten chystaný Apple ARM neměl kdovíjaký výkon (což myslím nebude ten případ), věřím tomu, že na něm MacOS bude fakt vyladěný a bude fungovat skvěle.
(Tohle snad už offtopic není.)
Že si pohrajou s MacOS, aby byly animace oken rychlé a plynulé i na ARMu tomu taky věřím, ale bude stejně vyladěný i Photoshop, video editory, hry a další náročné appky?

Narozdíl od levných ARMových noťasů s Linuxem
Tohle srovnání je nefér, protože Macy s ARMem levné nebudou a pokud se časem na trhu objeví výkonné NTB s ARMem, tak nevidím důvod proč by tam Linux nemohl běžet taky svižně.

k3dAR

• 3 055
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 01. 07. 2020, 02:26:56 »
Narozdíl od levných ARMových noťasů s Linuxem
Tohle srovnání je nefér, protože Macy s ARMem levné nebudou a pokud se časem na trhu objeví výkonné NTB s ARMem, tak nevidím důvod proč by tam Linux nemohl běžet taky svižně.
Nebo naopak, predstavis si na porovnani Pinebook Pro s Rk3399 nejakej Apple ARM *book za take $199? ;-)

« Odpověď #58 kdy: 01. 07. 2020, 07:21:47 »
Že si pohrajou s MacOS, aby byly animace oken rychlé a plynulé i na ARMu tomu taky věřím, ale bude stejně vyladěný i Photoshop, video editory, hry a další náročné appky?
Je možný, že úplně ze začátku ne, ale Apple už změnu platformy prožil dvakrát (Motorola -> PPC -> Intel), takže myslím, že už ví, jak na to a jaký support 3rd party dodavatelům dát. Taky odhaduju, že MacBook Pro a Mac Pro na intelu tady pro profíky budou dostatečnou dobu, aby se to odladění mezitím zvládlo. A co se hrubýho výkonu týče, jak jsem psal, vůbec bych se nedivil, kdyby nasadili nějaké "nevídané" množství jader nebo nějaká vytuněná speciální "koprocesorová" jádra třeba právě pro práci s grafikou, neuronkami nebo tak něco. Když mají svůj čip, tak sky is the limit...

mhi

• 500
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 01. 07. 2020, 10:44:40 »
I kdyz jedeme naprosto offtopic tema, zahnojim si tu taky:

- pouzivam Windows i Linux s Xfce. Mam radsi Linux, protoze se mi v nem mnohem lepe pracuje z prikazove radky, na druhou stranu efektivita prace s Windows je vyssi, ma-li clovek pouzivat GUI. Takhle  to mam ja, subjektivne.

- na Xfce je par veci, ktere mne docela stvou, ze se treba da spatne asociovat nejaka klavesova zkratka (kolize s necim), nebo spousta veci je nedotazenych.

- na co se v threadu ale myslim zapomina je to co bezi pod tim co v MacOS vidime a to je https://en.wikipedia.org/wiki/Cocoa_(API) . Srovnam-li jednotliva API/knihovny, zcela urcite je z meho pohledu jejich "kvalita" GTK -> Win32 -> Cocoa (u Win32 neresim to, ze tam spoustu veci doprasili, beru to spis z pohledu prvotniho navrhu a komplexity). Diky tomu co vsechno umi Cocoa je i pri emulaci/translaci x64->arm mozne dosahnout dobre rychlosti.